Παλάτια της μνήμης: Πώς να θυμάσαι τα πάντα με την αρχαία ελληνική τεχνική

Μια αρχαία ελληνική μέθοδος φτιάχνει στο μυαλό μας σπιτάκια και τα γεμίζει με χρήσιμες πληροφορίες. Ακόμα και ο Σέρλοκ Χολμς χρησιμοποιούσε αυτή τη μέθοδο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος εφηύρε τη μέθοδο μετά από μια καταστροφή: Στη διάρκεια ενός συμποσίου, βγήκε κάποια στιγμή για να μιλήσει με δύο νέους. Τότε το οίκημα πίσω του κατέρρευσε. Παρόλο που οι συνδαιτυμόνες του ήταν παραμορφωμένοι, ο Σιμωνίδης κατάφερε να αναγνωρίσει κάθε νεκρό από το σημείο όπου αυτός καθόταν. Η δυνατότητα να θυμάσαι βασιζόμενος στην τοποθεσία έγινε γνωστή ως Μέθοδος του Λόκι, μνημονικό θέατρο, παλάτι της μνήμης ή παλάτι του μυαλού.

Έλληνες και Ρωμαίοι ρήτορες όπως ο Κικέρων, χρησιμοποίησαν τα παλάτια της μνήμης για να θυμούνται τους λόγους τους, απομνημονεύοντας τη σειρά του τι θα έλεγαν μέσα σε ένα περίπλοκο αρχιτεκτονικό οίκημα. Η τεχνική άνθισε και στον Μεσαίωνα, όταν οι μοναχοί και άλλοι λόγιοι την χρησιμοποιούσαν για να απομνημονεύουν θρησκευτικά κείμενα.

To 1846 η Αμερικανίδα ακτιβίστρια (και φιλελληνίδα) Έμα Γουίλαρντ δημοσίευσε, ίσως εν αγνοία της, ένα δικό της παλάτι της μνήμης. Ο Ναός του Χρόνου βασιζόταν στη λογική ότι όπως στη γεωγραφία είναι σημαντική η γνώση της σχέσης ενός τόπου με όλους τους άλλους, έτσι και η σκέτη απομνημόνευση χρονολογιών δεν μας εξυπηρετεί, μοναδική χρήσιμη γνώση είναι η σχέση ανάμεσα στα διάφορα γεγονότα.

Στην Αναγέννηση, αναβίωσε στην πιο αποκρυφιστική της εκδοχήα πό τον εκκεντρικό Τζορντάνο Μπρούνο.

Πώς να φτιάξεις το δικό σου παλάτι

Βήμα 1: Για το πρώτο σου παλάτι, διάλεξε ένα μέρος που ξέρεις καλά, όπως το σπίτι ή το γραφείο σου (επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν υπάρχει ένα παλάτι για όλους και στην πορεία μπορείς να φτιάξεις πολλά διαφορετικά παλάτια).

Βήμα 2: Σχεδίασε στο μυαλό σου μια διαδρομή στο σπίτι, π.χ. πόρτα, χολ, κουζίνα, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα κ.λπ. (μπορεί η διαδρομή να έχει τη φορά των δεικτών του ρολογιού). Εντόπισε τα σημεία στα οποία μπορείς να τοποθετήσεις νοητά τα αντικείμενά σου.

[Wikimedia Commons]

Βήμα 3: Διάλεξε μια λίστα από κάτι που θέλεις να απομνημονεύσεις, π.χ. 20 τρόφιμα που θέλεις να αγοράσεις.

Βήμα 4: Τοποθέτησε κάθε πράγμα της λίστας σε κάθε δωμάτιο του παλατιού σου, με τη σειρά που θέλεις. Προσπάθησε να υπερβάλλεις στην εικόνα που φτιάχνεις στο μυαλό σου και να βάλεις τα αντικείμενα να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Το οξύμωρο εντυπώνεται βαθύτερα.

Για παράδειγμα, αν το πρώτο πράγμα στη λίστα σου είναι «μπανάνες και αυγά», σκέψου ότι το πόμολο της πόρτας σου είναι μια μπανάνα και η είσοδος είναι γεμάτη σπασμένα αυγά στο πάτωμα.

Βήμα 5: Γέμισε τη διαδρομή με τα αντικείμενα της λίστας σου.

Βήμα 6: Πέρασε τη διαδρομή 2-3 φορές στο μυαλό σου.

Κάποιοι χρησιμοποιούν τρικ και για να θυμούνται συγχρόνως αριθμούς. Π.χ. αυτή είναι μια λίστα για να μετατρέπουν οι αγγλόφωνοι τους αριθμούς σε εικόνες.

Οπότε, αν κάποιος έπρεπε να θυμάται ότι πρέπει να αγοράσει δέκα αυγά, στην είσοδο του σπιτιού του θα έκανε εικόνα μια κότα δίπλα στα σκορπισμένα αυγά.

Η μέθοδος Λόκι επιδέχεται παραλλαγές. Αντί για σπίτια, κάποιοι χρησιμοποιούν άλλες διαδρομές, όπως δρόμους, αμφιθέατρα, ντουλάπια κ.λπ. Τα παραδείγματαHow to Build a Memory Palace | Αrt of Memory δεν έχουν τέλος.

Το «θέατρο της μνήμης» του Giulio Camillo Delminio.

Nέλσον Ντέλιςnelsondellis.com, ο άνθρωπος με την καλύτερη μνήμη στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί ένα παλάτι μνήμης (εν προκειμένω το σπίτι της κοπέλας του) για να απομνημονεύσει την τυχαία σειρά μιας τράπουλας. Πώς το κάνει;

Έχοντας συσχετίσει στο μυαλό του κάθε φύλλο της τράπουλας με συγκεκριμένα πρόσωπα, δράσεις και αντικείμενα και έχοντας εξασκηθεί πολύ σε αυτήν την κωδικοποίηση, όταν βλέπει τη σειρά της τράπουλας τη χωρίζει νοητά σε σετ των τριών φύλλων και φτιάχνει συνδυαστικές εικόνες με τους τρεις συσχετισμούς που ήδη γνωρίζει. Έτσι, αντί να πρέπει να απομνημονεύσει 52 εικόνες, πρέπει να απομνημονεύσει μόνο 17.

Για παράδειγμα, για να απομνημονεύσει τα 3 πρώτα φύλλα της σειράς που πρέπει να θυμάται, αν αυτά είναι ο άσος μπαστούνι (φύλλο που στο μυαλό του έχει συσχετίσει με τον Σβαρτσενέγκερ όταν είναι το πρώτο της τριάδας), η ντάμα σπαθί (φύλλο που έχει συσχετίσει με το ρήμα «χορεύω» αν είναι το δεύτερο της τριάδας) και το 6 μπαστούνι («αυτοκίνητο» όταν είναι στην τρίτη θέση της τριάδας), θα απομνημονεύσει την εικόνα του Σβαρτσενέγκερ να χορεύει με ένα αυτοκίνητο (στην είσοδο του σπιτιού της φίλης του αν μιλάμε για τα 3 πρώτα φύλλα της τράπουλας που πρέπει να απομνημονεύσει, στο μπάνιο αν μιλάμε για τη 10η από τις 17 τριάδες).

Θέλεις να τον δεις να το κάνει σε υψόμετρο;

Θα γίνει η μνήμη μου καλύτερη με τα παλάτια μνήμης;

«Όλες οι πληροφορίες κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν οργανωθούν σωστά. Τα παλάτια της μνήμης τις οργανώνουν με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορείς να τις βρεις όταν τις χρειάζεσαι» λέει η Μαρία Κονίκοβα, συγγραφέας του Mastermind: How to Think Like Sherlock HolmesΣτο amazon.

Tα πρωταθλήματα μνήμης που γίνονται σε όλον τον κόσμο έχουν κάνει σαφές ότι δεν χρειάζεται να είσαι υπεράνθρωπος για να μπορείς να θυμάσαι. «Η απομνημόνευση είναι ένα σπορ σαν όλα τα άλλα» λέει ο Μπόρις Νικολάι Κόνραντboriskonrad.de, ένας προπονητής μνήμης που μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες επειδή απομνημόνευσε 201 ονόματα και πρόσωπα μέσα σε 15 λεπτά. «Απλώς δεν κινείσαι και πολύ. Αλλά η εξάσκηση είναι το κλειδί».

Η μέθοδος του Σιμωνίδη είναι κατά τα φαινόμενα η πιο αποτελεσματική καθώς ενεργοποιεί τόσο το αριστερό μέρος του εγκεφάλου (ορισμός διαδρομής) όσο το δεξί (δημιουργία συμβολισμών). Το 2003 εξετάστηκαν «αθλητές» από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μνήμης και κανονικοί άνθρωποι καθώς απομνημόνευαν κάποια απλά γεγονότα. Όλοι ενεργοποίησαν την περιοχή του μυαλού τους που σχετίζεται με τη μνήμη, όμως οι «αθλητές» ενεργοποίησαν και τις περιοχές εκείνες που σχετίζονται με την οπτική μνήμη και τη χωρική πλοήγηση.

Πηγή: insidestory.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.