25/04/2024

Η Μαρία Θελερίτη και οι γυναίκες βουλευτές φροντίζουν για την υγεία των γυναικών

0

Δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη, η ψηφιακή μαστογραφία θα συνταγογραφείται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής, από τον αν. υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ήδη υπογράψει.

Η εξαιρετικά σημαντική αυτή απόφαση που θα συμβάλλει αποφασιστικά την πρόληψη του καρκίνου των μαστών για χιλιάδες γυναίκες σώζοντας τις ζωές τους προέκυψε μετά από διακομματική πρωτοβουλία που ανέλαβαν 45 βουλεύτριες οι οποίες συνυπέγραψαν και υπέβαλαν σχετικό υπόμνημα – αίτημα, προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. 

Συγκεκριμένα οι 45 βουλεύτριες ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να εξεταστεί κατά προτεραιότητα το αίτημα ένταξης των δαπανών ψηφιακής μαστογραφίας στο πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, επιτρέποντας σε όλες τις γυναίκες που ζουν στη χώρα μας να αξιοποιήσουν την τεχνολογική πρόοδο, με σκοπό την προστασία της υγείας και τελικά την προάσπιση του δικαιώματός τους στη ζωή και την ολομέτωπη συμμετοχή στα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά πράγματα της χώρας.

Στο σχετικό υπόμνημα αναφέρεται πως η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς τρόπους διάγνωσης και πρόληψης μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες για τον γυναικείο πληθυσμό που είναι ο καρκίνος του μαστού. Εντούτοις, στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος κάλυψης, η αναλογική μαστογραφία εξακολουθεί να αποτελεί την μοναδική επιλογή των ενδιαφερομένων. Η διατήρηση αυτής της εξεταστικής μεθόδου μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, αλλά και των γυναικών εκείνων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το δόγμα της προληπτικής ιατρικής. Παράλληλα η ψηφιακή μαστογραφία ως εξεταστική μέθοδος, είναι πλέον η μόνη η οποία συνίσταται, και τελικώς συνταγογραφείται από τους θεράποντες ιατρούς.

Με την ψηφιακή μαστογραφία αυξάνονται οι πιθανότητες εντοπισμού του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο και κατ’ επέκταση των δυνατοτήτων να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια, προσφέροντας την ευκαιρία μιας φυσιολογικής ζωής στις γυναίκες που νοσούν και περιορίζοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και όχι μόνο, επιβάρυνση του Δημόσιου, αλλά και των οικείων τους, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την συνταγογράφηση της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ έχει επιπλέον βαρύνουσα σημασία  διότι σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τα νέα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζονται, κατά προσέγγιση στα 4.500, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου που εμφανίζονται στις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία, έχουν θνησιμότητα 4,7%, έναντι όσων δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 56%.

Το υπόμνημα-αίτημα υπέγραψαν οι εξής: Αναγνωστοπούλου Σία, Αντωνίου Μαρία, Ασημακοπούλου ‘Αννα-Μισέλ, Αυλωνίτου Ελένη, Βάκη Φωτεινή, Βαγενά ‘Αννα, Βαγιωνάκη Βάλια, Βούλτεψη Σοφία, Βράντζα Παναγιώτα, Γεννηματά Φώφη, Γεννιά Γεωργία, Γεροβασίλη Όλγα, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη, Γκαρά Αναστασία, Δριτσέλη Παναγιώτα, Θελερίτη Μαρία, Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καββαδία Αννέτα, Καρακώστα Εύη, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα, Καφαντάρη Χαρά, Κεραμέως Νίκη, Κεφαλίδου Χαρά, Κεφαλογιάννη Όλγα, Κοζομπόλη Παναγιώτα, Κόλλια Τσαρουχά Μαρία, Κουντουρά Έλενα, Λιβανίου Ζωή, Μάρκου Κατερίνα, Μαρτίνου Γεωργία, Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα, Μπακογιάννη Ντόρα, Παπανάτσιου Κατερίνα, Σκούφα Μπέττυ, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφύλλου Μαρία, Ράπτη Έλενα, Χριστοδουλοπούλου Αναστασία, Χριστοφιλοπούλου Εύη.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Κόρινθος, 10.10.2016

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *