12/07/2024

Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου: Ικανοποίηση από τις τροποποιήσεις για τη διαφύλαξη της Κυριακής αργίας

0

Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου Ικανοποίηση από τις τροποποιήσεις για τη διαφύλαξη της Κυριακής αργίας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου Ικανοποίηση από τις τροποποιήσεις  για τη διαφύλαξη της Κυριακής αργίας

Μετά από συστηματικές προσπάθειες, αυτοπρόσωπες παρουσίες και ενημέρωση προς τους Βουλευτές, αλλά κυρίως με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, τελικά, κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επί της αρχής, επήλθαν ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες φέρνουν πιο κοντά το ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο με το περιγραφόμενο στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δεν θα αποφασίζεται το καθολικό άνοιγμα ή κλείσιμο όλων των καταστημάτων του νομού, αλλά θα υπάρχει η ευχέρεια καθορισμού ζωνών και περιοχών (τουριστικών και άλλων) όπου τα καταστήματα κάτω των 250 τμ. θα είναι ανοιχτά, προσεγγίζοντας έτσι το σημερινό πλαίσιο του άρθρου 42 ν. 1892/1990. Σημαντικό επίσης είναι ότι ο Αντιπεριφερειάρχης επιβάλλεται να αιτιολογήσει πλήρως την απόφασή του, οπότε θα μπορεί να κριθεί, άρα και να αμφισβητηθεί η ουσία και τα επιχειρήματά του στο ανώτερο επίπεδο της Περιφέρειας.

Το κυριότερο όλων είναι ότι, η «αυτόματη απελευθέρωση» 52 Κυριακές το χρόνο οριστικά και αμετάκλητα δεν θα ισχύσει. Η διάταξη για την πάροδο του 3μήνου που δίνεται στον Αντιπεριφερειάρχη για να εκδώσει την σχετική απόφαση και είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, τελικά αποσύρθηκε. Με τις τρεις αλλαγές διαφυλάσσεται η πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας, να ανιχνεύσει τις ανάγκες και τις προτεραιότητές της και να αποφασίσει ανάλογα, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι το προς νομοθέτηση πλαίσιο προσεγγίζει πλέον θεσμικά το ήδη υφιστάμενο, δεν εφησυχάζουμε, αφού μόνο η πλήρης απόσυρση της παραγράφου 2 θα εκμηδένιζε τον όποιο κίνδυνο που –εκτός από εμάς- επεσήμανε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, δηλαδή τα μεγάλα καταστήματα άνω των 250 τμ να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα του νόμου, βάσει των άρθρων 4 και 5 του Συντάγματος.Οι προσπάθειες για πλήρη υιοθέτηση των θέσεων του εμπορικού κόσμου της χώρας θα συνεχιστούν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η λειτουργία των καταστημάτων τις συγκεκριμένες 7 Κυριακές πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Αναφορικά με τα καταστήματα που λειτουργούν με σύμβαση δικαιόχρησης (franchise) συμφωνούμε με την ένταξή τους στην κατηγορία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Τέλος, διευκρινίζεται  ότι οι 52 Βουλευτές που ψήφισαν το άρθρο 16 δεν ψήφισαν την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν υπάρχουν πλέον οι 52 Κυριακές αλλά μόνο 7 Κυριακές τον χρόνο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΡΗΣ                                                 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΪΛΑΝΗΣ

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *