Βρείτε σύντροφο! Κάνει καλό στην υγεία…

0

couple

Ο γάμος και η συμβίωση μπορεί να δημιουργούν και άγχη, έγνοιες και προβλήματα. Σύμφωνα όμως με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων κάνουν καλό στην υγεία σε αντίθεση με τη μοναχική ζωή που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας με τα χρόνια.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνουμελέτησαν πάνω από 10.000 άτομα που γεννήθηκαν στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία την άνοιξη του 1958.
Οι ειδικοί εξέτασαν εάν οι συμμετέχοντες διατηρούσαν σχέση στις ηλικίες των 23, 33, 42 και 46 και το είδος της σχέσης αυτής. Τέλος, νοσηλεύτριες επισκέπτονταν τους συμμετέχοντες στο σπίτι τους για να προβούν σε έλεγχο της υγείας τους όταν αυτοί ήταν από 44 έως 46 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι γυναίκες μέσης ηλικίας που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων. Για τους δε άντρες, ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμα μεγαλύτερος.
Τι άλλο έδειξε η έρευνα;
– Τα 2/3 των συμμετεχόντων παντρεύτηκαν στα 20-30 ή στα 30-35 κι έμειναν παντρεμένοι μέχρι τα 45, όταν διεξήχθη η μελέτη.
– Το 8% των ανδρών και το 6% των γυναικών που παντρεύτηκαν στα 20 ή στα 30-35, αργότερα πήραν διαζύγιο και στη συνέχεια προχώρησαν σε έναν δεύτερο γάμο ή μια συμβίωση.
– Το 11% των ανδρών και το 12% των γυναικών δεν είχε ποτέ παντρευτεί ή συμβιώσει.
– Οι άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας που έχουν περάσει έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο κι έχουν ξαναπαντρευτεί είναι το ίδιο υγιείς με αυτούς που βρίσκονται σε σταθερές σχέσεις.
– Τα άτομα που έχουν χωρίσει και ξαναπαντρευτεί δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα κατά την είσοδό τους στη μέση ηλικία, σε σύγκριση με τα άτομα που παρέμειναν παντρεμένα.
– Τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στα 20 ή στα 30-35 και παρέμειναν παντρεμένα είχαν σχεδόν τα ιδία επίπεδα υγείας με τα ανύπαντρα ζευγάρια που συζούσαν
– Οι άνδρες και οι γυναίκες μέσης ηλικίας που ούτε ήταν παντρεμένοι ούτε συζούσαν με τον σύντροφό τους, είχαν τη χειρότερη υγεία καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, όσοι βιώνουν ένα διαζύγιο ή έναν χωρισμό στον βαθμό που καταφέρνουν να ξεκινήσουν μια νέα σχέση δεν έχουν τις ίδιες αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους στο μέλλον με αυτούς που παντρεύονται ξανά.
Που οφείλεται όμως όλο αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί ένας σύντροφος μπορεί να ενθαρρύνει την υιοθέτηση καλών συνηθειών και να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη όταν χρειάζεται. Το εισόδημα ενός ζευγαριού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας.
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *