27/07/2024

Αυξήθηκαν οι τιμές στο App Store σύμφωνα με Οδηγία της Ε.Ε

0

Αυξήθηκαν οι τιμές στο App Store σύμφωνα με Οδηγία της Ε.Ε

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

image;ikoNΌπως μετέδωσαν τα Apple Insider και TechRadar, η Apple προχώρησε σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω στις τιμές των εφαρμογών που διατίθενται προς πώληση στο App Store, για τις χώρες τις Ε.Ε αλλά και τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Όπως ανέφερε το engadget, η αύξηση αυτή ξεκίνησε από τις minimum τιμές των εφαρμογών, οι οποίες διαμορφώνονται πλέον από 0,89 ευρώ σε 0,99 ευρώ. Ήδη πάντως, έχουν παρατηρηθεί μεγαλύτερες αυξήσεις και σε άλλα apps με υψηλότερες τιμές, που φτάνουν μέχρι και το ένα ευρώ (10,99 έναντι 9,99 που κόστιζαν παλιά).

Η παραπάνω πληροφορία γνωστοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα μέσω ενός μηνύματος που έλαβε από την ομάδα υποστήριξης του επίσημου store της Apple και έφερε στη δημοσιότητα μέλος του iTunes Connect, της κοινότητας προγραμματιστών που δραστηριοποιούνται στο online store της Apple. Το Pathfinder.gr επικοινώνησε με μέλη της κοινότητας από την χώρα μας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν τo εν λόγω μήνυμα.

Σύμφωνα με το παραπάνω, όλες οι χώρες εντός Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας αλλά και του Καναδά θα δουν άμεση ανατίμηση στις εφαρμογές του App Store. Η αύξηση τιμών αναμένεται να μην είναι ενιαία αλλά θα προσαμοστεί ανάλογα με την φορολογία της εκάστοτε χώρας σε συνάρτηση με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου.

Η ενημέρωση της Αpple ανέφερε αναλυτικά:

“Within the next 36 hours, prices on the App Store will increase for all territories in the European Union as well as in Canada and Norway, decrease in Iceland, and change in Russia. These changes are being made to account for adjustments in value-added tax (VAT) rates and foreign exchange rates.

We will simultaneously update the Pricing Matrix in Rights and Pricing in My Apps on iTunes Connect.We will also update the iOS Paid Applications and Mac OS X Paid Applications agreements, which will be available in Agreements, Tax, and Banking”.

Οι μόνοι που έχουν λόγο να χαμογελούν είναι οι Ισλανδοί, οι οποίοι θα δουν μείωση των τιμών στο App Store. Οι εν λόγω αυξήσεις έχουν ενεργοποιηθεί ως συνέπεια Οδηγίας της Ε.Ε (2008/8/EC) η οποία προβλέπει ότι η Apple θα πρέπει να αποδίδει τον ΦΠΑ ανάλογα με τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται στο Αpp Store σε κάθε χώρα και όχι ενιαία όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Μέχρι πρότινος οι πωλήσεις που πραγματοποιούσε η Apple στο online κατάστημά της περιλάμβαναν ΦΠΑ Λουξεμβούργου (ανερχόταν σε 15%). Αν και μικρό στην έκταση, το Λουξεμβούργο αποτελεί φορολογικό παράδεισο για τις πολυεθνικές, με την Amazon να έχει ωφεληθεί τα μέγιστα κατά το παρελθόν, καθώς ο ΦΠΑ για τις πωλήσεις ebooks ανέρχεται σε μόλις 3% . Όπως αντιλαμβάνεται κανείς με αυτό τον τρόπο τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε δεν απολάμβαναν τα ανάλογα έσοδα, κάτι που άλλαξε από 1/1/2015.

Πλέον ο ΦΠΑ για κάθε αγορά εφαρμογής θα ανέρχεται σε 23%, κάτι που αναφέρεται στην απόδειξη αγοράς, εν αντιθέσει με το παρελθόν.
Τα άσχημα νέα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι αυξήσεις που παρατηρούμε ήδη στην χώρα μας δεν περιορίζονται στην διαφορά του ΦΠΑ Λουξεμβούργου – Ελλάδας (23%) αλλά διαμορφώνονται σε ποσοστά από 10 έως και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις. Τώρα εάν αυτό οφείλεται εν τέλει στο ευρώ που χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου ή αν βάζει και ο εκάστοτε developer το χέρι του, εκμεταλλευόμενος το νέο καθεστώς είναι κάτι που απομένει να αποσαφηνιστεί.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *