Τι συμβολίζει το λογότυπο της Nike και πως το εμπνεύστηκε ένας αρχαιολάτρης υπάλληλος

Το 1971 ο Φίλ Νάιτ, πρώην δρομέας μεσαίων αποστάσεων στις ΗΠΑ, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του σειρά παπουτσιών. Με το σωστό σκεπτικό ότι η μισή επιτυχία μιας εταιρεία βασίζεται στο όνομα, ο Νάιτ ζήτησε από όλους τους υπαλλήλους του να γράψουν την πρότασή τους σε ένα χαρτί και στη συνέχεια να το ρίξουν σε ένα καπέλο. Η αρχαιοελληνική έμπνευση και το «αφαιρετικό» λογότυπο Τελικά, επιλέχθηκε το όνομα «NIKE» από την αρχαία ελληνίδα θεά Νίκη. Ο μάλλον αρχαιολάτρης υπάλληλος που το πρότεινε, ισχυρίστηκε πως είδε τη θεά στο όνειρό του! Το επόμενο βήμα ήταν η σχεδίαση του λογοτύπου, εμπνευσμένο φυσικά από το όνομα.
Η σχεδιάστρια Κάρολιν Ντέιβιντσον δημιούργησε ένα αφαιρετικό φτερό, το οποίο παρέπεμπε στο διάσημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Ο Νάιτ δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα, αλλά βιαζόταν. Ενέκρινε λοιπόν το σχέδιο και κατέβαλε στην Ντέιβιντσον την πενιχρή αμοιβή των 35 δολαρίων. Ένδεκα μόλις χρόνια αργότερα, η «ΝΙΚΕ», με λογότυπο το φτερό της Νίκης, «πέταξε» στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως, εκτοπίζοντας τη γερμανική «ADIDAS».
Ο υπάλληλος που πρότεινε το όνομα «NIKE» ισχυρίστηκε πως είδε στον ύπνο του τη θεά Νίκη! Η επανόρθωση του Νάιτ Τα παπούτσια του Νάιτ είχαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στιλ και καθώς ο ίδιος γνώριζε για τα καλά τα μυστικά του στίβου, αθλητές και δρομείς προτίμησαν τα καινούρια αυτά υποδήματα. Τη δεκαετία του 1980, οι πωλήσεις των παπουτσιών «NIKE» εκτοξεύτηκαν μετά το τρομερό «μάρκετινγκ» σε τουρνουά τένις. Ο Τζίμι Κόνορς κέρδισε στο Γουίμπλετον φορώντας παπούτσια «NIKE». Ο θρυλικός Τζον Μάκενρο ζήλεψε και αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια της εταιρείας. Το συγκεκριμένο μοντέλο αγόρασαν πάνω από ένα εκατομμύριο καταναλωτές, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες, οι μετοχές του Νάιτ να ανεβούν κατά 178 εκατομμύρια δολάρια! Το χρυσό δαχτυλίδι στο σχήμα του λογότυπου της ΝΙΚΕ, που χάρισε ο Φιλ Νάιτ στην Κάρολιν Ντέιβιντσον. Προς τιμήν του, ο Νάιτ δεν ξέχασε την Ντέιβιντσον, η οποία είχε σχεδιάσει το περίφημο λογότυπο και αποφάσισε να επανορθώσει την αδικία, σχετικά με την αμοιβή της. Το 1988 την προσκάλεσε σε δείπνο, της χάρισε ένα πανάκριβο χρυσό δακτυλίδι, με το διάσημο πλέον φτερό και ένα πλουσιοπάροχο πακέτο μετοχών της εταιρείας.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.