ΜΗΝ πίνετε ντεκαφεϊνέ προειδοποιούν οι ειδικοί!

Drop of coffee dripping from coffee seed. Shallow depth of field.

Νομίζετε ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς; Λάθος! Οι περισσότεροι λάτρεις του καφέ που πίνουν ντεκαφεϊνέ ίσως δεν γνωρίζουν τους κινδύνους από τις τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή της καφεΐνης.Η πιο δημοφιλής χημική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή της καφεΐνης είναι η άμεση εξόρυξη. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ο άμεσος εμποτισμός πράσινων κόκκων καφέ σε ένα διάλυμα νερού και ενός χημικού διαλύτη, το χλωριούχο μεθυλένιο ή αλλιώς οξικός αιθυλεστέρας. Αφού ο διαλύτης εκτελεί τη χημική αυτή αντίδραση, οι κόκκοι ξεπλένονται με νερό.

Εδώ είναι ο ορισμός του χλωριούχου μεθυλενίου από τον οργανισμό ασφάλειας και διαχείρισης της υγείας στην Αμερική, www.osha.gov. :

To χλωριούχο μεθυλένιο είναι ένα πτητικό, άχρωμο υγρό με οσμή χλωροφόρμιου. Το χλωριούχο μεθυλένιο χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανικές διεργασίες σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες: στη φαρμακοβιομηχανία, στις κατασκευές για την αφαίρεση χρωμάτων, για την παραγωγή κόλλας και αφρού πολυουρεθάνης, για καθαρισμούς μεταλλικών ειδών και απολίπανση, για την παραγωγή φιλμ ταινιών και σε πολλές άλλες. Σύμφωνα με την Greenpeace το χλωριούχο µεθυλένιο χρησιµοποιείται ως διαλύτης και ως πρόσθετο σε αεροζόλ.
Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέχρι η καφεΐνη να αφαιρεθεί πλήρως από τους κόκκους καφέ. Όταν το χλωριούχο μεθυλένιο εισέρχεται στο σώμα σας, μετατρέπεται σε μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παρεμποδίζει την κυκλοφορία του οξυγόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων και άλλα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, αν παρ’ όλα αυτά επιλέγετε να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη, τότε καλύτερα επιλέξτε βιολογικά. Ο βιολογικός ντεκαφεϊνέ γίνεται με την ελβετική μέθοδο του νερού. Πρόκειται για την πολύ πιο ασφαλή, χωρίς χημικές ουσίες, διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης. Στη μέθοδο αυτή, οι κόκκοι εμποτίζονται σε πολύ ζεστό νερό και η καφεΐνη, καθώς και αρώματα και άλλα συστατικά εκχυλίζονται φυσικά σε διάλυμα. Η καφεΐνη φιλτράρεται και το υπόλοιπο του διηθήματος επανεισάγεται και ξηραίνεται στον κόκκο του καφέ.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.