27/07/2024

Μαθηματικό άγχος. Τι είναι και πως εξηγείται

0

Μαθηματικό άγχος. Τι είναι και πως εξηγείται

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Το Μαθηματικό άγχος, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι η αρνητική συναισθηματική αντίδραση του ατόμου σε καταστάσεις όπου απαιτείται κατανόηση και εφαρμογή μαθηματικών πράξεων για την επίλυση προβλημάτων. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη μορφή άγχους νιώθουν ανίκανοι να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και μαθήματα τα οποία περιέχουν μαθηματικά.

Τα μαθηματικά μπορεί να είναι δύσκολα, και ειδικά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα μαθηματικού άγχους τα μαθηματικά συνδέονται με υψηλή ένταση, ανησυχία, φόβο.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τον φόβο που οφείλεται στό μαθηματικό άγχος;

 

 

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο παγκόσμιο επιστημονικό περιοδικό PlosOne, δείχνει πως τα άτομα που πάσχουν από μαθηματικό άγχος αυξάνουν την δραστηριότητα τους σε περιοχές που σχετίζονται τόσο με την ανίχνευση απειλών όσο και με την έκφραση του πόνου, κατά την διάρκεια αναμονής μιας επερχόμενης μαθηματικής διαδικασίας.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην έρευνα αυτή είναι ότι αυτή η ενεργοποίηση δεν εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των μαθηματικών αλλά μόνο κατά την αναμονή.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην νευροφυσιολογική εξήγηση του γιατί τα άτομα που πάσχουν από μαθηματικό άγχος τείνουν να αποφεύγουν τόσο τα μαθηματικά όσο και τις συσχετιζόμενες με τα μαθηματικά καταστάσεις.

Πηγή: onmed.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *