Η τραγική ιστορία πίσω από το τραγούδι «Zombie»

0

Η τραγική ιστορία πίσω από το τραγούδι «Zombie» των «The Cranberries». Το μακελειό που έγινε η πηγή έμπνευσης για να γράψει τους στίχους η Ντολόρες.

Ανατολικά του Λίβερπουλ, στις όχθες του ποταμού Μέρσι, βρίσκεται η κοινωνία του Γουόρινγκτον, στην Αγγλία. Εκεί ήταν όταν στις 20 Μαρτίου 1993, ο IRA (Irish Republican Army) «φύτεψε» δυο βόμβες σε κάδους σκουπιδιών μέσα στην κατοικημένη περιοχή.

img_0803

Το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η έκρηξη Η πρώτη έκρηξη, σκόρπισε τον πανικό. Η δεύτερη, άφησε πίσω της πενήντα τέσσερις τραυματίες και δυο νεκρούς από θραύσματα. Tον τρίχρονο Τζόναθαν Μπολ και τον δωδεκάχρονο Τιμ Πέρι. Ο IRA, ισχυρίστηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για τους θανάτους, αφού απέτυχε να ενεργήσει εγκαίρως παρά τις προειδοποιήσεις για την εκκένωση της συγκεκριμένης περιοχής. Η βρετανική κυβέρνηση, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την αποτρόπαια πράξη. Tim Parry – Jonathan Ball

img_0804

Ο IRA, αγωνιζόταν για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τραγικός θάνατος των δυο παιδιών αποτέλεσε μια «παράπλευρη απώλεια». «With their tanks and their bombs … And their bombs and their guns … In your head in your head they are crying»

Το ιρλανδικό συγκρότημα «The Cranberries», κυκλοφόρησε το τραγούδι «Zombie» το 1994. Ένα χρόνο πριν, το τραγούδησαν για πρώτη φορά σε περιοδεία στην Αγγλία. Δεν θέλησαν να διαφημίσουν με κανέναν τρόπο το συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς ήταν ένα κομμάτι διαμαρτυρίας και μόνο αυτό το μήνυμα θέλησαν να περάσουν στο κοινό τους. Έτσι, ξεκίνησαν να το τραγουδούν στις περιοδείες, με σκοπό όπως δήλωναν να θρηνήσουν τον άδικο χαμό των δυο μικρών παιδιών. Τους στίχους έγραψε η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Dolores O’Riordan, για να καταγγείλει τη βία και την ανεπάρκεια των πολιτικών να δώσουν μια ειρηνική λύση. Το βίντεο κλιπ, που γυρίστηκε το 1994, περνούσε τα ίδια μηνύματα. Τα δυο μικρά αγόρια που έχασαν τη ζωή τους δεν μπορούσαν να λείπουν από το βίντεο κλιπ, ενώ έμφαση δόθηκε και στον κύκλο της βίας που δεν κλείνει και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *