Νομικά ζητήματα του Face ID στο νέο iPhone X

0

Mπορεί η αστυνομία να αναγκάσει τον ύποπτο να ανοίξει το κινητό του μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας Face ID ;

Το νέο iPhone X της Apple μπορεί να υπόσχεται ευκολία στους χρήστες που πλέον το ξεκλειδώνουν μέσω της νέας τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, Face ID αλλά παράλληλα εγείρει ανησυχίες αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αμερικανικό Τύπο (Washington Post και Motherboard), δεν είναι ξεκάθαρο αν η αστυνομία μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία Face ID, παρά την θέληση του χρήστη, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στα δεδομένα του.

Η πρώτη απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. που αναγνώρισε δικαιώματα προστασίας για τα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου συλληφθέντος, ήταν εκείνη του Riley εναντίον της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Η απόφαση του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία γενικά δεν μπορεί να λάβει πρόσβαση στα περιεχόμενα ενός κινητού τηλεφώνου που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια σύλληψης, εκτός εάν λάβει σχετικό ένταλμα.

Ασαφές όμως παραμένει το αν η αστυνομία μπορεί να αναγκάσει τον ύποπτο να ανοίξει το κινητό του μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας Face ID, σύμφωνα με αναφορές του Αμερικανικού τύπου. Η πλειοψηφία των αποφάσεων των Αμερικανικών Δικαστηρίων συντάσσεται με την άποψη ότι η αστυνομία χρειάζεται ένταλμα για να αναγκάσει οποιονδήποτε να “ξεκλειδώσει” έναν κωδικό πρόσβασης iPhone ενώ αρκετά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι η ίδια κατεύθυνση ισχύει και για
την τεχνολογία Touch ID (δακτυλικό αποτύπωμα).

Το αν όμως η συγκεκριμένη κατεύθυνση θα εφαρμοστεί και για την τεχνολογία Face ID “είναι η επόμενη εξέλιξη στην ήδη υπάρχουσα, ανοιχτή νομική ερώτηση”, σύμφωνα με άρθρο της Washington Post.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο πιθανή εξέλιξη φαίνεται να είναι η ακόλουθη:

Η χρήση του προσώπου (Face ID) για το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου αποτελεί μαρτυρία, ενεργοποιώντας έτσι την πέμπτη τροποποίηση προστασίας του Αμερικανικού Συντάγματος περί “αυτοενοχοποίησης” και συνεπώς προστατεύει τον συλληφθέντα μέσω της απαραίτητης προϋπόθεσης της έκδοσης εντάλματος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *