Ο στόχος του υπουργείου (σ.σ. την απόφαση υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας) είναι διττός:
α) Από τη μία να ελέγξει εάν εκδίδονται κατ’ αρχήν οι αποδείξεις και
β) Από την άλλη να πιέσει τους ιδιοκτήτες να «ρίξουν» τις τιμές κατά 8,1% (είναι η μείωση της τελικής τιμής από την αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ).
Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις, τότε, σύμφωνα με την απόφαση, που χρονολογείται από το 2010 αλλά ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκε, οι Αρχές θα κλείνουν τα καταστήματα από τρεις μέρες μέχρι ένα μήνα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.
Επίσης προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 3 έως και 30 ημέρες για όσους συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές.
Το ίδιο ισχύει και για όσους εντοπίζονται, από διαφορετικούς ελέγχους, να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής θα κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους μέχρι και για 6 μήνες.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τώρα είναι η ευκαιρία για να μπει μια τάξη στην αγορά, ειδικά στο κομμάτι αυτό που συνδέεται άμεσα με το κρίσιμο μέτωπο των εσόδων. Και γι’ αυτό ενεργοποιείται αυτή η σκληρή απόφαση, με την πρόθεση αυτή τη φορά να εφαρμοστεί κιόλας.
Ήδη, με ευθύνη και εποπτεία των προϊσταμένων των εφοριών, συγκροτούνται σε όλη την ελληνική επικράτεια διμελή συνεργεία υπαλλήλων για τη διενέργεια των ελέγχων μέχρι 3 φορές την εβδομάδα και σε ημέρες, ώρες και περιοχή που θα ορίζονται με την εντολή ελέγχου.
Σε ποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την απόφαση, θα μπαίνει «λουκέτο»; Οταν:
1. Παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με τη χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτών.
2. Διαπιστώνεται -από διαφορετικούς κάθε φορά φορολογικούς ελέγχους- για τουλάχιστον δύο φορές, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, ότι δεν εκδόθηκε το προβλεπόμενο στοιχείο.
Το ίδιο θα ισχύει και στην περίπτωση που θα εκδίδεται ανακριβώς, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους της. Τέλος, η ίδια ποινή θα ισχύει και όταν δεν έχουν καταχωρισθεί στα πρόσθετα βιβλία συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά στοιχεία εσόδων, εφόσον αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους της.
Όπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση υπότροπων επιχειρήσεων που επαναλαμβάνουν τις παραβάσεις μέσα σε τρία χρόνια από την αρχική επιβολή κλεισίματος προβλέπεται κλείσιμο για διάστημα μέχρι και έξι μήνες.
Με βάση το οργανόγραμμα που έχει εκδοθεί, οι έλεγχοι θα διενεργούνται στις περιοχές με υψηλή παραβατικότητα των παρακάτω νομαρχιών: Αθηνών, Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Γρεβενών, Κοζάνης, Πέλλης, Πιερίας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Ζακύνθου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας από τις αρμόδιες ΔΟΥ.
Η δε εντολή είναι σαφής: τα συνεργεία ελέγχου θα πρέπει να επιβάλουν επιτόπου πρόστιμο σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους και για όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση για τη μείωση του ΦΠΑ.
Πηγή: skai.gr