Σαν σήμερα 7 Μαρτίου 321 μ.Χ. καθιερώνεται η Κυριακή ως αργία

Τότε ηγέτης της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) αυτοκρατορίας ήταν ο Κωνσταντίνος  ο Α΄, ο γνωστός σε όλους Μέγας Κωνσταντίνος για το διάταγμα των Μεδιολανών (Μιλάνου) το 313 μ.X περί ανεξιθρησκίας, νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον Χριστιανισμό και επιτρέποντας τους πιστούς της νέας θρησκείας να τη λατρεύουν ελεύθερα. Ο Κωνσταντίνος που παρέμεινε ειδωλολάτρης μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, όταν και βαπτίστηκε Χριστιανός, ήταν γνωστός λάτρης της θεότητας του ήλιου( στα λατινικά sol), ως υπέρτατης θεότητας. Αυτήν την πεποίθηση την κληρονόμησε από την οικογένεια του.   Έτσι και ο Κωνσταντίνος την ημέρα( λατ. dies) που ήταν γνωστή ως Ημέρα του Ήλιου (Dies Solis- εξ ου και το αγγλικό Sunday), την καθιερώνει ως αργία, σαν Σήμερα στις 7 Μαρτίου 321 μ.Χ. Η μέρα αυτή είναι γνωστή σε εμάς ως Κυριακή.  Η ανθρωπότητα συμπάθησε αυτήν την ιδέα και την υιοθέτησε για πάρα πολλούς αιώνες μέχρι σήμερα. Βέβαια, να μην ξεχνάμε τι αγώνες δόθηκαν και αίμα κύλησε για να καθιερωθεί ως αργία στον εργασιακό τομέα και στα κατοπινά χρόνια.

Αν και δεν έχει τόσο σχέση με το θέμα του άρθρου η ετυμολογία της λέξης “Κυριακής”, θα γίνει μια αναφορά. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η μέρα αυτή (Κυριακή) στα λατινικά και πρώιμα Βυζαντινά λεγόταν Dies Solis. Οι Άγγλοι επηρεάστηκαν από αυτή την ονομασία και την προσφωνούν ως Sunday, οι Γερμανοί ως Sonntag, οι Δανοί και οι Νορβηγοί  sondag ενώ η ισλανδική και σουηδική εκδοχή είναι sunnudagur και sondag αντίστοιχα.

Εμείς, αντίθετα, την ονομάσαμε Κυριακή από τη λέξη Κύριος, λόγω ότι είναι η ημέρα κατά την οποία  ξεκουράστηκε ο Κύριος μετά τη δημιουργία του Κόσμου , σύμφωνα με τη Γένεση- δηλαδή η Μέρα του Κυρίου. Και πολλοί άλλοι λαοί την προσφωνούν έτσι. Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι την αναφέρουν ως Domingo( μέρα του Θεού) και, επίσης, το ίδιο κάνουν οι Βιετναμέζοι (Chu Nhat).  Αντίθετα, αρκετοί λαοί επειδή την θεωρούν ως πρώτη ημέρα της εβδομάδας της έδωσαν το προσωνύμιο “πρώτη’’ . Έτσι στα εβραϊκά η λέξη Yom Rishon (=πρώτη) και στα περσικά η λέξη yek-shanbe(-πρώτη) σημαίνουν και Κυριακή. Το ίδιο συμβαίνει και στις ισλαμικές χώρες. Τέλος, σήμερα αναγνωρίζεται  παγκοσμίως το διεθνές πρότυπο ISO 8601 για τις ημερομηνίες και ώρες, το οποίο αναφέρει τη Δευτέρα ως πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.