22/04/2024

Επανεμφανίστηκε η ιλαρά! Ανθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ευρώπη

0

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το τελευταίο έτος 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ιλαρά, εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ευρώπη.

Στην Ιταλία σε διάστημα 12 μηνών, καταγράφηκαν περισσότερα από 3.300 κρούσματα ιλαράς και 2 θάνατοι. Το πρώτο θύμα ήταν μητέρα τριών παιδιών που έχασε τη ζωή της στα 33 της χρόνια, ενώ το τελευταίο ήταν ένα εξάχρονο αγοράκι, που μολύνθηκε από τον αδελφό του.

Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν σημειωθεί μέσα σε αυτό το έτος στη Ρουμανία, ενώ από ένα θύμα καταγράφουν η Γερμανία και η Πορτογαλία.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με μηδέν περιστατικά και με εμβολιαστική κάλυψη 97% για το 2015 στα παιδιά 13-24 μηνών, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Με το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή, για τις περιπτώσεις μη εφαρμογής, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του.

«Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την αποτρέψιμη ασθένεια, αποτελεί μία απαράδεκτη τραγωδία», ανέφερε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab.

«Μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικώς προσιτό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει παγκοσμίως μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των παιδιών και δυστυχώς η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Καλώ όλες τις χώρες με ενδημική ιλαρά να λάβουν επειγόντως μέτρα για να σταματήσουν την μετάδοσή της εντός των συνόρων τους και καλώ όλες τις χώρες που το έχουν ήδη επιτύχει αυτό, να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και να διατηρούν το υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους», συνέχισε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, περίπου 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα, που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Τα κράτη της ΕΕ κάνουν πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον εμβολιασμό, για να αντιμετωπιστεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η Γερμανία υποχρεώνει τους γονείς να δηλώνουν τα εμβόλια που έχουν κάνει τα παιδιά, όταν εκείνα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, και έχει θεσπίσει πρόστιμο 2.500 ευρώ για όσους δεν τα εμβολιάζουν.
Η Ιταλία κατέστησε υποχρεωτικούς 12 εμβολιασμούς.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, απέδωσε τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού στη «διάδοση αντι-επιστημονικών θεωριών», όπως εκείνες που συνδέουν τα εμβόλια με τον αυτισμό ή άλλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.

Η απάτη που οδήγησε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1990, όταν δημοσιεύτηκε μελέτη που συνέδεε το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ευλογιάς) με τον αυτισμό. Η έρευνα αποδείχθηκε τελικά απάτη και ο Βρετανός γιατρός Andrew Wakefield, που τη συνέταξε, έχασε την άδειά του.

Ο Wakefield δημοσίευσε μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 12 παιδιά με ανωμαλίες του γαστρεντερικού συστήματος. Ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι τα 9 παιδιά, εμφάνισαν «παλίνδρομο αυτισμό» εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό τους με MMR.
Ο Wakefield είχε προσληφθεί από τον δικηγόρο Richard Barr, για να κατασκευάσει μία υπόθεση εναντίον του MMR, με την ελπίδα ότι θα θησαυρίσει από τις μαζικές αγωγές γονέων αυτιστικών παιδιών που θα επακολουθούσαν.
Από την άλλη, ο Wakefield ήθελε να προωθήσει το δικό του εμβόλιο ιλαράς ως ανταγωνιστή του τριπλού MMR.

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο διάστημα 2004-2014, o αριθμός δηλωμένων κρουσμάτων ιλαράς με γνωστή ηλικία ήταν 771 (92,0%).
Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 5,43 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους (αριθμός κρουσμάτων: 319, από τα οποία τα 69 ήταν μικρότερα του ενός έτους), ενώ ακολούθησαν οι ηλικιακές ομάδες 5-14 ετών και 15-24 ετών με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 1,43 και 0,84 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δύο δόσεις, σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών, και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να δίνεται με τη μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς).
Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη Edmonston (M-M-R VAX PRO) και Schwartz (PRIORIX και PRIORIX-TETRA).

Σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα, ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών.
Επίσης, σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνεται και σε μικρότερη ηλικία, αλλά τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.

Η χορήγηση του εμβολίου με ζώντες εξασθενημένους ιούς αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
-Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη.
-Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο MMR για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.
-Σε άτομα που παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη.
-Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος, ή τρεις μήνες μετά.

Με πληροφορίες από news247

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *