14/09/2024

Έτσι θα πιάνουν τα ανασφάλιστα οχήματα. Πως να διαλέξετε ασφάλεια

0

Έτσι θα πιάνουν τα ανασφάλιστα οχήματα. Πως να διαλέξετε ασφάλεια

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Aπό τις 15 Απριλίου ξεκινούν οι διασταυρώσεις στοιχείων και η αποστολή των σχετικών προστίμων στους παραβάτες που πλέον θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά.
Το υπουργείο ξεκινάει άμεσα τον ηλεκτρονικό εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και την αποστολή των σχετικών προστίμων. Το πρώτο πρόστιμο είναι 250 ευρώ και για να ασφαλιστείς πρέπει να το εξοφλήσεις. Αν μετά από αυτό δεν ασφαλιστείς μέσα σε 8 ημέρες, ακολουθεί νέο πρόστιμο 500 ευρώ, μαζί με αφαίρεση πινακίδων, άδειας και διπλώματος. Για να τα πάρεις πίσω πρέπει να ασφαλιστείς και να πληρώσεις και το δεύτερο πρόστιμο. 
Για να αποφύγεις τα πρόστιμα, πρέπει να ασφαλιστείς ή να καταθέσεις πινακίδες, πριν σου κοινοποιηθεί το πρώτο πρόστιμο. Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται άμεσα, αφού το υπουργείο εκτιμά ότι θα εισπράξει 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ από αυτούς που δεν θα προλάβουν να ασφαλιστούν. 
 
 «Για να αποφύγει κάποιος τα πρόστιμα που προβλέπονται θα πρέπει να ασφαλίσει το αυτοκίνητο του έως τις 15 Απριλίου ή να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας»  
 
 
 Πως θα εντοπίζονται τα ανασφάλιστα οχήματα 
 
  • Όσοι βρίσκονται ανασφάλιστοι θα ειδοποιούνται με επιστολή ώστε να ασφαλίσουν το όχημά τους εντός 8 ημέρες, αφού πρώτα πληρώσουν πρόστιμο 250 ευρώ.
  • Αν μέσα στις 8 ημέρες δεν ασφαλίσει κάποιος το αυτοκίνητό του, τότε ειδοποιείται η Αστυνομία για τα στοιχεία του παραβάτη και του επιβάλλει πρόστιμο 500 ευρώ. Επίσης, του παίρνει το δίπλωμα οδήγησης και την άδεια κυκλοφορίας για 10 ημέρες, τα οποία για να τα πάρει πίσω θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο των 500 ευρώ και να ασφαλιστεί.  
  • Από δω και πέρα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώνει τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο τα στοιχεία των οχημάτων που έχουν άδεια κυκλοφορίας με εκείνα που διατηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για οχήματα που έχουν ασφαλισμένα
Ιnfo: Εάν εμπλακείτε σε ατύχημα και έχετε ανασφάλιστο το αυτοκίνητο σας, θα σας πάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν το ξανακάνετε θα σας τα αφαιρέσουν για 3 χρόνια. Για να τα πάρετε πίσω θα πρέπει και πάλι να έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας και να έχετε πληρώσει όλα τα πρόστιμα που προβλέπονται. 
 
 
Τι ασφάλιση αυτοκινήτου είμαι υποχρεωμένος να έχω;
Από το νόμο υπάρχει μια υποχρεωτική, ελάχιστη ασφάλιση, που πρέπει να διαθέτει το κάθε αυτοκίνητο, η οποία λέγεται Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων. Έχοντας κάποιος τη βασική ασφαλιστική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης, καλύπτεται στην περίπτωση που προκαλέσει ένα ατύχημα με το όχημά του και απαιτούνται αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες (τραυματισμούς).
Η Αστική Ευθύνη καλύπτει οποιονδήποτε και αν οδηγεί το αυτοκίνητο. Δικαίωμα αποζημίωσης έχουν ακόμη και οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που προκάλεσε τη ζημιά ανεξάρτητα από τον βαθμό συγγένειας με τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Ωστόσο, ο  οδηγός του αυτοκινήτου που προξένησε το ατύχημα δεν αποζημιώνεται από την ασφαλιστική εταιρεία, εκτός εάν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του έχει την προαιρετική κάλυψη με την ονομασία «Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού». 
Επίσης, έχοντας κάποιος την κάλυψη Αστικής Ευθύνης καλύπτεται ακόμη και αν το αυτοκίνητο κλαπεί ή του το πάρουν με τη βία και εμπλακεί σε ατύχημα. Το κόστος για την βασική υποχρεωτική κάλυψη Αστικής Ευθύνης ξεκινά από τα 150 ευρώ περίπου το εξάμηνο (ανάλογα βέβαια με τους φορολογήσιμους του αυτοκινήτου) και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
 
 
«Η ασφάλεια αστικής ευθύνης δεν καλύπτει τις υλικές ζημιές που προκαλούνται μεταξύ δύο οχημάτων που ανήκουν στο ίδιο άτομο ή σε μέλη μιας οικογένειας»
 
 
Info: Eάν είστε επιβάτης στο αυτοκίνητό σας, το οποίο οδηγεί κάποιος φίλος σας και προκληθεί τροχαίο ατύχημα με υπαιτιότητα του φίλου – οδηγού του αυτοκινήτου σας, εσείς, αν και συνεπιβάτης, δεν θα αποζημιωθείτε για τυχόν σωματικές βλάβες που θα υποστείτε από το ατύχημα αυτό, διότι ως ιδιοκτήτης του οχήματος δεν θεωρείστε «τρίτος».
 
 
 Για τι ποσά μας καλύπτει η Αστική Ευθύνη;
 
Με βάση το νόμο 3746/2009, με τον οποίο ενσωματώθηκε η 5η Κοινοτική Οδηγία στην Ελληνική Νομοθεσία, η βασική κάλυψη Αστικής Ευθύνης μας καλύπτει για υλικές ζημιές έως 1.000.000 ευρώ ανά ατύχημα, ενώ για κάθε θύμα τροχαίου προβλέπονται αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες που μπορούν να φτάσουν το 1.000.000 ευρώ ανά άτομο. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο οι οικονομικές απαιτήσεις που προκύπτουν από το ατύχημα υπερβούν τα καλυπτόμενα ποσά, υπάρχει περίπτωση αυτός που προκάλεσε το ατύχημα να αναγκαστεί να πληρώσει την διαφορά από την τσέπη του. 
 
 
  Ποιοι δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης;
 
Η νομοθεσία που ισχύει αναφέρει ότι δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης:  
 
  • Ο οδηγός του οχήματος που προξένησε τη ζημιά,
  • Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου
  • Το πρόσωπο που έφτιαξε με τον ασφαλιστή τη σύμβαση ασφάλισης του οχήματος
  •  Αυτοί που πήραν το αυτοκίνητο με τη βια από τον ιδιοκτήτη του ή το χρησιμοποίησαν για να κάνουν κάποια παράνομη δραστηριότητα
Μπορώ να έχω επιπλέον καλύψεις;
Όπως εξηγήσαμε και στην αρχή, η «Αστική Ευθύνη» είναι η minimum κάλυψη που πρέπει να έχει κάποιος που θέτει σε κυκλοφορία ένα όχημα. Από εκεί και πέρα, ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί αν θέλει να συμπεριλάβει στο ασφαλιστήριο και άλλες καλύψεις, ανάλογα με τις ανάγκες του (μεμονωμένα ή σε πακέτα). Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις εξής: 
 
Νομική Προστασία: Η ασφαλιστική μας εταιρεία αναλαμβάνει να διεκδικήσει την αποζημίωσή μας, όταν υπάρχει πρόβλημα με την άλλη εταιρεία, ενώ αναλαμβάνει και την ποινική μας υπεράσπιση, όταν απαιτείται (ορισμένες εταιρείες σας καλύπτουν νομικά και στο εξωτερικό). Η υπηρεσία της νομικής προστασίας έχει σχετικά μικρό κόστος (10 ευρώ περίπου) και σας καλύπτει μέχρι ένα ορισμένο ποσό δικαστικών εξόδων. Αν το κόστος των δικαστικών εξόδων ξεπερνά το ποσόν που έχετε συμφωνήσει, τότε θα πληρώσετε από την τσέπη σας
 
Οδική βοήθεια: Με τη συγκεκριμένη προαιρετική κάλυψη, η εταιρεία αναλαμβάνει την επιτόπου επισκευή (αν γίνεται) ή τη ρυμούλκησή του οχήματος μας λόγω κάποιας βλάβης, ενώ ανάλογα με την ασφαλιστική, μπορεί να καλύπτονται έξοδα επαναπατρισμού του αυτοκινήτου, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο κ.α. Το κόστος της υπηρεσίας κυμαίνεται από 10 έως 30 ευρώ περίπου.  
 
Θραύση κρυστάλλων: Καλύπτονται οι φθορές στις  γυάλινες επιφάνειες όπως πλαϊνά παράθυρα, μπροστινό και πίσω παρμπρίζ. 
 
Φροντίδα ατυχήματος:  Με τη συγκεκριμένη προαιρετική κάλυψη μας παρέχεται ένα ειδικό σύνολο υπηρεσιών σε περίπτωση εμπλοκής μας σε ατύχημα (είτε ευθυνόμαστε είτε όχι) με κόστος περίπου στα 10-15 ευρώ. Αυτές οι υπηρεσίες αφορούν στη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων, στη ρυμούλκηση του οχήματος κα. 
 
Αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα: Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που έχει αυτή την κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του, αποζημιώνεται από την ασφαλιστική του, στην περίπτωση που τρακάρει κάποιο ανασφάλιστο όχημα (οι όροι και τα ποσό κάλυψης διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία). Το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας τοποθετείται στα 30 ευρώ περίπου. 
Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός
Το Σύστημα Αμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός) είναι συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία εφαρμόζεται, υπό προϋποθέσεις, στις αποζημιώσεις από ατυχήματα αυτοκινήτων. Είναι ένας τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των ζημιών υλικών αλλά και μικρών σωματικών βλαβών με τον οποίο επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων. 
Με το Φιλικό Διακανονισμό, αυτός που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία. 
Για να μπορούμε να ενταχθούμε στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού θα πρέπει: 
 
Οι ασφαλιστικές εταιρείες και των δύο οχημάτων να συμμετέχουν στο Σύστημα ¶μεσης Πληρωμής,
Η  αποζημίωση για υλικές ζημιές να μην υπερβαίνει τις 6.500 ¤ ανά ατύχημα.
Η αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες να μην υπερβαίνει τις 30.000 ¤ για κάθε ατύχημα συνολικά και με ανώτατο όριο ανά ζημιωθέν πρόσωπο τα 12.000 ¤.
 
Μερικές από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φιλικού Διακανονισμού είναι οι εξής: 
 
INTERAMERICAN E.E.A.Z. A.E.
ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.ΓΑ.
ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.
ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.
ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
INTERLIFE S.A. Α.Α.Ε. Γ.Α
GENERALI HELLAS Α.Ε.Α.Ζ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
ERGO Α.Α.Ε.Ζ.
EFG EUROLIFE Α.Ε.Γ.Α.
INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.
ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α.- ΜΙΝΕΤTΑ
GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε.
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.
Κλοπή, πυρός, μικτή
Εκτός των παραπάνω καλύψεων μπορείτε να συμπεριλάβετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας και άλλες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα μπορείτε να εντάξετε καλύψεις κλοπής, πυρός ή και μικτή. Δικαστήρια και ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν τις τιμές του Autotriti, για κάθε αποζημίωση. Μην ασφαλίζεστε λοιπόν για αξία μεγαλύτερη από την τιμή Autotriti.  
 
Κλοπή: Αποζημιώνεστε στην περίπτωση που σας κλέψουν το αυτοκίνητο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του. Το κόστος του ασφαλίστρου εξαρτάται-όπως είναι φυσικό- από την αξία του οχήματος.
 
Πυρός: Σε περίπτωση ζημιάς στο όχημά σας από πυρκαγιά (μικρής έκτασης ή ολοκληρωτικής καταστροφής) αποζημιώνεστε με βάση την εμπορική αξία του αυτοκινήτου.
 
Μικτή: Με τη συγκεκριμένη κάλυψη αποζημιώνεστε από την ασφαλιστική σας εταιρεία ακόμη και στις περιπτώσεις που εμπλέκεστε σε ατύχημα με υπαιτιότητά σας. Για αυτές τις περιπτώσεις συμφωνείτε ένα ποσό απαλλαγής που το χρεώνεστε εσείς. Για παράδειγμα αν η ζημιά ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η απαλλαγή τοποθετείται στα 400 ευρώ, θα καλυφθεί από την ασφαλιστή το ποσό των 600 ευρώ, δηλαδή η διαφορά. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να κάνετε ένα πακέτο με μικτή ασφάλεια με κόστος ακόμη και στα 300 ευρώ περίπου, το εξάμηνο. 
 
 
 Ποια είναι τα καλύτερα πακέτα ασφάλισης
 
Όπως είπαμε και παραπάνω, η κάλυψη Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων είναι η βασική ασφάλιση την οποία πρέπει να κάνει κάποιος. Από εκεί και πέρα, θεωρείται σκόπιμο να συμπεριλάβετε ορισμένες επιπλέον προαιρετικές καλύψεις, ώστε να είστε καλυμμένος για παν ενδεχόμενο. Ειδικότερα, κρίνεται αναγκαίο να έχετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, εκτός της Αστικής Ευθύνης και: 
 
Οδική βοήθεια, ώστε να καλύπτεστε όταν ακινητοποιηθεί το όχημά σας από βλάβη. Ανάλογα με την ασφαλιστική σας εταιρεία, μπορεί να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής σας, στην περίπτωση που το όχημά σας ακινητοποιήθηκε μακριά από τον τόπο που διαμένετε. Επίσης, η υπηρεσία οδικής βοήθειας, μπορεί να ισχύει και για τις χώρες του εξωτερικού. Απλά θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει την ασφαλιστική μας εταιρεία και να έχουμε εκδώσει την Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης.
 
Θραύση Κρυστάλλων, καθώς είναι πολύ πιθανό να σας προξενήσουν ζημιές στο σημείο που παρκάρατε το αυτοκίνητο ή καθ οδόν από μια πέτρα που πετάχτηκε από ένα άλλο όχημα. Δεν καλύπτονται τα φανάρια και η ηλιοροφή. Σε περιπτώσεις ζημιάς, ο ασφαλισμένος μπορεί είτε να επισκευάσει τη γυάλινη επιφάνεια είτε να την αλλάξει σε κάποια από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. 
Σε γενικές γραμμές, μπορεί να επισκευαστεί οποιοδήποτε κρύσταλλο εφόσον η διάμετρος της ζημιάς δεν υπερβαίνει τα 2 εκατοστά, δεν βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του οδηγού και δεν είναι σε απόσταση μικρότερη των 10 εκατοστών από την άκρη της γυάλινης επιφάνειας.
 
Φροντίδα ατυχήματος: Στην περίπτωση που τρακάρουμε, ειδοποιούμε την ασφαλιστική μας εταιρεία και κάποιος υπάλληλος της έρχεται άμεσα στον τόπο του ατυχήματος. Αυτός φροντίζει για τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων, φωτογραφίζει το χώρο του ατυχήματος, καλεί την Αστυνομία και ρυμουλκεί το αυτοκίνητό μας αν χρειάζεται. 
 
Υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, αφού η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας αποζημιώσει εάν σας τρακάρει κάποιο αυτοκίνητο που δεν είναι ασφαλισμένο. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων έχει αυξηθεί δραματικά, είναι καλό να έχουμε τη συγκεκριμένη κάλυψη. 
 
 
Φθηνές τιμές ή επώνυμες εταιρείες;
Η λογική, ειδικά στην εποχή της οικονομικής στενότητας που διανύουμε, οδηγεί στην εύρεση της φθηνότερης ασφαλιστικής εταιρείας και ειδικά στις περιπτώσεις που ενδιαφερόμαστε μόνο για το βασικό πακέτο της Αστικής Ευθύνης. Ωστόσο, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του μια σειρά από παράγοντες και να μην επηρεάζεται μόνο από τις χαμηλές τιμές. 
Για παράδειγμα θα πρέπει να εξετάζουμε αν οι ασφαλιστικές εταιρείες που θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους έχουν τα ίδια βασικά πακέτα και αν καλύπτουν με τα ίδια ποσά τις υπηρεσίες που μας ενδιαφέρουν. 
Κάνοντας μια έρευνα αγοράς θα διαπιστώσετε ότι τα ποσά που καλύπτονται για υπηρεσίες όπως η νομική προστασία ή οι υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα δεν είναι τα ίδια. Ορισμένες ασφαλιστικές καλύπτουν ζημιές από ανασφάλιστα που δεν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και άλλες μπορούν να σας αποζημιώσουν με ποσά που φτάνουν ακόμη και τα 100.000 ευρώ. 
Επίσης, μεγάλης σημασίας θεωρείται και η φερεγγυότητα της κάθε ασφαλιστικής, εάν κρίνουμε και από τον αριθμό των εταιρειών που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια αφήνοντας κυριολεκτικά ξεκρέμαστους τους πελάτες τους. Έτσι, με δεδομένο ότι η ταχύτητα αντίδρασης των κρατικών μηχανισμών ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών (δηλαδή του αντίστοιχου τμήματος της Τράπεζας της Ελλάδος) δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, είναι απαραίτητο να καταλήξουμε σε μια αξιόπιστη εταιρεία, που έχει καλή φήμη στην πορεία λειτουργίας της. 
 
 
Τι γίνεται αν κλείσει η ασφαλιστική μου εταιρεία;
Αν για τον οποιοδήποτε λόγο κλείσει η ασφαλιστική μου εταιρεία, τότε για 30 ημέρες καλύπτομαι από το Επικουρικό Κεφάλαιο , ενώ μετά από το διάστημα θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλη εταιρεία πληρώνοντας και πάλι το αντίστοιχο αντίτιμο. 
Στην περίπτωση που εκκρεμεί κάποια δικαστική απόφαση ή μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα προκαλέσω κάποιο ατύχημα, τότε το Επικουρικό Κεφάλαιο με καλύπτει για συγκεκριμένα ποσά που δεν μπορούν να υπερβούν τα 100.000 ευρώ. 
Αν οι χρηματικές απαιτήσεις ξεπερνούν το ποσό των 100.000 ευρώ, τότε ο υπαίτιος οδηγός μπορεί να υποχρεωθεί να τα καλύψει από την τσέπη του. 
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *