Σπίτι από εκτυπωτή! Ένα σπίτι που αντί να χτιστεί, «εκτυπώθηκε»

Σπίτι από εκτυπωτή: Ζευγάρι Ολλανδών μετακομίζει στο νέο είδος κατοικίας
Ένα σπίτι που αντί να χτιστεί, «εκτυπώθηκε». Μοιάζει με βράχο και φιλοδοξεί να κερδίσει μερίδιο στην αγορά.

Η «εκτύπωση» αντικειμένων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα να «εκτυπωθούν» και σπίτια στην Ευρώπη. Στο πρώτο τέτοιο ιδιαίτερο οίκημα μετακόμισε ένα ζευγάρι Ολλανδών. Το στιλ και το σχήμα των κατοικιών αυτών είναι διαφορετικό από τις «παραδοσιακές» και το μέλλον θα δείξει αν θα «αγκαλιαστούν» από τους καταναλωτές.

H ιδέα δημιουργίας κατοικιών με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή δεν είναι, βέβαια, καινούρια, αλλά το αλλόκοτο νέο σπίτι των 94 τ.μ., ένα μπάνγκαλοου δύο υπνοδωματίων της 70χρονης Ελίζ Λουτζ και του 67χρονου Χάρι Ντέκερ – συνταξιούχων ιδιοκτητών καταστήματος -, στο Αϊντχόβεν θυμίζει έναν τεράστιο βράχο με παράθυρα.

Αλλά, παρά το φυσικό του look, ενσωματώνει την τεχνολογία αιχμής στην κατασκευή κατοικιών και τυπώθηκε σε ένα κοντινό εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον Guardian, το ζευγάρι απέκτησε την περασμένη Πέμπτη το ψηφιακό κλειδί, μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να ανοίγουν με το πάτημα ενός κουμπιού την εξώθυρα του σπιτιού τους. «Είναι όμορφο», λέει η Ελίζ. «Σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής», προσθέτει ο άντρας της.

Παρά το φυσικό του look, ενσωματώνει την τεχνολογία αιχμής στην κατασκευή κατοικιών και τυπώθηκε σε ένα κοντινό εργοστάσιο. 

Το ζευγάρι θα νοικιάσει για ένα εξάμηνο, έναντι 800 ευρώ μηνιαίως το σπίτι, που μπορεί να κατασκευαστεί – ή για την ακρίβεια να… εκτυπωθεί – μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα!

Με ευδιάκριτα τα στρώματα του τυπωμένου μπετόν το σπίτι δείχνει – είναι αλήθεια – περίεργο, αλλά μελλοντικά μπορεί να ξεφυτρώσουν πολλά τέτοια καθώς η Ολλανδία αναζητεί τρόπους για να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα έλλειψης κατοικιών και θα χρειαστεί να κατασκευαστούν εκατοντάδες χιλιάδες νέα σπίτια εντός της τρέχουσας δεκαετίας για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της.

Το σπίτι των 94 τ.μ. στο Αϊντχόβεν θυμίζει «βράχο με παράθυρα», αλλά δίνει στους ενοίκους του την αίσθηση «καταφυγίου»

Ο Theo Salet, καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αϊντχόβεν, που κάνει έρευνες στην τρισδιάστατη εκτύπωση, ερευνά τρόπους που θα είναι πιο βιώσιμη και λιγότερη κοστοβόρα η κατασκευή κατοικιών από μπετόν. Υπολογίζει δε ότι τα σπίτια θα μπορούν μελλοντικά να εκτυπώνονται με 30% λιγότερα υλικά. Αλλά και στις ΗΠΑ μια νέα γενιά νεοφυών επιχειρήσεων είναι μεταξύ των εταιρειών που προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά κατοικίες φτιαγμένες από εκτυπωτές 3D.

Eσωτερικά, πάντως, το σπίτι θυμίζει οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη κατοικία

Το σπίτι στο Αϊντχόβεν αποτελείται από 24 στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώνονται από μια μηχανή που ψεκάζει το ένα στρώμα σκυροδέματος πάνω στο άλλο προτού προστεθούν οι τελευταίες πινελιές, συμπεριλαμβανομένης μιας οροφής.

Τα στρώματα προσδίδουν μια ραβδωτή υφή στους τοίχους του σπιτιού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το σπίτι αυτό «είναι το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές, αλλά και το πρώτο που κατοικείται από άτομα, που πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό», δήλωσε ο Bas Huysmans, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Weber Benelux.

«Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο 3D εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», πρόσθεσε. 

To ένα από τα υπνοδωμάτια και η κουζίνα του σπιτιού – Οι τοίχοι από σκυρόδεμα είναι κούφιοι και γεμισμένοι με μονωτικό υλικό / Φωτογραφίες: AP Photos

Το σπίτι είναι προϊόν της συνεργασίας του δήμου του Αϊντχόβεν, του Πολυτεχνείου της πόλης και κατασκευαστικών εταιρειών που μετέχουν στο Project Milestone ( «Σχέδιο Ορόσημο»). Σχεδιάζουν να κατασκευάσουν σε πρώτη φάση πέντε σπίτια, τα οποία μελλοντικά θα διαθέτουν περισσότερους από έναν ορόφους.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.