18/07/2024

Άλαν Τούρινγκ, η google αφιερώνει το doodle της στον πατέρα της πληροφορικής

0

Άλαν Τούρινγκ, η google αφιερώνει το doodle της στον πατέρα της πληροφορικής

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Άλαν Τούρινγκ, η google αφιερώνει το doodle της στον πατέρα της πληροφορικής

Η Google τιμά τον μεγάλο επιστήμονα “τον πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης” Άλαν Τούρινγκ, με ένα διαδραστικό  doodle ένα τεστ νοημοσύνης που είναι ένα είδος “μηχανή Turing”.

Σαν σήμερα 23 Ιουνίου πριν ακριβώς 100 χρόνια γεννήθηκε ο Άλαν Τούρινγκ, ο πατέρα της σύγχρονης πληροφορικής, του βρετανού μαθηματικού Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (23 Ιουνίου 1912- 7 Ιουνίου 1954), ο οποίος μεταξύ άλλων βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση ναζιστικών κωδικών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. To γεγονός αυτό εκτιμάται ότι έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε στην ταχύτερη πτώση του Χίτλερ.

Η πρώτη έκδοση της «Αυτόματης Υπολογιστικής Μηχανής» του Τούρινγκ, ήταν ο πιο γρήγορος υπολογιστής στον κόσμο.

Μετά τον πόλεμο, ο Τούρινγκ ασχολήθηκε με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης (αν δηλαδή μια μηχανή μπορεί να θεωρηθεί ότι γνωρίζει και μπορεί να σκεφτεί) και πρότεινε ένα πείραμα γνωστό σήμερα ως δοκιμή Τούρινγκ για τον καθορισμό των κριτηρίων της: Ένας υπολογιστής είναι πράγματι νοήμων αν και μόνο αν κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις του και σε αυτές ενός άλλου ανθρώπου σε γενικές ερωτήσεις.

Επίσης, με την καθολική μηχανή Τούρινγκ παρείχε μια επίσημη έννοια του αλγορίθμου και των υπολογίσιμων αριθμών διατυπώνοντας την ευρέως αποδεκτή έκδοση Τούρινγκ, ότι δηλαδή οποιοδήποτε πρακτικό πρότυπο υπολογισμού έχει είτε ένα ισότιμο είτε ένα υποσύνολο των ικανοτήτων μιας μηχανής Τούρινγκ.

Αργότερα σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο εθνικό φυσικό εργαστήριο. Το Βραβείο Τούρινγκ που θεωρείται ως το αντίστοιχο του Νόμπελ στον κόσμο των υπολογιστών δημιουργήθηκε προς τιμήν του.

Το 1952 ο Τούρινγκ καταδικάστηκε λόγω της ομοφυλοφιλίας του για “σεξουαλική διαστροφή” και υποβλήθηκε σε ορμονική αγωγή για τη μείωση της σεξουαλικότητας του, μια θεραπεία που κράτησε για έναν χρόνο και είχε βλαβερές συνέπειες στην υγεία του.

Ο Τούρινγκ πέθανε σε ηλικία 41 ετών. Δηλητηριάστηκε με κυάνιο.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *