24/04/2024

Κουτάλι που ενισχύει τη γεύση του φαγητού σαν να το τρως με το δάχτυλο

0

Η γεύση ξεκινά από το κουτάλι: Το κουτάλι που φτιάχνει τη γεύση της τροφής!
Αυτό το κουτάλι υποτίθεται ότι βελτιώνει τη γεύση της τροφής, αναπαράγοντας την εμπειρία του να γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει το στούντιο Michel/Fabian, από το οποίο προέκυψε το Goûte (η ονομασία προέρχεται από τη γαλλική λέξη «goût» που σημαίνει «γεύση», καθώς και την επίσης γαλλική λέξη «goutte» που σημαίνει «σταγόνα ενός υγρού»).

Είναι προϊόν πολύχρονης έρευνας ενός εκ των ιδρυτών του στούντιο, του Andreas Fabian, στο πώς ο σχεδιασμός των επιτραπέζιων σκευών μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των ανθρώπων για την τροφή και τη γεύση (η έρευνα κατέληξε σε διδακτορικό με τίτλο «Κουτάλι και κουταλικότητα»).

Η άκρη του Goûte είναι σχεδιασμένη σαν την άκρη ενός δαχτύλου και προορίζεται για την απόλαυση παχιών, με κρεμώδη υφή, λιχουδιών.

«Η τροφή είναι μια από τις πιο πλούσιες εμπειρίες που απευθύνονται σε πολλές αισθήσεις, και ορίζει την υγεία μας και την ευημερία μας, αλλά επίσης και τη σχέση μας με τους άλλους» εξήγησε, στο Dezeen, o Andreas Fabian. «Ορισμένες από τις πιο νόστιμες και αξιομνημόνευτες εμπειρίες μας στην τροφή συχνά έχουν να κάνουν με το ότι τρώμε χωρίς μαχαιροπίρουνα. Το να τρώμε με τα χέρια, το να πιπιλίζουμε τα δάχτυλά μας ή ακόμα το να γλύφουμε το πιάτο, είναι φυσικές συμπεριφορές» τόνισε.

Στο Crossmodal Research Laboratory του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έγινε πείραμα: προέκυψε ότι το Goûte βελτιώνει σε ποσοστό 40% τη γεύση της συγκεκριμένης τροφής που απολαμβάνουμε, χρησιμοποιώντάς το!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *