Αντιδήμαρχος Σ. Πέρρας για τα Κουνούπια: Μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμησή τους – τι πρέπει να κάνουμε εμείς

0

Όπου υπάρχουν κουνούπια υπάρχουν στάσιμα νερά !
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Προβληματισμένοι κάτοικοι του Δήμου μας ζήτησαν να μάθουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας από τα κουνούπια. Είναι αλήθεια ότι εμφανίστηκαν τα κουνούπια που όπως πάντα κυκλοφορούν ελεύθερα και τσιμπάνε όποιον βρουν μπροστά τους, κουνούπια είναι αυτά και ως τέτοια συμπεριφέρονται. Εμείς ρωτήσαμε τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου κ. Σωτήριο Πέρρα που μας ενημέρωσε ότι ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων ( 21/12/2015) έχουμε προβεί σε Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου μας, Περιφέρειας Πελοποννήσου & Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.” για την εφαρμογή του Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, για τη διετία 2016 – 2017.
«Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού
συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας» για την διετία 2016-2017, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος: «∆ιαχείριση Επιδημιολογικών Κινδύνων που προκύπτουν από Έντομα ∆ιαβιβαστές (Κουνούπια, Σκνίπες, Φλεβοτόμοι).
∆ημιουργία και Οργάνωση Μηχανισμού Επαγρύπνησης, Ταχείας Αντίδρασης και Καταπολέμησης Εντόμων ∆ιαβιβαστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Μόνο τρεις Δήμοι στην Πελοπόννησο μετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα: ο Δήμος Λουτρακίου- Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, ο Δήμος Πύλου και ο Δήμος Τρίπολης. Έχει σημασία φυσικά τι κάνουν και οι άλλοι όμοροι Δήμοι, καθότι τα κουνούπια δε γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα.

Εν αναμονή της έγκρισης από το ελεγκτικό συνέδριο ο Δήμος ήδη έχει λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσει τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Συγκεκριμένα πραγματοποίησε ψεκασμούς σε σημεία του Λουτρακίου όπου συνήθως αναπαράγονται τα κουνούπια, όπως σε φρεάτια, σε σιντριβάνια και θα γίνει έλεγχος στο Σχίνο, στα Ίσθμια και στους Αγίους Θεοδώρους. Ενημέρωσε επιχειρήσεις όπου ευνοείται η αναπαραγωγή κουνουπιών όπως βουλκανιζατέρ (όπου τα βρόχινα νερά συσσωρεύονται στα ελαστικά και προσελκύουν κουνούπια) να περιορίσουν τις εστίες αναπαραγωγής.  Επίσης επειδή είναι γνωστό ότι στον Δήμο μας φιλοξενούνται μετανάστες σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο, έχει ενημερώσει τους υπεύθυνους για τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν προκειμένου να μην μεταφερθούν ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα διαβιβαστές, (Κουνούπια, Σκνίπες, Φλεβοτόμοι).
Ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία οι επιστημονική κοινότητα επισημαίνει την ανάκαμψη ξεχασμένων μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα διαβιβαστές. Ασθένειες όπως Ελονοσία, Ιός του ∆υτικού Νείλου, ∆άγκειος και Κίτρινος Πυρετός, Ιός Chicungunia είναι μία σειρά από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Στη Χώρα μας από το 2009 καταγράφονται ετησίως κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το καλοκαίρι του 2011 και του 2012 εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις
εγχώριας μετάδοσης στο ∆ήμο Ευρώτα, ενώ τα έτη 2013, 2014, και 2015 έως σήμερα μετά από στοχευμένες δράσεις είχαμε μηδενικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, συνεχίζουν όμως λόγω της αθρόας προσέλευσης μεταναστών τα εισαγόμενα κρούσματα από ενδημικές χώρες.

Ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλους Δήμους της Πελοποννήσου διεξάγει Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στο φυσικό, αστικό και περιαστικό περιβάλλον του Δήμου μας ήδη από το έτος 2012.
Οι σημαντικότερες εστίες αναπαραγωγής τους είναι τα έλη, οι βάλτοι, οι ορυζώνες, οι όχθες των ποταμών και των λιμνών, τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια, οι ορυζώνες, το γκαζόν, οι δεξαμενές, οι πισίνες, οι βόθροι, τα φρεάτια, οι γλάστρες,  δοχεία και άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής, τα άχρηστα ελαστικά, οι ποτίστρες ζώων, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια κλπ.Η αντιμετώπιση των κουνουπιών θα πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να στηρίζεται στην καταπολέμηση των προνυμφών τους, νωρίς την άνοιξη ( από τα μέσα Μαρτίου) και συμπληρωματικά στην καταπολέμηση των ενήλικων εντόμων όταν αυτό απαιτηθεί.

Για την επιτυχία του Προγράμματος είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας.

            Πολλά από το κουνούπια  που μας ταλαιπωρούν κάθε καλοκαίρι προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας.

 

Όπου υπάρχουν κουνούπια υπάρχουν στάσιμα νερά !

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Απομάκρυνε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό από την αυλή σου
  • Καθάριζε από τα φύλλα τα λούκια της βροχής,  φρεάτια και αυλάκια
  • Κάλυψε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
  • Απομάκρυνε το στάσιμο νερό από τα πιατάκια των γλαστρών και των βάζων
  • Άδειαζε κάθε 4-5- ημέρες τα δοχεία με λιμνάζοντα νερά (βαρέλια, κουβάδες, λεκάνες, καροτσάκια)
  • Διάνοιξε οπές αποστράγγισης σε δοχεία τα οποία συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν
  • Φύλαξε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούνται γυρισμένα ανάποδα
  • Κούρευε τακτικά το γκαζόν στον κήπο
  • Καθάριζε τακτικά τον κήπο από τα ξερά κλαδιά και τα άγρια χόρτα
  • Επιδιόρθωσε υδροσωλήνες που έχουν διαρροή νερού
  • Καθάριζε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων
  • Καθάριζε συχνά τους σταύλους των ζώων

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Πώς να αποφύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

  • Με τη χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και εντομοκτόνων στον αέρα
  • Με χρήση ανεμιστήρων οροφής ή κλιματιστικών
  • Με τη χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων
  • Με την ένδυση με ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα 
  • Αποφύγετε, εάν είναι εφικτό, να εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (από το σούρουπο έως το ξημέρωμα)
 Πηγή: Loutrakitv.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *