21/12/2024

Μνημόσυνο στην «Πηγάδα» του Μελιγαλά στη Μεσσηνία από τη Χρυσή Αυγή: «Όταν γίνουμε εξουσία η “Πηγάδα” θα είναι Εθνική Εορτή» ( VIDEO )

0

Μνημόσυνο στην «Πηγάδα» του Μελιγαλά στη Μεσσηνία από τη Χρυσή Αυγή: «Όταν γίνουμε εξουσία η “Πηγάδα” θα είναι Εθνική Εορτή»

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Παρουσία εκατοντάδων μελών της Χρυσής Αυγής και 8 βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου και αρκετού κόσμου, αλλά χωρίς την παρουσία του Γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί το μνημόσυνο στην «Πηγάδα» του Μελιγαλά στη Μεσσηνία.

Από νωρίς το πρωί έφθασαν στην περιοχή περίπου 15 πούλμαν με μέλη της Χρυσής Αυγής απ’ όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα.

Σε πλήρη παράταξη και κρατώντας ελληνικές σημαίες, τα μέλη και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που παρευρέθηκαν, έλαβαν θέσεις μπροστά από την εκκλησία, φωνάζοντας συνθήματα. Μεταξύ των συνθημάτων ήταν και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Τιμή στους χύτες και τους ταγματασφαλίτες», “Αναρχικοί και Μπολσελίβοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει”, και άλλα.

Αρχικά τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής και συγγραφέας Ιωάννης Μπουγάς, απόδημος Έλληνας του Καναδά.  Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν, παρουσία συνολικά 1.200-1.300 ατόμων, με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των σφραγιασθέντων, από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσα στο χώρο της «Πηγάδας».Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε το video

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, στην ομιλία του, προέβλεψε άνοδο της Χ.Α. στην εξουσία, λέγοντας μάλιστα ότι τότε οι εκδηλώσεις αυτές θα ορισθούν ως Εθνικές Εορτές.

Ο Δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σφαγής, τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο οι Έλληνες είχαν χωρισθεί και οι μισοί πάλευαν με τους άλλους μισούς.

Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ζήτησε λήθη και αυτό προκάλεσε συγκρατημένη αντίδραση των μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φώναξαν «μνήμη και όχι λήθη».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κάλεσμα πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αμέσως μετά το μνημόσυνο στο Μελιγαλά, οι βουλευτές και τα μέλη της Χρυσής Αυγής μετέβησαν στην Κυπαρισσία, όπου, λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι, έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων του Λαϊκού Συνδέσμου.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QhrMA4mnGvk&feature=player_embedded#t=0s]

H ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

(πηγή el.wikipedia.org)

Τις τελευταίες μέρες της Γερμανικής κατοχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα (1941-1944), η πόλη είχε μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), υπό την ηγεσία του Άρη Βελουχιώτη, και των Τάγματα Ασφαλείας, που βρίσκονταν έξω από την πόλη.

Μετά από 14ήμερη μάχη (2 Σεπτεμβρίου, 1944 με 16 Σεπτεμβρίου, 1944), η οποία κορυφώνεται το τριήμερο 13-16 Σεπτεμβρίου, τα Τάγματα Ασφαλείας ηττώνται, και ζητούν ανακωχή προκειμένου να παραδοθούν. Οι όροι δεν γίνονται δεκτοί από τις δυνάμεις αντίστασης που κατέλαβαν τον Μελιγαλά. Στην πόλη του Μελιγαλά βρίσκονταν εκείνη την περίοδο οχυρωμένοι, όχι μόνο ντόπιοι, αλλά και πολλοί κάτοικοι από γειτονικές περιοχές.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ότι τις ημέρες που ακολούθησαν πρέπει να εκτελέστηκαν από 1.000 έως 2.000 άνθρωποι που βρίσκονταν οχυρωμένοι μέσα στην πόλη, από τις δυνάμεις του (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), οι περισσότεροι εκ των οποίων εκτελούνται και θάβονται μαζικά σε έναν τάφο λίγο έξω από τον Μελιγαλά, την “Πηγάδα”. Ακόμα και σήμερα γίνονται συζητήσεις και ακούγονται διάφορες εκδοχές (που όμως συνήθως είναι ιδεολογικά φορτισμένες) για την ταυτότητα των εκτελεσθέντων, αλλά και τον τρόπο εκτέλεσης τους.

Σύμφωνα με την εκδοχή της αριστεράς, όλα ανεξαιρέτως τα θύματα υπήρξαν ταγματασφαλίτες, συνεργάτες των Γερμανών και δεν εκτελέστηκαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, αλλά μετά από άναρχα μαζικά αντίποινα προς αυτούς.

Αντίθετα, στον ιδεολογικό αντίποδα υποστηρίζουν πως τα θύματα του Μελιγαλά δεν ήταν μόνο ταγματασφαλίτες, αλλά και πολλοί άμαχοι και ότι η σφαγή έγινε βάσει οργανωμένου σχεδίου του (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ). Απόδειξη ότι πολλοί σφαγιασθέντες ήταν ακόμα και ανήλικα παιδιά.

Στη μεταπολεμική Ελλάδα όλες οι κυβερνήσεις απέδιδαν φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες, παρουσιάζοντας το περιστατικό ως μία κοινή σφαγή γυναικόπαιδων από τους κομμουνιστές. Αυτή η τελετή σταμάτησε μετά το τέλος της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Σήμερα, μόνο μέλη ακροδεξιών οργανώσεων αποδίδουν φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες.

Πηγή: Pelopnews.gr, makeleio.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *