20/04/2024

Μήπως υποφέρεις απο Αγγειοκινητική ρινίτιδα και δεν το ξέρεις;

0

Η ρινίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί για πολλούς λόγους. Το κοινό κρυολόγημα προκαλεί φλεγμονή των ρινικών υμένων. Οι αλλεργίες είναι ένας ακόμη συνηθισμένος λόγος. Οι ρινικές φλεγμονές που σχετίζονται με αλλεργίες λέγονται αλλεργικές ρινίτιδες.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, εμφανίζουνρινική απόφραξη, δηλαδή βουλωμένη μύτη που συνοδεύεται συχνά από φταρνίσματα, καταρροή ή φλέγματα στο λαιμό, κάτι που δε σχετίζεται με αλλεργίες ή λοίμωξη, όπως είναι ένα κρυολόγημα. Αυτό το είδος της ρινίτιδας αναφέρεται συχνά ως μη αλλεργική ή αγγειοκινητική ρινίτιδα.

Συμπτώματα

Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αγγειοκινητική ρινίτιδα όπως: περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως το νέφος, η σκόνη, ο ξηρός αέρας, ή ορισμένες οσμές, όπως τα αρώματα, ή αλλαγές στη θερμοκρασία ή ο κλιματισμός αλλά και ορμονικές διαταραχές, το άγχος, η άσκηση, τα μπαχαρικά, η μπίρα ή το κρασί.

Τα συμπτώματα της αγγειοκινητικής και της αλλεργικής ρινίτιδας είναι παρόμοια και χρειάζεται προσοχή στη διάγνωση. Προκαλούνται από υπερευαισθησία των αισθητήριων νεύρων της μύτης. Σε κάποια άτομα, τα νεύρα στη μύτη ερεθίζονται από τις αλλαγές του καιρού, της θερμοκρασίας ή της υγρασίας (π.χ.δωμάτιο με κλιματισμό, έξοδος στο κρύο κτλ.). Σε άλλα άτομα, τα καυτερά φαγητά, το αλκοόλ, η υπερένταση ή η συναισθηματική φόρτιση μπορούν να προκαλέσουν μπούκωμα. Η αγγειοκινητική ρινίτιδα είναι πολύ πιο συχνή σε γυναίκες και κάποιοι υποθέτουν πως μπορεί να σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες.

Σημεία και συμπτώματα

  • Βουλωμένη μύτη (μπούκωμα) ή καταρροή.
  • Συχνά φταρνίσματα.
  • Βήχας.

Η αγγειοκινητική ρινίτιδα προκαλείται από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στους ρινικούς υμένες. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία μεγαλώνουν (διαστέλλονται), οι υμένες της μύτης πρήζονται καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο μέσα στην ήδη περιορισμένη περιοχή. Αυτό προκαλεί τη ρινική συμφόρηση, δηλαδή βουλωμένη μύτη.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ρινίτιδας βασίζεται συνήθως στα σημεία και στα συμπτώματα σας. Αν έχετε ενοχλήσεις κάποια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, όπως την άνοιξη, το φθινόπωρο ή και στις δύο εποχές, μπορεί να έχετε αλλεργική ρινίτιδα.

Αν η ρινική σας συμφόρηση δε φαίνεται να προκαλείται από αλλεργίες, αλλά από άλλους παράγοντες, ο γιατρός σας μπορεί να εξακριβώσει ότι έχετε αγγειοκινητική ρινίτιδα.

Πόσο σοβαρή είναι η αγγειοκινητική ρινίτιδα; Αν και είναι ενοχλητική, η αγγειοκινητική ρινίτιδα δεν είναι μία ανησυχητική πάθηση. Ωστόσο, για να ελέγξετε τα συμπτώματα σας, μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε συχνά φάρμακα ή να αποφεύγετε ορισμένα πράγματα, όπως δωμάτια με καπνό ή κάποια φαγητά ή ποτά.

Οι άνθρωποι με χρόνια αγγειοκινητική ρινίτιδα μπορεί να εκδηλώσουν ρινικό πολύποδα και χρόνια ιγμορίτιδα.

Θεραπεία

Η θεραπεία της πάθησης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της. Στις ήπιες περιπτώσεις μπορεί να μη χρειάζεται θεραπεία. Μπορεί απλά να αρκεί να αποφεύγετε τους παράγοντες που προκαλούν την πάθηση.

Πολλές φορές βοηθούν τα αποσυμφορητικά από το στόμα. Τα ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά, γιατί μπορεί τελικά να αυξήσουν τη ρινική συμφόρηση.

Τα ρινικά σπρέι με κορτικοστεροειδή που χορηγούνται με ιατρική συνταγή είναι συχνά αποτελεσματικά στον έλεγχο των μέτριων ή και σοβαρών αγγειοκινητικών ρινιτίδων. Προσοχή όμως! Πριν ξεκινήστε οποιαδήποτε αγωγή, πρέπει να σας δει ωτορινολαρυγγολόγος. Μη κάνετε μόνοι σας τη διάγνωση

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *