Παράδειγμα προς μίμηση: Έτσι η Ισλανδία κατάφερε να μειώσει θεαματικά τον αριθμό των εφήβων που πίνουν και καπνίζουν

Στην Ισλανδία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιες βιοχημικές διεργασίες προκαλούν εθισμό και σε 20 χρόνια κατάφεραν να μειώσουν σε τεράστιο βαθμό  τον αριθμό των εφήβων που καπνίζουν και πίνουν στη χώρα.
Η επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου αλκοόλ ή ναρκωτικού εξαρτάται από το πώς το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζει το στρες.
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Harvey Milkman, ένας Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας που τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ.
Διάφορες ουσίες προκαλούν βιοχημικές διεργασίες στον εγκέφαλο, από τις οποίες αποκτά εξάρτηση το σώμα. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να βρουν δραστηριότητες που διεγείρουν τις ίδιες διαδικασίες στον εγκέφαλο με φυσικό τρόπο. «Μπορείτε να έχετε εξάρτηση όχι μόνο από το κάπνισμα ή το αλκοόλ, αλλά και από το αυτοκίνητο, τα χρήματα και από ορισμένα τρόφιμα. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε στους εφήβους κάτι καλύτερο », λέει ο Milkman.
Υποσχέθηκαν στους  μαθητές να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα δωρεάν μαθήματα σε οποιοδήποτε άθλημα ή τέχνη που θα ήθελαν να μάθουν. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι, όσον αφορά το συναισθηματικό αποτέλεσμα, τέτοιες δραστηριότητες θα πρέπει να έχουν την ίδια επίδραση στους εφήβους με το αλκοόλ ή το κάπνισμα. Τα επιπλέον μαθήματα τρεις φορές την εβδομάδα χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος. Κάθε έφηβος κλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τρεις μήνες, αλλά πολλοί συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά από πέντε χρόνια. «Ο χορός, η μουσική, η ζωγραφική ή ο αθλητισμός προκαλούν επίσης βιοχημικές διεργασίες στον εγκέφαλο που καθιστούν δυνατή την καλύτερη αντιμετώπιση του στρες», σημείωσαν οι επιστήμονες. Για την επίλυση των προβλημάτων εθισμού στη νικοτίνη και το αλκοόλ μεταξύ των εφήβων οι αρχές έπρεπε επίσης να αλλάξουν το νόμο. Η Ισλανδία απαγόρευσε τις διαφημίσεις για τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά και δημιούργησε ειδικές οργανώσεις γονέων που, μαζί με το σχολείο, βοήθησαν τους μαθητές να λύσουν ψυχολογικά προβλήματα.
«Είναι περίεργο το ότι τέτοιες μέθοδοι δεν χρησιμοποιούνται ακόμη σε άλλες χώρες», σημειώνουν οι επιστήμονες.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι Ισλανδοί έφηβοι ήταν από τους κορυφαίους πότες και καπνιστές στην Ευρώπη. Σήμερα, η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης για τους πιο υγιείς εφήβους. Η χώρα κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των εφήβων που πίνουν τακτικά από 48% σε 5%, και εκείνων που καπνίζουν από 23% σε 3%.
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.