Chuck Feeney | Ένας δισεκατομμυριούχος που μοίρασε τα χρήματά του σε φιλανθρωπίες

Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Chuck Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του κολοσσού της λιανικής Duty Free Shoppers δώρισε τελικά όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία. Δεν του έχει απομείνει τίποτα τώρα – και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένος.
Ο 89χρονος Charles “Chuck” Feeney, που ίδρυσε το κατάστημα λιανικής αεροδρομίων Duty Free Shoppers μαζί με τον Robert Miller το 1960, συγκέντρωσε δισεκατομμύρια ακολουθώντας μια λιτή κι απέριττη ζωή.
Ως φιλάνθρωπος, πρωτοπόρησε στην ιδέα του Giving While Living (η ιδέα είναι να ξοδεύει κανείς το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε μεγάλα ενεργά φιλανθρωπικά έργα, αντί να χρηματοδοτεί ένα ίδρυμα μετά θάνατον). Από τη στιγμή που δεν μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας – γιατί να μην τα δώσετε όλα, να ελέγξετε που θα πάνε και να δείτε τα αποτελέσματα με τα μάτια σας;
“Μάθαμε πολλά. Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος. Νιώθω πολύ καλά που το είδα να ολοκληρώνεται”, λέει ο Feeney στο Forbes. “Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι. Και για όσους αναρωτιούνται για το Giving While Living: Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει”.
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ο Feeney έχει δωρίσει πάνω από 8 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδρύματα διεθνώς μέσω του ιδρύματος του, Atlantic Philanthropies. Όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά το 2012, υπολόγιζε ότι είχε βάλει στην άκρη περίπου 2 εκατ. δολάρια για τα χρόνια της σύνταξης, του ίδιου και της συζύγου του. Με άλλα λόγια, έχει δωρίσει κατά 375.000% περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα περιουσία του. Και έκανε τις δωρεές του ανώνυμα. Ενώ πολλοί πλούσιοι φιλάνθρωποι προσκαλούν μια σωρεία εκπροσώπων για να προβάλουν τις δωρεές τους, ο Feeney κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει τις δωρεές του μυστικές. Λόγω της μυστικής, φιλανθρωπικής εκστρατείας του, το Forbes τον ”βάφτισε” ως τον Τζέιμς Μποντ της Φιλανθρωπίας.
Αλλά ο Feeney έγινε ξανά ένας κοινός άνθρωπος. Ο άντρας που συγκέντρωσε μια περιουσία πουλώντας πολυτελή αγαθά σε τουρίστες και αργότερα ιδρύοντας την ισχυρή εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων General Atlantic, ζει σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο που είναι τόσο λιτό όσο ο κοιτώνας ενός πρωτοετούς φοιτητή. Όταν τον επισκέφτηκα πριν από μερικά χρόνια, είχε φωτογραφίες με φίλους και συγγενείς να κρέμονται στον τοίχο πάνω από ένα απλό, ξύλινο τραπέζι. Στο τραπέζι στεκόταν μια τιμητική, γυάλινη πλάκα που ανέγραφε: “Συγχαρητήρια στον Chuck Feeney για τις δωρεές ύψους 8 δισ. δολαρίων”.
Αυτός είναι ο Feeney – διακριτικό προφίλ, τεράστιο έργο. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι τεράστιες φιλανθρωπικές του δωρεές έχουν ξεπεράσει ακόμη και αυτές των επιχειρηματιών και δωρητών με τη μεγαλύτερη επιρροή. Η εντυπωσιακή γενναιοδωρία του και οι τολμηρές επενδύσεις του επηρέασαν τους Bill Gates και Warren Buffett όταν ξεκίνησαν το Giving Pledge το 2010 – μια επιθετική εκστρατεία για να πείσουν τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους πριν από το θάνατό τους. “Ο Chuck ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος όσον αφορά την έμπνευση για την εκστρατεία του Giving Pledge”, λέει ο Warren Buffett. “Αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Θα μου πάρει 12 χρόνια μετά το θάνατό μου για να καταφέρω να κάνω όσα έκανε εκείνος εν ζωή”.

Του Steven Bertoni
www.capital.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.