Μυωπία, αστιγματισμός, κοντινή/μακρινή όραση: Κάντε τα τεστ και μάθετε τι έχετε

Spread the love
Αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην ανάγνωση των πινακίδων στον δρόμο; Διαπιστώνετε πολλές φορές ότι η όρασή σας “θολώνει” όταν διαβάζετε; Μάθετε με ένα “κλικ” σε τι κατάσταση είναι η όρασή σας, κάνοντας τα ακόλουθα απλά τεστ στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Τεστ μυωπίας/υπερμετρωπίας

Για να κάνετε αυτό το τεστ πρέπει να είστε σε απόσταση από τον υπολογιστή σας περίπου:

-2,20μ αν έχετε οθόνη 20 ιντσών
-1,5μ αν έχετε οθόνη 17 ιντσών
-1μ αν έχετε οθόνη 15 ιντσών
-75εκ αν έχετε οθόνη 14 ιντσών

Καλύψτε με το χέρι σας το ένα σας μάτι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρό σας και εστιάστε στην ακόλουθη εικόνα. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.

a1

Η μακρινή σας όραση είναι ελαττωματική αν βλέπετε το “Ο” πιο καθαρά και με πιο έντονο μαύρο χρώμα, είτε στο κόκκινο, είτε στο πράσινο φόντο. Συγκεκριμένα:

-Αν βλέπετε το “Ο” πιο καθαρά και με πιο έντονο μαύρο χρώμα στο κόκκινο φόντο, τότε έχετε μυωπία
-Αν βλέπετε το “Ο” πιο καθαρά και με πιο έντονο μαύρο χρώμα στο πράσινο φόντο, τότε έχετε υπερμετρωπία

Τεστ Αστιγματισμού

Απομακρυνθείτε περίπου 1μ από την οθόνη του υπολογιστή. Καλύψτε με το χέρι σας το ένα σας μάτι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρό σας και κάντε το τεστ. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.

a2

Αν κάποιες από τις γραμμές στο παραπάνω σχήμα σας φαίνονται πιο γκρίζες και κάποιες άλλες πιο μαύρες, τότε πιθανότατα έχετε αστιγματισμό.

Τεστ μακρινής όρασης

Για να κάνετε αυτό το τεστ πρέπει να είστε σε απόσταση από τον υπολογιστή σας περίπου:

-2,20μ αν έχετε οθόνη 20 ιντσών
-1,5μ αν έχετε οθόνη 17 ιντσών
-1μ αν έχετε οθόνη 15 ιντσών
-75εκ αν έχετε οθόνη 14 ιντσών

Καλύψτε με το χέρι σας το ένα σας μάτι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρό σας και διαβάστε το κάθε γράμμα στον πίνακα. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.

a3

Αν καταφέρατε να διαβάσετε όλα τα γράμματα και με τα δύο μάτια, τότε έχετε καλή οπτική οξύτητα στην κεντρική σας όραση. Αν δεν καταφέρατε να διαβάσετε όλα τα γράμματα, είτε με το ένα είτε με το άλλο μάτι, τότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο, επειδή αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην μακρινή σας όραση.

Τεστ κοντινής όρασης

Απομακρυνθείτε περίπου 30-40 εκατοστά από την οθόνη του υπολογιστή.

Καλύψτε με το χέρι σας το ένα σας μάτι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρό σας και διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.

a4

Αν έχετε δυσκολία ανάγνωσης του κειμένου, τότε χρειάζεστε γυαλιά/φακούς επαφής επειδή αντιμετωπίζετε πρόβλημα πρεσβυωπίας.

Φυσικά το παραπάνω τεστ δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια επιστημονική γνωμάτευση, γι’ αυτό επισκεφθείτε τους ειδικούς του Eye Like στο Λουτράκι για να σας δώσουν τις σωστές οδηγίες:

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

2 thoughts on “Μυωπία, αστιγματισμός, κοντινή/μακρινή όραση: Κάντε τα τεστ και μάθετε τι έχετε

  1. Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Μπορώ να μοιραστώ τις πληροφορίες σας?

Leave a Reply

Your email address will not be published.