23/06/2024

ΕΚΤ: Κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα την Πέμπτη

0

ΕΚΤ: Κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα την Πέμπτη

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

ΕΚΤ: Κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα την Πέμπτη
Σε ό,τι αφορά τον ELA, κύκλοι της ΤτΕ ανέφεραν πως δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει προεγκριθεί ποσό της τάξης των 40 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Κρίσιμη είναι για την Ελλάδα η μεθαυριανή (την Πέμπτη) απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον αν θα εξαιρέσει τα Ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Spiegel την περασμένη εβδομάδα, θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωσύστημα θα εξαιρέσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το δημοσίευμα του Spiegel έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, και κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μέχρι τώρα ούτε διαψεύστηκαν ούτε επιβεβαιώθηκαν.

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται».

Εάν η ευρωτράπεζα αποφασίσει την Πέμπτη ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι στη λίστα των κρατικών ομολόγων που η ίδια ή η Τράπεζα της Ελλάδος θα αγοράσει, τότε θα δημιουργηθεί ένα ιδιαιτέρως αρνητικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία.

Παρά τις αντιδράσεις, ΕΚΤ λέγεται ότι θα διαθέσει συνολικά 1 τρισεκ. ευρώ για την ευρωζώνη παρά τις έντονες αντιδράσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, και συντηρητικών γερμανικών κύκλων.

Σε ό,τι αφορά τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), κύκλοι της ΤτΕ ανέφεραν πως δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει προεγκριθεί ποσό της τάξης των 40 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Και σημείωναν πως το αίτημα θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο.
Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *