Το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων στη μάχη με την κατάρα των Φαραώ

Ό, τι και να λέμε το Λουτράκι μας έχει μια κοσμοπολίτικη αίγλη, έχει αυτό το κάτι παραπάνω που σε κάνει να χαίρεσαι που ζεις εδώ. Θα έχετε περπατήσει κι εσείς σε πολλές  γωνιές του Λουτρακίου που είναι λες και είναι βγαλμένες από καρτ ποστάλ Προϊδεάζει για την ομορφιά της και η είσοδος της πόλης με τους ευκάλυπτους και τα εντυπωσιακά φοινικόδεντρα που κοσμούν τη Λεωφόρο Αθηνών προσφέροντας αυτή την τόσο όμορφη εικόνα που είναι ταυτισμένη με το Λουτράκι μας. Φυσικά για να διατηρείται το πράσινο σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται την ανάλογη φροντίδα.
Το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων μεριμνά για τη συντήρηση του πρασίνου της πόλης και όταν απαιτείται προβαίνει στην αντικατάσταση των δέντρων όπου κρίνεται απαραίτητο. Σε ότι αφορά τα φοινικόδεντρα έχουμε να σας πούμε κάτι ενδιαφέρον που μάθαμε σήμερα όταν συναντήσαμε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου κ Σωτήρη Πέρρα στο σημείο της φύτευσης. Τα συγκεκριμένα δέντρα που χάριν συντομίας τα αποκαλούμε φοινικόδεντρα δεν είναι ακριβώς φοινικόδεντρα είναι ένα  φοινικοειδές που ονομάζεται Washingtonia και αποδεικνύονται η καταλληλότερη επιλογή για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθότι επιδεικνύουν εξαιρετική αντοχή σε υψηλούς ανέμους, αλλά και το πιο σημαντικό είναι ανθεκτικότερο στο κόκκινο σκαθάρι, γνωστό και ως σκαθάρι των Φαραώ.
Τι είναι όμως το κόκκινο σκαθάρι;
Το κόκκινο σκαθάρι είναι ένα εντυπωσιακό σκαθάρι με κόκκινο – βυσσινο-καφέ χρώμα που φτάνει τα 3 cm μήκος και το οποίο παρασιτεί μέσα στον Φοίνικα. Θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός των Φοινικοειδών. Επειδή στην Ελλάδα έφθασε από την Αίγυπτο ονομάσθηκε «κατάρα του Φαραώ». Όλα τα στάδια του εντόμου (αυγό – κάμπια – προνύμφη, κουκούλι – νύμφη – ενήλικο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του Φοίνικα. Το ενήλικο σκαθάρι μπορεί να πετάξει ημερησίως περίπου 1 χλμ. Η λιχουδιά του είναι ο Κανάριος Φοίνικας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να επισκεφτεί και τους υπόλοιπους.
Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι δεν υπήρχε στην χώρα μας. Προέρχεται από την Ασία. Είναι έντομο των τροπικών χωρών της ΝΑ Ασίας με πρώτη επίσημη καταγραφή το 1891. Εξαπλώθηκε στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο και την Ισπανία για να φτάσει και στην Ελλάδα. Στην χώρα μας το πρώτο σκαθάρι εντοπίστηκε στην Κρήτη το 2005 και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το αποκτούσαμε ούτως ή άλλως, φημολογείται ότι το βάλαμε μόνοι μας στη χώρα, κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, όταν έγινε μεγάλη και απρόσεκτη εισαγωγή φτηνών και μη ελεγμένων φοινικόδεντρων από την Αίγυπτο (για αυτό και ονομάζεται «σκαθάρι του φαραώ»), για να διακοσμίσουν την χώρα ενόψει ολυμπιακών επισκεπτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.