Νέα έρευνα αποκαλύπτοι ότι γερνάμε διαφορετικά! Άλλοι γερνάμε 3 φορές περισσότερο και άλλοι μένουμε πολύ πιο νέοι!

72759697

Νέα Υόρκη
Kάθε άνθρωπος γερνά με τον δικό του βιολογικό ρυθμό. Μάλιστα, ορισμένοι μεγαλώνουν έως και τρεις φορές πιο γρήγορα από άλλους, σύμφωνα με πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γηριατρικής Δρ Νταν Μπέλσκι του Κέντρου Γήρανσης του Πανεπιστημίου Ντιουκ, μελέτησαε σχεδόν 1.000 ανθρώπους, που όλοι είχαν γεννηθεί στην ίδια πόλη το 1972-73. Οι ερευνητές κατέγραψαν συστηματικά (στις ηλικίες των 26, 32 και 38 ετών) την υγεία και βιολογική κατάσταση των ατόμων βάσει 18 βιολογικών δεικτών οι οποίοι από κοινού αποκαλύπτουν πόσο αργά ή γρήγορα «τρέχει» το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου.

Έτσι κατάφεραν να προσδιορίσουν την βιολογική ηλικία, που ήταν διαφορετική για κάθε άτομο από την χρονολογική ηλικία του. Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για άτομα 42 – 43 ετών η βιολογική ηλικία τους κυμαινόταν από 28 έως 61 έτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γήρανση επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον κάθε άνθρωπο, τόσο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, όπως τα μαλλιά, όσο και ως προς τα εσωτερικά, όπως οι αρθρώσεις.

Έτσι, ενώ για αρκετούς ανθρώπους ένα ημερολογιακό έτος ισοδυναμεί περίπου με ένα βιολογικό έτος, υπάρχουν και εκείνοι που από μια ηλικία και μετά για κάθε ημερολογιακό έτος γερνάνε έως και τρία βιολογικά χρόνια. Φυσικά, υπάρχουν και οι λίγοι τυχεροί που ο βιολογικός χρόνος είναι σχεδόν «κολλημένος», με αποτέλεσμα να δείχνουν πάντα νέοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, η διαδικασία της γήρανσης είναι εν μέρει γενετική, με το 20% της διαδικασίας να μπορεί να αποδοθεί στα γονίδια. Οι περιβαλλοντικές και ψυχικές επιρροές φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά προς το παρόν παραμένει άγνωστο, κατά πόσο το βιολογικό ρολόι μεταβάλλει τον ρυθμό του (την ταχύτητα γήρανσης) στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι ίσως κάποτε βρουν τρόπο να επιβραδύνουν έγκαιρα τη διαδικασία της γήρανσης, ιδίως στους ανθρώπους που γερνάνε γρήγορα.

Πηγή:  health.in.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.