«Έφυγε» η Κυρά του Αιγαίου, Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη

0

Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο εμβληματικές φωνές του νησιώτκου τραγουγιού, η Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη, σε ηλικία 91 ετών.

Γεννημένη στις 15 Δεκεμβρίόυ του 1931 στην Κεραμωτή της Νάξου και κόρη του σπουδαίου βιολιστή Μιχάλη Κονιτόπουλου και της Μαρίας Φυρογένη.

Από τα 11 παιδιά που θα κάνουν, θα επιζήσουν τα 5. Η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας και αργότερα η Αγγελική και ο Βαγγέλης. Με την Ειρήνη μωρό, η οικογένεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Στην Κατοχή θα επιστρέψουν στο νησί. Θα δουλέψει ως οικοδόμος ο Μιχάλης αλλά παράλληλα θα διαπρέψει σε εκδηλώσεις με το βιολί του. Μετά την κατοχή, αρχίζει και η ενασχόληση του Γιώργου με το βιολί ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση .

Μετά την απελευθέρωση, είναι η περίοδος που το ραδιόφωνο αρχίζει να αναζητά παραδοσιακούς οργανοπαίκτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να παίζουν ζωντανά στις εκπομπές.

Σε μία λοιπόν ακρόαση του Σίμωνα Καρρά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Ραδιοφωνίας, παρουσιάζεται και ο λαουτιέρης Δημήτρης Φυρογένης, θείος της Ειρήνης. Όταν μετά από λίγο καιρό ο Καρράς τού ζητάει κάποιον να τον βοηθάει στο τραγούδι, εκείνος σκέφτεται την 20 χρονη ανηψιά του, Ειρήνη.

Αρχικά κρυφά από τον πατέρα της εκείνη τραγουδάει στο «Σταθμό». Εκείνος στην αρχή αντιδρά, αλλά στη συνέχεια ενσωματώνεται στο συγκρότημα, το οποίο το 1955 – 1956, μαζί με την Άννα Καραμπεσίνη, θα ηχογραφήσουν τέσσερα τραγούδια.

Την εποχή που ηχογραφεί τα πρώτα της τραγούδια παντρεύεται το Στέλιο Λεγάκη και αρχίζει να μεγαλώνει τα παιδιά της. Ο άνθρωπος που θα δώσει νέα ώθηση στην αθηναϊκή πια οικογένεια του Μιχάλη Κονιτόπουλου είναι ο γιος του, Γιώργος, ο οποίος αντικαθιστά τον πατέρα του στο συγκρότημα του Φυρογένη. Ο Γιώργος με βασική τραγούδιστρια την Ειρήνη, θα αρχίσει πια επαγγελματικά να δουλεύει για τη δισκογραφία

«Η Ειρήνη είχε κάποια πλεονεκτήματα, που είχα την εντύπωση ότι, αν ακουστούν, θα εντυπωσιάσουν. Έχει έκταση στη φωνή η Ειρήνη και αναπνοή που μπορεί να σε σκάσει να περιμένεις για το πότε θα σταματήσει και εκείνη να συνεχίζει», είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ο Γιώργος Κονιτόπουλος.

Τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις θα τις πραγματοποιήσουν στα 1960 και θα κυκλοφορήσουν δύο μικρούς δίσκους 45 στροφών, με παραδοσιακά τραγούδια διασκευασμένα από το Γιώργο. Το 1963 θα ηχοηγραφήσουν τις μεγάλες επιτυχίες μέχρι σήμερα ΑρμενάκιΈλα να πάμε σ’ ένα μέροςΣτον Αρτεμώνα, τον Μάουκα, Με κοτσάκια φανερώνω.

Έκτοτε, ολόκληρη η οικογένεια Κονιτόπουλου την έχει ως πρότυπο. Πρωτοτραγούδησε σε Κέντρο το 1961 (Γαλάτσι). Ακολούθως και για πολλά χρόνια εμφανίστηκε στο Κέντρο «Μουράγιο». Τα τελευταία χρόνια (από το 1984 -2008) εμφανιζόταν μαζί με την κόρη της Ελένη Λεγάκη στο κέντρο «Αρμενάκι». Παράλληλα, εκτός από την Ελλάδα, είχε κάνει εμφανίσεις και στην Αμερική.

Μετείχε επίσης σε πολλούς άλλους δίσκους: «Ντιρλαντά» (1971), «2ο Ταξίδι στην Ελλάδα» (1975), «Τραγούδια απ τα νησιά μας» (1975), «Ντάρι-ντάρι, νησιώτικο γλέντι» (1991), «Τα ωραιότερα νησιώτικα τραγούδια» (1992), κ.λ.π.

O ερευνητής της ελληνικής δισκογραφίας, Πέτρος Δραγουμάνος, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Μπήκε στη δισκογραφία το 1959 με το “Θάλασσα απ’ όλα τα νερά” σε δίσκο Fidelity 45 στροφών. To 1967 κυκλοφόρησε το πρώτο της LP από την RCA Victor με τίτλο “Νησιώτικα Τραγούδια”. Οι τελευταίες ηχογραφήσεις της υπάρχουν στο CD “Ανέφαλα Θαλασσινά” (Lyra, 1993).

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *