Εντοπίστηκαν τα λείψανα του βασιλιά Αλφρέδου του Μέγα

0

Εντοπίστηκαν τα λείψανα του βασιλιά Αλφρέδου του Μέγα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Τα λείψανα που βρέθηκαν σε ένα κουτί σε ένα μουσείο της νότιας Αγγλίας πιστεύεται ότι ανήκουν είτε στον βασιλιά Αλφρέδο τον Μέγα ή στο γιο του, τον βασιλιά Εδουάρδο τον πρεσβύτερο, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουίντσεστερ.

Ο βασιλιάς Αλφρέδος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία επειδή υπερασπίστηκε το βασίλειο του Ουέσεξ από τους Βίκινγκ εισβολείς και έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση ενός ενιαίου αγγλικού κράτους, πέθανε το 899. Ενταφιάστηκε σε έναν καθεδρικό ναό στο Γουίντσεστερ της νότιας Αγγλίας όμως αργότερα τα οστά του απομακρύνθηκαν από την κρύπτη και μεταφέρθηκαν διαδοχικά σε πολλά διαφορετικά σημεία.

Τον περασμένο Μάρτιο αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στον τελευταίο χώρο όπου ήταν γνωστό ότι είχαν τοποθετηθεί τα οστά, όμως απογοητεύτηκαν καθώς τα λείψανα που βρήκαν εκεί δεν ήταν τόσο παλιά για να ανήκουν στον Μέγα Αλφρέδο. Πληροφορήθηκαν όμως ότι τη δεκαετία του ’90 είχαν βρεθεί λείψανα σε άλλο σημείο, στο Αββαείο Χάιντ, και αποθηκεύτηκαν στο Δημοτικό Μουσείο του Γουίντσεστερ.

Οι επιστήμονες, αφού εξέτασαν τα οστά της λεκάνης που υπήρχαν μέσα στο κουτί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκουν πιθανότατα στον Αλφρέδο ή στο γιο του. Μία τρίτη πιθανότητα είναι να ανήκουν σε έναν αδελφό του βασιλιά Εδουάρδου του πρεσβύτερου.

“Όλοι τους είχαν ταφεί στο αββαείο. Ωστόσο, μόνο τα φέρετρα του Αλφρέδου και του Εδουάρδου είχαν τοποθετηθεί στην Αγία Τράπεζα”, εξήγησε η Κέιτι Τάκερ.

Πριν από περίπου έναν χρόνο αρχαιολόγοι εντόπισαν κάτω από ένα πάρκινγκ στο Λέστερ τα οστά του βασιλιά Ριχάρδου Γ΄, του τελευταίου της δυναστείας των Πλαντεγενετών.

Πηγή: ethnos.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *