23/06/2024

Ένα έμβρυο ενοχλείται από το κάπνισμα και το δείχνει [photos]

0

Ένα έμβρυο ενοχλείται από το κάπνισμα και το δείχνει [photos]

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
9627520505133214205

Η αρνητική επίδραση του καπνίσματος σε μια εγκυμοσύνη ήταν μέχρι σήμερα γνωστή χωρίς ωστόσο να είναι επιβεβαιωμένη από τα ίδια τα έμβρυα. Μια νέα μελέτη, βασισμένη σε υπερηχογραφήματα τετραδιάστατης απεικόνισης, αποκαλύπτει πως τα έμβρυα που έρχονται στον κόσμο από μαμάδες που καπνίζουν, αγγίζουν το πρόσωπό τους μέσα στην κοιλιά πολύ περισσότερο από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν είναι καπνίστριες.

Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσει σε μια εγκυμοσύνη. Μια νέα μελέτη ωστόσο, με τη χρήση υπερηχογραφημάτων τετραδιάστατης απεικόνισης, δείχνει τις κινήσεις ενόχλησης που κάνει με τα μικροσκοπικά του χέρια το ίδιο το έμβρυο κατά την “επαφή” του με το τσιγάρο. Η δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Acta Paediatrica, δείχνει ότι τα έμβρυα τα οποία έχουν μαμάδες που καπνίζουν, αγγίζουν το πρόσωπο και ειδικά το στόμα τους πολύ περισσότερο από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν καπνίζουν.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Nadja Reissland από το πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την πολυετή της πείρα στα 4D υπερηχογραφήματα, κατάφερε να καταγράψει τις κινήσεις των χεριών και του στόματος των εμβρύων που θα έρθουν στον κόσμο από καπνίστριες και μη, μαμάδες. Η γιατρός παρακολούθησε για τις ανάγκες της έρευνας, είκοσι μητέρες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο James Cook του Middlesbrough. Η μελέτη έγινε πιο προσεκτική κατά την 24η, την 28η, την 32η και την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Όπως διαπίστωσε η Reissland, τα έμβρυα των οποίων οι μαμάδες κάπνιζαν, παρουσίαζαν κατά 58% αύξηση στις κινήσεις του στόματος και 69% αύξηση στο άγγιγμα του προσώπου ή του κεφαλιού τους, σε σύγκριση πάντοτε με τα αγέννητα μωρά όσων μαμάδων δεν κάπνιζαν. Τα πρώτα έμβρυα λοιπόν, προχωρούσαν σε πολύ περισσότερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το στόμα τους ή άγγιζαν περισσότερο το σώμα τους σε σχέση με τα δεύτερα.

Ένα έμβρυο ενοχλείται από το κάπνισμα και το δείχνει

“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στη νικοτίνη ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου απ’ ότι ασκεί στο ίδιο, το στρες ή η κατάθλιψη”, αναφέρει η γιατρός. Ένας από τους ειδικούς της μελέτης, ο Brian Francis από το πανεπιστήμιο Lancaster, προσθέτει μεταξύ άλλων, “Η πρόοδος της τεχνολογίας μάς επιτρέπει να παρατηρήσουμε ό,τι μέχρι σήμερα ήταν κρυμμένο, αποκαλύπτοντας στην προκειμένη περίπτωση πώς το κάπνισμα επηρεάζει την ανάπτυξη ενός εμβρύου μες στην κοιλιά της μητέρας… με τρόπους που ούτε καν φανταζόμασταν ότι μπορεί να υπάρχουν”.

Οι δραματικές εικόνες σύμφωνα με τον γυναικολόγο, Manjorie Greenfield, “ενδέχεται να ενεργοποιήσουν τις μητέρες. Ίσως τις αποθαρρύνουν από την ιδέα του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”. Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, αποτελούν το 10% του συνόλου σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών στην Αμερική. Στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε εγκύου πρέπει να υπάρχει ζωντανή η υπενθύμιση πως το κάπνισμα σε μια τέτοια περίοδο, προκαλεί επιπλοκές, συμπεριλαμβάνοντας μια πρόωρη εγκυμοσύνη ή ένα πιθανό χαμηλό βάρος γέννησης.

Ένα έμβρυο ενοχλείται από το κάπνισμα και το δείχνει

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *