Πώς ωφελεί την ψυχική μας υγεία το να… «προγραμματίζουμε» τη ζωή μας;

Ένας “Στόχος” χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή ισχυρίζεται ο Γάλλος συγγραφέας, Antoin de Saint, ας δούμε όμως γιατί…

Οι στόχοι και όχι απαραίτητα μεγαλεπήβολοι και μεγαλόπνοοι, είναι σαν ένα ταξίδι αναψυχής, ψυχικής ανάτασης & έκστασης μέσα από την αποκόμιση εμπειριών, γνώσεων, πρωτόγνωρων συγκινήσεων που συγκλονίζουν, αναζωογονούν, συνεγείρουν, εξάπτουν την φαντασία, ξεκουράζουν το Πνεύμα, γαληνεύουν την Ψυχή.
Είναι ένα ταξίδι που θέλεις να κάνεις αν και πολλές φορές συμβαίνει να μην ξέρεις τον ακριβή προορισμό σου, απλά θες να σαλπάρεις, να ξεκινήσεις για το άγνωστο, να εξερευνήσεις το μυστηριώδες, να ανακαλύψεις τα μυστικά του κόσμου & τις γοητευτικές γωνίες του.

Πρόκειται για ένα ταξίδι υψηλών προσδοκιών, που αν δεν το υλοποιήσεις ή αν έστω δεν κάνεις μια πρώτη προσπάθεια και τα παρατήσεις, ένα είναι βέβαιο ότι σε δέκα ή και είκοσι χρόνια από τώρα ή και νωρίτερα θα είσαι πιο απογοητευμένος που δεν το επιχείρησες, που δεν μπήκες στη διαδικασία να χαρτογραφήσεις την πορεία σου, να ανοιχθείς στα σκοτεινά ύδατα του αγνώστου, όπου ενδεχομένως θα συναντούσες εμπόδια.

Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε…

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι η ευχή σου για κάτι που ποθείς πολύ, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο όπου θα ιεραρχείς τα βήματα και θα θέτεις τις συντεταγμένες σου, να έχεις ένα νηφάλιο & συνειδητοποιημένο νου όπου θα είναι ο “εξάντας” σου… η πυξίδα σου και βέβαια από την οξύνοια & οξυδέρκεια σου που θα είναι τα “κυάλια”σου. Το βασικό είναι ότι τα ταξίδι σου για να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, είναι η αισιοδοξία και η πυγμή σε συνδυασμό με μεθοδικότητα, γνώση & σοφία. Η ηττοπάθεια, η δειλία, ο δισταγμός, απαγορεύονται!

Οι προϋποθέσεις:

– Οι στόχοι πρέπει να έχουν “νόημα” για σένα…

Να είναι σημαντικοί στόχοι, στόχοι “ζωής” όπου από αυτούς να δρέψεις τους καρπούς των κόπων σου, των μόχθων & των προσπαθειών που κατέβαλες για αυτό που επιθύμησες πολύ, αυτό που είναι σημαίνων & ουσιώδες για σένα – αλλά ενδεχομένως ασήμαντο & επουσιώδες για τους άλλους, γιατί πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στις κοινωνικές προσδοκίες τους. Μην πτοείσαι.

– Οι στόχοι να “υψηλών προδιαγραφών”…

Nα είναι υπέρτερης αξίας, να σε χαρακτηρίζουν ή να σε προσδιορίζουν, να αποπνέουν την οξύνοια, την ευφυΐα, την ευστροφία σου και ταυτόχρονα πρακτικοί (smart) ή όπως μας επισημαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας David Thareau “αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτό που παίρνεις όταν πετυχαίνεις τους στόχους αλλά αυτό που γίνεσαι!

Θα πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας άξιο για σπουδαία & υψηλά πράγματα, που θα καταξιώσουν και θα μας οδηγήσουν στο απόγειο της επιτυχίας και της ευτυχίας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.