24/04/2024

Αθήνα: Πολιτικές διαβουλεύσεις – ΔΝΤ: Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας

0

Αθήνα: Πολιτικές διαβουλεύσεις – ΔΝΤ: Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

AD99EB782305F8A93E01400E55AEF640Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Brussels Group διακόπηκαν για σήμερα Κυριακή, και αναμένεται να συνεχιστούν έως και την Τετάρτη με αγκάθια το ασφαλιστικό και τα εργασιακά
«Οι μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό αποτελούν πάγια θέση του ΔΝΤ και δεν θα υποχωρήσει στα θέματα αυτά» δηλώνουν στελέχη του Ταμείου από την Ουάσιγκτον, μετά τις δηλώσεις της Αθήνας περί «ακατανόητης εμμονής» του.

«Η εμμονή του ΔΝΤ είναι ακατανόητη» ανέφεραν το Σάββατο κυβερνητικοί παράγοντες, διευκρινίζοντας ότι στο Brussels Group παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους καταγράφεται η ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη μιας οικονομίας.

Από το Ταμείο ξεκαθαρίζουν ακόμη ότι γι’ αυτούς δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο Οργανισμός επιθυμεί κλασική αξιολόγηση, και όχι τον τρόπο διαπραγμάτευσης όπως διεξάγεται έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Brussels Group διακόπηκαν για σήμερα Κυριακή, και αναμένεται να συνεχιστούν έως και την Τετάρτη με αγκάθια το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Tην Τετάρτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, που πιθανολογείται ότι σε μια αρχική συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει εποικοδομητικό πνεύμα, ιδιαίτερα μετά και την αλλαγή της σύνθεσης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αλλά «πρέπει ακόμη πολλά» για να υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το ενδεχόμενο πολιτικών διαβουλεύσεων εντός της ημέρας είναι υπαρκτό, καθώς στο Μαξίμου κάνουν λόγο για «πολιτικό ζήτημα». Η Αθήνα θέλει μια μίνιμουμ συμφωνία που θα οδηγήσει την ΕΚΤ να δώσει ανάσα στα ελληνικά δημοσιονομικά, ενώ επιμένει ότι θέλει απτά βήματα ευελιξίας εκ μέρους των δανειστών για να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Κανένας δεν εύχεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί» επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Πάντως, σε συνεντεύξεις τους κυβερνητικά στελέχη και κομματικά στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Μανιός στον ΣΚΑΪ αψηφούν τις πιέσεις των δανειστών, με τον κ. Μανιό να κάνει λόγο για πιστωτικό γεγονός εντός 15 ημερών αν επιμείνουν στη στάση τους.

Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *