Εγκρίθηκε από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ο νόμος για την παραίτηση του Χουάν Κάρλος

0

Εγκρίθηκε από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ο νόμος για την παραίτηση του Χουάν Κάρλος

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΗ παραίτηση του βασιλιά θα ισχύει από τη στιγμή που ο νόμος αυτός θα ψηφιστεί, εντός των επόμενων εβδομάδων, από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου όπου έχουν την πλειοψηφία οι φιλομοναρχικοί. Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου και θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της “την παραίτηση της Αυτού Μεγαλειότητος, του βασιλιά Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων”. Συνοδεύεται από μια διακήρυξη στήριξης της μοναρχίας και του βασιλιά, υπενθυμίζοντας ότι “χωρίς την ώθηση” που έδωσε εκείνος η μετάβαση στη δημοκρατία μετά τη δικτατορία του Φράνκο “πολύ απλά δεν θα ήταν δυνατή”.

Ο 76χρονος Χουάν Κάρλος, αποδυναμωμένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αλλά και τα σκάνδαλα που πλήττουν τα ανάκτορα, ανακοίνωσε την Δευτέρα, αιφνιδιαστικά, την απόφασή του να παραιτηθεί από τον θρόνο. Ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου 1975, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο που τον όρισε διάδοχό του, κι ενσάρκωσε τη μετάβαση στη δημοκρατία, μετά από 40 χρόνια εμφυλίου πολέμου και δικτατορίας στη χώρα.

Ωστόσο, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία, έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για το μέλλον της μοναρχίας. Το βράδυ της Δευτέρας χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν τη Μαδρίτη ζητώντας την οργάνωση δημοψηφίσματος για την κατάργηση της βασιλείας και την ανακήρυξη της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Πηγή:skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *