24/04/2024

Θέσεις Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ

0

 Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ.

Θέσεις Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου αλλά και όλων των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου .

Στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 , παραβρέθηκε το σύνολο των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και της ΜμΕ επιχειρηματικότητας οι οποίοι κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις ουσιαστικές τοποθετήσεις τους σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο.

Βασικά αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου ,αλλά και των υπολοίπων εκπροσώπων των εμπόρων κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αποτέλεσαν η θεσμοθέτηση και η λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» ,η επιλογή ένταξης όλων των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις σε έναν αποτελεσματικό και αντικειμενικό μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού , το «Πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών, η επίσπευση της άρσης των capital controls και τέλος η εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε αφορολόγητο και προστασία πρώτης κατοικίας για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Παράλληλα τα κύρια σημεία για τα οποία εξέφρασαν την εναντίωσή τους οι εκπρόσωποι των εμπόρων και ο Ε.Σ.Κορίνθου, είναι η κατάσταση της υπερφορολόγησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του αφανισμού των μικρών επιχειρήσεων και του αφελληνισμό των μεγαλύτερων της ελληνικής αγοράς καθώς επιπλέον η συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας και την εξάντληση του εμπορίου και τέλος το θέμα της ασφαλιστικής αδικίας των τέως ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

Μετά την κατάθεση των βασικών θέσεων από πλευράς των εκπροσώπων των
εμπόρων όλοι οι παρευρισκόμενοι στη Γενική Συνέλευση , αποφάσισαν και εξέδωσαν το ακόλουθο Ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η Κυβέρνηση:

• Οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010.
• Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα.
• Οφείλει να ανατάξει την οικονομία.
• Οφείλει να συνθέσει τη πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος – εργοδότη, αλλά κράτος – πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη.
• Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό.
• Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.
• Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού.
• Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένα.

Στη συνέχεια , παρουσιάστηκαν ορισμένα στοιχεία που καταδεικνύουν το αρνητικό κλίμα της οικονομίας της χώρας .

Αναλυτικά:
• Το ΑΕΠ με -27,3% επέστρεψε στα επίπεδα του 2003, αφού από 242 δις ευρώ το 2008 μειώθηκε στα 175,8 το 2016 με απώλειες 66,1 δις ευρώ.
• Οι επενδύσεις με -65% επέστρεψαν στα επίπεδα του 1996 και στα 20,1 δις ευρώ. Οι αμοιβές μειώθηκαν από τα 82,9 δις ευρώ το 2008 σε 58,7 δις ευρώ το 2016 με απώλειες 24 δις ευρώ ή -29%. Επιπλέον, κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες μαζί με την Κροατία 1%, την Ουγγαρία 0,9%, την Πορτογαλία 0,7%, την Κύπρο 0,6%, το Ηνωμένο Βασίλειο 0,4% και την Ιταλία 0,3% που δεν έχουν νιώσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.
• Η κατανάλωση σε ελεύθερη πτώση στα 119,6 δις ευρώ, με μείωση -25% και απώλειες 39,9 δις ευρώ μεταξύ 2008-16. Στα σούπερ μάρκετ τα στοιχεία της IRI δείχνουν μείωση πωλήσεων τον Ιανουάριο -9,9% και σε επίπεδο όγκου -8,1%.
• Οι εισαγωγές στο -38% με μείωση 32,8 δις ευρώ την ίδια περίοδο.
• Οι εξαγωγές παρά τα 53 δις ευρώ το 2016, απώλεσαν 3,5 δις ευρώ.
• Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν σύμφωνα με την ΤτΕ κατά 2,1 δις ευρώ και στο συνολικό ύψος των 119 δις ευρώ.
• Η ανεργία από την αρχή του έτους κινείται στο 23,1% με τις προσλήψεις να μεταφέρονται προσεχώς, αφού η πρόβλεψη για προοπτική προσλήψεων είναι στο +9% για το α’ εξάμηνο του 2017 με το 65% των εργοδοτών να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή όσων απασχολούν. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απασχόληση με -0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι 0,30% σύμφωνα με τη Eurostat. Στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζεται αύξηση εργαζομένων +0,8% και μείωση μισθών -0,8%.
• Η υπερφορολόγηση έφερε σημάδια κόπωσης στα έσοδα των 8,3 δις ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 με αύξηση μόνο 2,4% ή 198 εκ. ευρώ. Η είσπραξη των 734 εκ. ευρώ ως μέρισμα από την ΤτΕ και το πάγωμα πληρωμών δημοσίων δαπανών δημιούργησαν το πλεόνασμα των 2,1 δις ευρώ που είναι χαμηλότερο από τα 2,85 δις ευρώ του 2016.
• Το 50% του τζίρου της έχασε 1 στις 5 ΜμΕ επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ 8 στις 10 δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το 57% εμφάνισε μείωση τζίρου, ενώ το 62% μείωσε τις τιμές.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 97 δις ευρώ με επιπλέον 13,9 δις ευρώ το 2016 και 1,6 δις ευρώ τον Ιανουάριο.

Τέλος , παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη οι συστάσεις της EuroCommerce προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία ευρεία πολιτική ανάπτυξης του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, η οποία :
• Υποστηρίζει ένα κανονιστικό περιβάλλον φιλικό προς τις ΜμΕ, με κατάλληλα σχεδιασμένη νομοθεσία που βασίζεται σε συστηματική εφαρμογή της αρχής «Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» και υποχρεωτική δοκιμή από τις ΜμΕ.
• Δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις μορφές και τα κανάλια της λιανικής και χονδρικής – βελτιωμένη εφαρμογή και επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ, απλουστευμένες απαιτήσεις πληροφοριών και την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες (ψηφιακή πύλη).
• Δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού στον τομέα της φορολογίας.
• Προωθεί μια ισχυρή κουλτούρα επιχειρηματικότητας.
• Υποστηρίζει τις ΜμΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, βοηθά τις ΜμΕ λιανικής και χονδρικής στη δημιουργία πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω των οποίων οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε απευθείας σύνδεση και παρέχει υποστήριξη για απόκτηση ψηφιακού μάρκετινγκ και δεξιότητες πληροφορικής.
• Υποστηρίζει τις ΜμΕ που επιθυμούν να προχωρήσουν διεθνώς, μειώνοντας τα ρυθμιστικά βάρη σε άλλες αγορές και δημιουργώντας μια φιλόδοξη ατζέντα εμπορίου, με την υποστήριξη για την εξεύρεση επιχειρηματικών εταίρων και παροχή κινήτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο την ένταξή τους στην παγκόσμια αλυσίδες αξίας.
• Μειώνει την κανονιστική πολυπλοκότητα για τους μικρούς εισαγωγείς και εξαγωγείς στον τομέα των τελωνείων και τους κανόνες καταγωγής και ενισχύει την πρόβλεψη και νομική βεβαιότητα.
• Υποστηρίζει τις ανάγκες των λιανοπωλητών και χονδρεμπόρων στον τομέα των μεταφορών και του εφοδιασμού.
• Υποστηρίζει μία πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους την παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.
• Υποστηρίζει τον ρόλο του λιανικού εμπορίου στα κέντρα των πόλεων, καθώς και την ανάδειξή τους σε ελκυστικά εμπορικά κέντρα.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής από πλευράς ΕΣΕΕ , σε Πρωθυπουργό , Υπουργούς και πολιτικά κόμματα , που θα περιέχει τις συστάσεις της EuroCommerce.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *