Εφορία: Το 57% των νοικοκυριών δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ

Spread the love

Περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας

«Η επιβάρυνση των υψηλών συντελεστών φορολογίας και εισφορών είναι ασύμμετρα μεγάλη για μικρό μέρος του πληθυσμού», είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στο φορολογικό τοπίο στη χώρα, όπου το μεγάλο βάρος επωμίζονται κυρίως οι μισθωτοί και η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.

Πόσο εκτεταμένη; Μιλώντας στο 19ο Tax Forum και στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κεντρικός τραπεζίτης επικαλέστηκε εντυπωσιακά στοιχεία.

• Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2021 ήταν περίπου 84 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 66 δισ. ευρώ ή 79% από μισθωτές υπηρεσίες και ναυτικό εισόδημα). Την ίδια χρονιά η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ήταν υψηλότερη κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η διαφορά αυτή (διαχρονικά στην περίοδο 2015-2021 κυμαίνεται μεταξύ 36 και 49 δισ. ευρώ) αποτελεί ένδειξη της παραοικονομίας. Η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Μπορεί όμως να χρησιμεύσει ως δείκτης του μεγέθους της φοροδιαφυγής.

• 57% των νοικοκυριών δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.

• 37% των φυσικών προσώπων εμφανίζουν εισοδήματα στα όρια της φτώχειας (έως 5.000 ευρώ).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι κατηγορίες που είναι σχετικά πιο επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή είναι κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτι που λίγο πολύ ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ο διοικητής κατέληξε διατυπώνοντας 6 προτάσεις πολιτικής:

1. Περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.

2. Παροχή κινήτρων για πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών, αλλά και μέσω τραπεζών. Σήμερα το μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης που δαπανάται μέσω καρτών είναι 37% και στην Ευρωζώνη 46%.

3. Παροχή κινήτρων με μορφή φοροαπαλλαγών για την αποκάλυψη συναλλαγών σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής.

4. Συνέχιση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ.

5. Σταθερότητα και περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

6. Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.