23/05/2024

«Λευκή Νύχτα» σήμερα στην Αθήνα

0

«Λευκή Νύχτα» σήμερα στην Αθήνα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και ορισμένων μουσείων της πόλης – Ειδικές εκδηλώσεις από το δήμο Αθηναίων – Παράνομο και ανήθικο χαρακτηρίζουν το θεσμό οι εμποροϋπάλληλοι – Πού θα είναι ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή.
«Λευκή Νύχτα» θα είναι η σημερινή στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης παρατείνεται έως τις 11 το βράδυ, ενώ έως  την ίδια ώρα παρατείνεται και το ωράριο λειτουργίας ορισμένων μουσείων. Οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο ωστόσο αντιδρούν, χαρακτηρίζοντας την παράνομη και ανήθικη προς τους υπαλλήλους.

Με στόχο την αναζωογόνηση της πρωτεύουσας και την αύξηση της επισκεψιμότητας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους εμπόρους να συμμετέχουν στην εκδήλωση και παροτρύνει τους καταναλωτές να επωφεληθούν της επέκτασης του ωραρίου και να διενεργήσουν, χωρίς την πίεση του χρόνου, τις εορταστικές τους αγορές.

Ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στη διοργάνωση με εκδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος από τις 5 το απόγευμα ως εξής: 

– Στις 17:00, συναυλία με τους τενόρους Duo Fina.
– Στις 20:00 Εορταστική Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας δήμου Αθηναίων, με τους τενόρους Γιώργο Ζωγράφο, Ντίνο Καλύβα, Μανώλη Λορέντζο. Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης.
– Από τις 20:00 μέχρι τις 22:00, παιχνίδι με ξυλοπόδαρους από την ομάδα Circus Dayz.

Επίσης, επεκτείνουν το ωράριό τους μέχρι τις 23:00 το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων (Αγγελικής Χατζημιχάλη 6-Πλάκα), το Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 10-12) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα).

Αντιδράσεις εμποροϋπαλλήλων


Στην απόφαση για «Λευκή Νύχτα» εναντιώνεται η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. 

«Η “Λευκή Νύχτα” όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά είναι και ανήθικη απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους. Σε πολλά από τα καταστήματα-επιχειρήσεις μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται έναντι για μεγάλο χρονικό διάστημα» τονίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και σημειώνει:

«Δεν φθάνουν όλα αυτά, τους ζητούν και από πάνω να δουλέψουν σα δούλοι ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου για να κάνουν το show τους, πάνω στα κοινωνικά ερείπια μιας πόλης, αστέγων, φτωχών και ανέργων».

Η ομοσπονδία καλεί τους υπαλλήλους «να μη δεχθούν να δουλέψουν ούτε μια ώρα παραπάνω», αλλά και τους καταναλωτές «να μην αγοράσουν τίποτε κατά τη διάρκεια της “Λευκής Νύχτας”».

Αύριο Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του έτους, όλα τα καταστήματα στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά.

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών -Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο – μόνο στη Χερσόνησο και το Μαλεβύζι – Ιωάννινα – καθώς «κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4177/2013- επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων (2 και πάνω καταστήματα) εξαιρουμένων των περιπτώσεων franchise, δεν λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop) και δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα ή σε εκπτωτικά καταστήματα outlet ή εκπτωτικά χωριά.

Ανοικτά την Κυριακή, παρά την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη που όριζε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ως ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων, θα είναι τα εμπορικά καταστήματα και στα Χανιά.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε, καθώς, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, η πλειοψηφία των εμπόρων συγκέντρωσε υπογραφές, ζητώντας τα καταστήματα να ανοίξουν από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου και τη λειτουργία των καταστημάτων εκείνη την ημέρα, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι μας παραδόθηκαν χαρτιά με τις υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων από όλους τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των Χανίων, οι οποίοι μας δηλώνουν ότι την Κυριακή 29/12 θα έχουν ανοικτά τα καταστήματα τους (10.00 πμ- 18.00 μμ) με δική τους ευθύνη και παρά το ότι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει επίσημη άδεια».

Με την απόφαση αυτή διαφωνούν τρία από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου, που με κοινή τους δήλωση σήμερα, επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλα μέλη της διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι παραπλάνησαν τους εμπόρους, παρανομώντας και διακινώντας το έντυπο των υπογραφών ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα.

Μετά την απόφαση των εμπόρων να ανοίξουν τα καταστήματά τους, οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς και οι κρεοπώλες, μέσω των συλλόγων τους έκαναν γνωστό ότι και αυτοί θα ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή.

Πηγή: protothema.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *