13/04/2024

Δημόσια εμφάνιση του Φ. Κάστρο μετά από εννέα μήνες

0

Δημόσια εμφάνιση του Φ. Κάστρο μετά από εννέα μήνες

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Κούβα: Δημόσια εμφάνιση του Φ. Κάστρο μετά από εννέα μήνες

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πολιτική ζωή της χώρας από το 2006, έκανε το βράδυ της Τετάρτης μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, την πρώτη εδώ και εννέα μήνες, με την ευκαιρία των εγκαινίων μιας έκθεσης ζωγραφικής.

“Ο αρχιστράτηγος Φιντέλ Κάστρο παραβρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα εγκαίνια του Στούντιο του Κτσο στο Ρομερίγιο, Εργαστηρίου Τέχνης του ζωγράφου Κτσο”, έγραψε στο σημερινό φύλλο της η επίσημη εφημερίδα Γκράνμα.

Στον ιστότοπο Cubadebate δημοσιεύεται μια φωτογραφία του 87χρονου Κάστρο ενώ συζητά με τον καλλιτέχνη. Αυτή η μοναδική φωτογραφία εικονίζει τον Κάστρο καθισμένο, με την πλάτη γυρισμένη στο φακό, να δείχνει με το δάχτυλο τα έργα που εκτίθενται απέναντί του. Ο ζωγράφος Αλέξις Λέιβα Ματσάδο (“Κτσο”) είναι όρθιος αλλά σκύβει για να του μιλήσει.

Ο Κάστρο εμφανίζεται ντυμένος με ένα μαύρο φούτερ και φοράει ακουστικό στο αριστερό αυτί ενώ τα γκριζαρισμένα μαλλιά του έχουν εμφανώς αραιώσει. Πίσω από τον ζωγράφο διακρίνονται οι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων και ένας φωτογράφος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα εγκαίνια του στούντιο-γκαλερί του ζωγράφου Αλέξις Λέιβα, ο οποίος είναι γνωστός με το προσωνύμιο Κτσο, στη συνοικία Ρομερίγιο, κοντά στην κατοικία του πρώην προέδρου της Κούβας, συμπίπτουν με την 55η επέτειο από την άφιξη του Κάστρο στην Αβάνα, στις 8 Ιανουαρίου 1959, μετά τη νίκη των “μπαρμπούδος” και την ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης διέτρεξε και τις δύο εκθέσεις ζωγραφικής που οργανώθηκαν για την περίπτωση, μία του Κτσο και μία του γνωστότερου Κουβανού ζωγράφου Βιφρέδο Λαμ (1902-’82) και “χαιρέτισε τους προσκεκλημένους και τους καλλιτέχνες που τον χειροκρότησαν συγκινημένοι”, ανέφερε η εφημερίδα.

Αφότου παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, το 2006, ο Φιντέλ Κάστρο έχει αφοσιωθεί στο γράψιμο, όμως συχνά υποδέχεται ξένους ηγέτες στην Αβάνα. Ο τελευταίος επισκέπτης του ήταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στις 21 Δεκεμβρίου, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες φωτογραφίες τους.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο είχε γίνει τον Απρίλιο του 2013, στα εγκαίνια ενός σχολείου της Αβάνας.

Πηγή: Ethnos.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *