20/04/2024

Εξοπλίζονται οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Πελοποννήσου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

0

stolosΤα νέα οχήματα και όργανα ελέγχου της Τροχαίας Μεσσηνίας και οι νέες προτάσεις

Σημαντικός είναι ο εξοπλισμός που εξασφάλισαν το τελευταίο χρονικό διάσημα τα Τμήματα Τροχαίας Καλαμάτας και Κυπαρισσίας από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα οχήματα και συσκευές ελέγχου, από το πρόγραμμα “Εξοπλισμός υπηρεσιών τροχαίας για την παροχή οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Πελοποννήσου”.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το “Θάρρος” από την Οικονομική Υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις για εξοπλισμό αστυνομικών υπηρεσιών και της Μεσσηνίας από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020.

Καινούργιος εξοπλισμός
Με την υλοποίηση του έργου “Εξοπλισμός Υπηρεσιών Τροχαίας EΣΠΑ 2007-2013″ και την κατανομή οχημάτων, κατανεμήθηκαν συνολικά σε υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου 22 οχήματα τύπου τζιπ, 7 οχήματα διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων, 21 οχήματα τύπου κούρσας, 21 δίκυκλες μοτοσυκλέτες, 20 αλκοολόμετρα, 4 συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων με φωτογραφικό σύστημα και 14 φορητές συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων.
Ειδικότερα στις υπηρεσίες Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας κατανεμήθηκαν τα ακόλουθα:

– Τζιπ: 3 στο Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας και 3 στο αντίστοιχο Τμήμα Κυπαρισσίας. Το κάθε τζιπ είναι σύγχρονης κατασκευής, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με κίνηση στους 4 τροχούς, 2000cc, συνοδευόμενο από φωτεινή και ηχητική σήμανση. Είναι κατάλληλα για την οδική ασφάλεια των Εθνικών οδικών δικτύων σε δυσμενείς συνθήκες.

– Ανακριτικά Τροχαίας: 1 στην Καλαμάτα και 1 στην Κυπαρισσία. Το κάθε όχημα είναι σύγχρονης κατασκευής και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, από τους νεότερους τύπους, κατάλληλα διασκευασμένο για ανακριτικό αυτοκίνητο, με πλευρικά παράθυρα.

– Επιβατικά οχήματα: 3 στην Τροχαία Καλαμάτας και 3 στην Κυπαρισσία. Είναι σύγχρονης κατασκευής, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κατάλληλο μορφολογικά για αστυνομικό αυτοκίνητο. Με κινητήρα έως 2.000 cc ώστε να παρέχεται η ευχέρεια ελιγμών τους στις περιπτώσεις πυκνής κυκλοφορίας και ταχείας ενεργητικής παρέμβασης των τροχονόμων στη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Τα οχήματα είναι εφοδιασμένα με συσκευή ασυρμάτου επικοινωνίας για τον ευχερέστερο συντονισμό της δραστηριότητας των Τροχονόμων, φέρει δε, φωτεινή και ηχητική σήμανση.

– Μοτοσυκλέτες: 3 στην Καλαμάτα και 3 στην Κυπαρισσία. Η κάθε δίκυκλη μοτοσικλέτα είναι πρόσφατης κατασκευής, σύγχρονης τεχνολογίας, τύπου ON-OFF και ιδιαίτερα ενισχυμένη για Αστυνομική χρήση. Συνοδεύεται δε από τα προβλεπόμενα εργαλεία συντήρησης και παρελκόμενα για την ασφαλή και κανονική λειτουργία της. Η κάθε δίκυκλη μοτοσικλέτα θα φέρει συσκευή ασυρμάτου επικοινωνίας, επιπλέον φωτισμό (ώστε στις περιπτώσεις ανάγκης να καθίσταται ευχερώς αντιληπτή από τους χρήστες της οδού, για την άμεση μετάβαση σε σημείο που υπάρχει ατύχημα).

– Αλκοολόμετρα: 2 στην Τροχαία Καλαμάτας και 2 στην Κυπαρισσία. Φορητή συσκευή μικρών διαστάσεων συνοδευόμενη από πρακτική θήκη μεταφοράς. Ο τρόπος ανίχνευσης της αλκοόλης γίνεται από την εκπνοή. Η συσκευή παρέχει απ΄ ευθείας ένδειξη του ποσοστού αλκοόλης που υπάρχει στο αίμα του εξεταζόμενου.

– Συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων με φωτογραφικό σύστημα: 1 συσκευή στην Τροχαία Καλαμάτας. Το κάθε radar ελέγχου ταχύτητας με φωτογραφικό σύστημα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτοκίνητο της Αστυνομίας και να καταγράφει ταχύτητες οχημάτων. Η καταγραφή της ταχύτητας γίνεται και στην περίπτωση που το περιπολικό της Αστυνομίας βρίσκεται σε στάση, καθώς και στην περίπτωση που βρίσκεται σε κίνηση. Συνοδεύεται από ένα οπτικό- εκτυπωτικό σύστημα, το οποίο παρέχει την ευχέρεια στην υπηρεσία να επεξεργάζεται το αρνητικό φιλμ και να εκτυπώνει φωτογραφίες, σε απλό η θερμικό χαρτί, σε εκτυπωτή, με δυνατότητα επί μέρους μεγεθύνσεων, καθώς και παράλληλης επεξεργασίας και εκτύπωση συγκεκριμένων σημείων, τα οποία ταυτόχρονα θα μπορούν να προβάλλονται σε έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης.

– Συσκευές ελέγχου ταχύτητας: 2 στην Τροχαία Καλαμάτας και 2 στην Τροχαία Κυπαρισσίας. Η κάθε συσκευή είναι φορητή με το χέρι, τύπου πιστολιού, η οποία μετά από τη σκόπευση προς το κινούμενο όχημα δίνει με αναγνώριση επάνω σε ενσωματωμένη οθόνη την ταχύτητα του οχήματος, με φωτεινά στοιχεία.

Από το ΣΕΣ 2014-2020
Σε ότι αφορά νέα προγράμματα ενίσχυσης και εξοπλισμού αστυνομικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, έχουν υποβληθεί προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα την ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, προτάσεις προς χρηματοδότηση που αφορούν την προμήθεια και άλλων αναγκαίων οχημάτων και οργάνων για τον εξοπλισμό αστυνομικών υπηρεσιών.
Ειδικότερα, το Αρχηγείο έχει καταθέσει προτάσεις για την προμήθεια:
– έγχρωμων περιπολικών οχημάτων και δίκυκλων μοτοσυκλετών,
– γερανοφόρων οχημάτων,
– οχημάτων τύπου van και τύπου pick-up,
– αλκοολομέτρων,
– ψηφιακών ταχογράφων,
– συσκευών ελέγχου θορύβου,
– φορητού συστήματος για τη συλλογή και διαχείριση δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων,
– συσκευών βεβαίωσης παραβάσεων με άμεση εκτύπωση προστίμου,
– προσομοιωτών εκπαίδευσης,
– κινητού κέντρου επιχειρήσεων καθώς και την επέκταση του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων  οχημάτων (A.P.N.R.).

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *