26/05/2024

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα στο Λουτράκι : Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου – περιφορά εικόνας

0

Απόψε παραμονή της Γιορτής του Αγίου Ανδρέα τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και έγινε περιφορά εικόνας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Απόψε παραμονή της Γιορτής του Αγίου Ανδρέα τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου στον Ιερό Ναό που δεσπόζει στην περιοχή της παλαιάς Λουτρόπολης.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα απο την περιφορά της Εικόνας:

Λίγα ιστορικά στοιχεία:

Ο Ναός Κτίστηκε το 1345 από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιωάννη Στ’ Καντακουζηνό, σε ανάμνηση του διωγμού του Αποστόλου Ανδρέα.

Σήμερα σώζεται υποστυλωμένος, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο κτίριο κατά το σεισμό του 1981. Ο ναός διατηρεί αυτούσια τα βυζαντινά χαρακτηριστικά του.

Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο σε κυλινδρικό τύμπανο και διαθέτει ένα τριμερές ιερό και ένα ενδιαφέρον κτιστό τέμπλο.

Στη βόρεια πλευρά του προαυλίου υπάρχουν σκαλοπάτια που οδηγούν στο στόμιο της σπηλιάς, όπου κρύφτηκε ο Άγιος Ανδρέας καταδιωκόμενος από Ρωμαίους στρατιώτες.

Κατά την παράδοση μετά την είσοδο του Αγίου στη σπηλιά πυκνός ιστός αράχνης έκλεισε το στόμιό της και τον προστάτευσε από τους διώκτες του!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *