20/04/2024

Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία

1

Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Αν και όλοι γνωρίζουμε πως τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, και μάλιστα υπάρχει ανάλογο ρητό που το επιβεβαιώνει, τότε γιατί συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να αποκτήσουμε κάτι που τελικά δεν μας κάνει ευτυχισμένους;

1. Το σχετικό εισόδημα είναι σημαντικό
Όπως είπαμε πριν, τα χρήματα είναι κάτι σχετικό. Φαίνεται ότι δεν ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για το πόσα λεφτά κερδίζουμε, αρκεί να είναι περισσότερα από αυτά που κερδίζουν οι άλλοι. Δυστυχώς, όταν βγάζουμε περισσότερα χρήματα περιτριγυριζόμαστε από πλουσιότερους ανθρώπους κι έτσι καταλήγουμε να μην είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι κάθε φορά που συγκρινόμαστε οικονομικά μαζί τους.
2. Τα υλικά αγαθά δεν μας κάνουν ευτυχισμένους
Η απόκτηση αγαθών έχει μόνο μια παροδική επίδραση στην προσωπική μας ευτυχία. Κι αυτό γιατί οι επιθυμίες των ανθρώπων για υλικά αγαθά είναι πάντα μεγαλύτερες από το μισθό τους. Αυτό σημαίνει, λοιπόν πως όσα πολυτελή αγαθά κι αν έχουν οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ευτυχισμένοι γιατί θέλουν πάντα περισσότερα.
3. Οι πλούσιοι δεν περνάνε καλά
Οι άνθρωποι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα δεν χρησιμοποιούν ευχάριστα το χρόνο τους. Αντιθέτως ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στη δουλειά τους και γενικά σε δραστηριότητες που πιθανώς, να τους δημιουργήσουν περισσότερη πίεση και ένταση. Αυτό οφείλεται στην «αυταπάτη της συγκέντρωσης».  Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι θα αποκτήσουν περισσότερα χρήματα φαντάζονται πιθανώς, ότι θα τα χρησιμοποιήσουν σε ευχάριστες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, όμως, για να κερδίσουν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους με αποτέλεσμα τα περισσότερα χρήματα να φέρνουν και περισσότερη δουλειά.

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν;
Ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Φέρνουν μια ικανοποίηση για τα κεκτημένα που, όμως, διαρκεί ελάχιστα μέχρι να μπει ο επόμενος στόχος. Ένας στόχος που συνήθως  αφορά κάτι ακόμα μεγαλύτερο κάτι ακόμα πιο ακριβό και κυρίως καλύτερο από αυτό που κατέχουν οι άλλοι. Η πραγματική ευτυχία κρύβεται στη στιγμή εκείνη που ο κάθε ευκατάστατος ή μεγιστάνας θα παραδώσει την περιουσία του στις νέες γενιές και θα αποσυρθεί σε κάποιο εξωτικό νησί ψαρεύοντας όλη μέρα. Αν προλάβει να το κάνει.
Οι κοινωνικοί επιστήμονες κρατούν μία μετριοπαθή στάση όσον αφορά στη σχέση μεταξύ της κατοχής περισσότερων χρημάτων και την ύπαρξη της ευτυχίας γιατί στην πραγματικότητα τα χρήματα έχουν ελάχιστη σχέση με την ύπαρξη ή όχι της ευτυχίας. Συγκεκριμένα ο, βραβευμένος με Νόμπελ, ψυχολόγος Daniel Kahneman και οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι ο λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα χρήματα μπορούν να τους κάνουν πιο ευτυχισμένους είναι γιατί με το να τα κυνηγούν, κατορθώνουν κάποια μικροαστικά επιτεύγματα. Τι σημαίνει αυτό; Τα μικροαστικά επιτεύγματα περιλαμβάνουν πράγματα όπως το να πάρουν μία σημαντική προαγωγή ή να αγοράσουν ένα μεγάλο σπίτι – με άλλα λόγια, να αποκτήσουν πράγματα που αντιπροσωπεύουν την «επιτυχία» ενός ανθρώπου και που θα τον κάνουν να πει: κοιτάξτε τί είμαι και τί μπορώ να κάνω.  Κάθε φορά λοιπόν που οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, αυτό που αυτόματα σκέφτονται είναι την προαγωγή και το μεγάλο σπίτι με τη πισίνα και καταλήγουν λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι επειδή έχουν αποκτήσει όσα θα ήθελαν πρέπει να αισθάνονται ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερα χρήματα και  υψηλότερη θέση από τους άλλους, είναι απλά, πιο ικανοποιημένοι με τις ζωές τους, όχι όμως πιο ευτυχισμένοι.

 

MoodHackers

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

1 thought on “Γιατί τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *