19/04/2024

Γιούνκερ: Έτοιμο το σχέδιο Grexit

0

Τελευταία ευκαιρία από τους Ευρωπαίους

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το


Η Ελλάδα έχει πέντε μέρες να ενορχηστρώσει τη σωτηρία της χωρίς εξωτερική βοήθεια, αποδεικνύοντας ότι σέβεται τους κανόνες της ευρωζώνης, αιτούμενη 3ο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM σήμερα και παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες ένα λεπτομερές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής.

Αυτό είναι ο ορισμός του τελεσιγράφου και αφορά την παραμονή και διάσωση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ή τον οριστικό και αμετάκλητο τερματισμό των συζητήσεων μεταξύ των  ελληνικών αρχών και ΕΕ.

Στο καλό σενάριο οι θεσμοί θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα και το πρόγραμμα μέτρων, δίνοντας μια θετική εισήγηση στο Eurogroup, τη σύνοδο των 19 της ευρωζώνης και των 28 της ΕΕ, ενώ στο κακό σενάριο, μια αρνητική εισήγηση θα μετατρέψει τις δύο συνόδους κορυφής της Κυριακής σε συνόδους διαχείρισης της εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Η συζήτηση στην χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης ήταν ιδιαίτερα έντονη. Το γεγονός ότι ο νέος υπουργός οικονομικών δεν έφερε προτάσεις δεν βοήθησε ιδιαίτερα το κλίμα, με την διαφορά ότι το χάος στην κλίμακα ευγένειας και παρουσίας σε σχέση με τον προκάτοχό του άμβλυνε τις εντυπώσεις. Ο Γ. Βαρουφάκης μιλούσε υποτιμητικά για τους συναδέρφους τους, κάποιους τους είχε αποκαλέσει ανθρωπάκια και γενικώς “έκανε τον καθηγητή που προσπαθούσε να διδάξει στους αμόρφωτους”, όπως μεταφέρει πηγή της ευρωζώνης στο Star. Αντιθέτως, αν και μαρξιστής οικονομολόγος, ο Ε. Τσακαλώτος έκανε το πρώτο βήμα στην συμφιλίωση Ελλάδας και Eurogroup, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την μη παρουσίαση προτάσεων.

Η Κομισιόν δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα στο γράψιμο των προτάσεων της Παρασκευής, παρά μόνο αν της ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές. Ακόμα όμως και τότε θα ξεκαθαρίσει ότι το τελικό κείμενο θα είναι ελληνικής εμπνεύσεως.

Αν όλα πάνε καλά τότε η χωρά θα ξεκινήσει την Δευτέρα επίσημες διαπραγματεύσεις για τρίτο πρόγραμμα, ο ELA θα αυξηθεί στα 100 δις και θα ανεβεί η αξία των collaterals των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.

Στη συνέχεια το Εurogroup θα σχεδιάσει την εκταμίευση κερδών των κεντρικών τραπεζών ως τις 20 Ιουλίου για την κάλυψη της λήξης του σχετικού ομολόγου της ΕΚΤ. Το ΔΝΤ θα πληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα από το 3ο πακέτο. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα αφορά και άλλα ποσά, ούτε όμως και ποια θα είναι η ακριβής της νομική βάση.

Στο μαύρο σενάριο που οι δύο πλευρές δεν τα βρούνε, την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Γιούνκερ: «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε “τρομοκράτες” που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει».

Ο Γιούνκερ είπε πως κατηγορεί την κυβέρνηση πως απέκρυψε από τον ελληνικό λαό τη λύση για το χρέος που ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε βάλει στο τραπέζι. «Ποιοι νομίζουν ότι είμαστε, ποιοι νομίζουν ότι είναι»,φώναζε ο Γιούνκερ.

Όλα δείχνουν ότι αυτή η ευκαιρία είναι πραγματικά η τελευταία. Το δημοψήφισμα δεν έτυχε και τόσο θερμής αποδοχής στο εσωτερικό της συνόδου. Πρωθυπουργός χώρας μέλους, είπε στον Α. Τσίπρα «μήπως θέλεις να κάνω και εγώ δημοψήφισμα στην χώρα μου για να δούμε αν θα σας βοηθήσουμε»; Κυρίως όμως τα πυρά είχαν να κάνουν με την στρατηγική. Ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει πολλές φορές πριν για τις ελληνικές προθέσεις και πάντα εξέπληττε δυσάρεστα τους ομολόγους του. Η μπάλα τώρα είναι στο ελληνικό γήπεδο.

Πηγή: star.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *