Αυτή την περίοδο, στη νοτιοδυτική Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επαναστατικό πρότζεκτ που θα επιτρέπει σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ να συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς και φάρμακα. Το «χωριό του Αλτσχάιμερ», Village Landais Aszheimer, είναι ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για να τους προσφέρει απόλυτη ασφάλεια.

Οι κάτοικοί του δεν θα είναι σε θέση να φεύγουν από το χωριό, αλλά θα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις απαραίτητες υποδομές για να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους -όπως σουπερμάρκετ, κομμωτήριο, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη- και θα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Όπως έχει σχολιάσει ο νευρολόγος Jean-François Dartigues, η διατήρηση μιας φυσιολογικής ρουτίνας βοηθάει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να κρατούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση. «Εκεί θα βρουν ένα είδος κοινωνικής και προσωπικής ακεραιότητας. Θα πηγαίνουν για ψώνια, στο κομμωτήριο, στο μπιστρό, στο εστιατόριο, στο θέατρο. Θα περνούν καλά. Θα έχουν ό,τι συνιστά ένα είδος εξαιρετικής θεραπείας» λέει ο ειδικός.

Το πρότζεκτ, που υπογράφεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Champagnat & Gregoire Architects και NORD Architects, ταιριάζει με την παραδοσιακή αισθητική της περιοχής και παραπέμπει σε μεσαιωνικό φρούριο. Τα σπίτια είναι χωρισμένα σε οικοδομικά τετράγωνα των τεσσάρων, που εκτείνονται γύρω από μια αυλή, ενώ κάθε περιοχή έχει διαφορετική ταυτότητα. Οι ζώνες του χωριού ενώνονται με κατάφυτα μονοπάτια, όπου οι ασθενείς θα έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με τη φύση και τους άλλους κατοίκους του χωριού.

Σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του θα παίξουν, πέρα από το ιατρικό προσωπικό, οι ερευνητές και οι εθελοντές. Το Village Landais Aszheimer προβλέπεται να ανοίξει τις πόρτες του στα τέλη του 2019.

Δείτε εικόνες από το πρωτοποριακό πρότζεκτ.

Δείτε ένα ρεπορτάζ για ένα παρόμοιο πρότζεκτ που ήδη εφαρμόζεται στην Ολλανδία, το «χωριό της άνοιας».