20/04/2024

Γ. Δέδες και Π. Πέρκα στη Φλώρινα – Παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο νέος Οδικός Άξονας «ΦΛΩΡΙΝΑ-ΝΙΚΗ»

0

 

ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αρδευτικού φράγματος της Τριανταφυλλιάς σηματοδοτήθηκε με την επίσκεψη της Γ.Γ. Μεταφορών, Πέτης Πέρκα και του Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε στη Φλώρινα.

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του Νομού ολοκληρώθηκε με βάση τις εντολές επίσπευσης των εργασιών του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη και τις συστηματικές παρεμβάσεις της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Κατασκευής Υδραυλικών Υποδομών, η οποία επιβλέπει το έργο.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής καθώς με την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου θα αναπτυχθούν περισσότερες και μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αφού θα αρδεύονται περίπου 45.000 στρέμματα. Επιπλέον προβλέπεται να υδροδοτηθεί από τα νερά του φράγματος και η ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας με τη κατασκευή σύγχρονου διυλιστηρίου και αγωγού μεταφοράς του νερού. Το έργο αναμένεται να συμβάλλει και στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής καθώς τα οφέλη για την Φλώρινα από το έργο αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα.

Στην επίσκεψη στο φράγμα παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Βουλευτής Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Μιχελάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων του Νομού, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών ανέφερε: «Η παρουσία μας εδώ σήμερα έχει διπλή σημασία: αφ’ ενός, σηματοδοτεί την τελική φάση των διαδικασιών και της τυπικής – πλήρους ολοκλήρωσης των εργασιών του φράγματος και αφ’ ετέρου, η παρουσία όλων των φορέων του Νομού – του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη και των Βουλευτών του Νομού, όσο και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- σηματοδοτεί την συστηματική και ουσιαστική συνεργασία στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε σήμερα η πατρίδα μας σε όλους τους τομείς. Η αποπεράτωση του Φράγματος Τριανταφυλλιάς είναι καρπός μιας τέτοιας συνεργασίας, την οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιθυμεί να συνεχίσει και να εντείνει. Βρισκόμαστε σε ένα έργο κρίσιμο και για τον πρωτογενή τομέα του Νομού και ταυτόχρονα, σε ένα έργο, που λόγω της θέσης και των χαρακτηριστικών του, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά, μέσα από τον εναλλακτικό και φυσιολατρικό τουρισμό, στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στο έργο έχει χρησιμοποιηθεί η πιο σύγχρονη τεχνογνωσία και τεχνολογία που υπάρχει, έχει άμεσα αναπτυξιακά ωφελήματα, αλλά ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών δεν ξεχνά τις υποχρεώσεις της να ολοκληρώσει πλήρως την ευρύτερη αναπτυξιακή διάσταση του φράγματος που συμπληρώνεται με τα αρδευτικά του δίκτυα. Οι μελέτες είναι πλήρως έτοιμες. Έχουμε ωριμότητα δημοπράτησης, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα επόμενα βήματά μας θα είναι να ενταχθούν και τα αρδευτικά δίκτυα ώστε να έχουμε τα μέγιστα ωφελήματα από το έργο.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Μεταφορών, Πέτη Πέρκα, επεσήμανε ότι θα ολοκληρωθούν και οι υποδομές εκείνες που χρειάζονται τόσο για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής, όσο και για την τουριστική αξιοποίησή της, καθώς τα οφέλη για τη Φλώρινα από το έργο αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα. Σημείωσε επίσης, ότι ταυτόχρονα με τις σημαντικές υποδομές για τον πρωτογενή τομέα προωθούνται στην περιοχή και μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις ευρύτερου χαρακτήρα, αναφέροντας ενδεικτικά την ίδρυση και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΝΙΚΗ

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 20 Μαΐου, η Γ.Γ. Μεταφορών Πέτη Πέρκα, ο Γ.Γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες και ο Πρόεδρος της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» Απόστολος Αντωνούδης, παρέδωσαν σε χρήση ακόμα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο στο Νομό Φλώρινας. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα «Φλώρινα – Νίκη» του Αυτοκινητόδρομου Α27 και Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού “Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Φλώρινα – Νίκη”, ο οποίος συνδέει τη Δυτική Μακεδονία με τη FYROM και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες της εκκλησίας και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, κκ. Θεόκλητου στον ανισόπεδο κόμβο της Φλώρινας (στο ύψος Αρμενοχωρίου), παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, του Βουλευτή Φλώρινας Κωνσταντίνου Σέλτσα, του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Στέφανου Μπίρου, του Δήμαρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων του Νομού, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Σήμερα δεν παραδίδουμε απλά έναν ασφαλή, σύγχρονο και άρτια κατασκευασμένο αυτοκινητόδρομο σε κυκλοφορία, σήμερα ανοίγουμε έναν δρόμο στην ανάπτυξη, στη διαβαλκανική και διευρωπαϊκή συνεργασία, στην εξωστρέφεια» δήλωσε ο Γιώργος Δέδες. «Μέσα από συνδυασμένες παρεμβάσεις σε έργα υποδομών και μεταφορών δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε και η Φλώρινα και η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και η Βόρεια Ελλάδα στο σύνολό της να βρουν το βηματισμό τους σε μια κρίσιμη αναπτυξιακή προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και έξοδο από την κρίση», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, ο οποίος εξήρε την άριστη συνεργασία των τοπικών φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι της περιοχής, Επιμελητήρια και Διοίκηση της Εγνατίας Οδού) με τις υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Από την πλευρά της η Γ.Γ. Μεταφορών Πέτη Πέρκα, τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου εδώ, γιατί ακριβώς προωθούμε την πολιτική των συνδυασμένων μεταφορών, στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού μεταφορών και υποδομών που για πρώτη φορά προωθείται στην πατρίδα μας. Στην αναπτυξιακή υστέρηση που είχε καταδικαστεί η Φλώρινα και η Δυτική Μακεδονία από τις πολιτικές του παρελθόντος, εμείς απαντούμε άμεσα με έργα που ολοκληρώνουμε και έργα που προωθούμε με ταχύτητα. Εκτός από τους οδικούς άξονες, η Φλώρινα αναδεικνύεται σε συγκοινωνιακό κόμβο, καθώς προωθούμε και τα νέα σιδηροδρομικά δίκτυα που αναβαθμίζουν τις συνδέσεις της πατρίδας μας με τις χώρες των βορείων συνόρων της (Βαλκάνια, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη). Ταυτόχρονα, ενεργοποιούμε άμεσα τη συμφωνία του Δήμου Πρεσπών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να ενισχύσουμε και τις τουριστικές υποδομές και κινήσεις της ευρύτερης περιοχής».

Το οδικό τμήμα Φλώρινα –Νίκη, μήκους 14,5 χιλιομέτρων, είναι μέρος του κάθετου άξονα Κοζάνη – Φλώρινα που συνδέεται με την Εγνατία οδό. Ανήκει στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο, συνδέει την Εγνατία Οδό από την Κοζάνη με το Συνοριακό σταθμό Νίκης και μέσω του εδάφους της ΠΓΔΜ, συνδέεται με το Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη. Ο άξονας θα γίνει ακόμα πιο σημαντικός με την ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Ε65 που θα φέρει κάθετη μείωση στην χρονοαπόσταση των πόλεων της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας με την Θεσσαλία την Στερεά Ελλάδα και φυσικά την Αθήνα και την Πελοπόννησο.

Η χρηματοδότησή του έργου έγινε από το ΕΣΠΑ και το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας. Το έργο έκλεισε στα 61 εκατ. ευρώ – 6 εκατ. ευρώ λιγότερα απ’ όσο είχε αρχικά προϋπολογιστεί – και γι’ αυτό το λόγο έχει καταγραφεί στον κατάλογο των καλών πρακτικών και εμβληματικών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    

    

    

    

    

 

 

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *