Πάσχα των Καθολικών 2021 στην Covid εποχή

Σε μια άδεια από πιστούς πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό έγινε η αναπαράσταση της πορείας του Ιησού προς το Γολγοθά.

Δεύτερη φορά οι Καθολικοί ανά τον πλανήτη γιορτάζουν το Πάσχα, υπό καθεστώς πανδημίας και περιορισμών. Σύμφωνα με την παράδοση, το Πάσχα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. Έτσι, ενώ για τους Καθολικούς το Πάσχα έρχεται από τις 22 Μαρτίου ως τις 25 Απριλίου κάθε χρόνο και για τους Ορθόδοξους έρχεται αργότερα. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των πιστών στην Καθολική Εκκλησία ξεπερνά το 1,5 δισ.
Στο «κάστρο των Καθολικών», τη Λατινική Αμερική, θερίζει ο κορωνοϊός. Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες σε κρούσματα και νεκρούς είναι η Βραζιλία και το Μεξικό.
Βίντεο: Live εικόνα από την χθεσινή προσευχή

 

Στη Χιλή, σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει τεθεί σε λοκντάουν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Η Βολιβία έκλεισε επίσης τα σύνορά της με τη Βραζιλία για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Στο Περού το λοκντάουν είναι σε ισχύ και γι αυτό το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Η Ευρώπη επίσης σαρώνεται από το τρίτο κύμα της Covid-19. Σύσσωμες όλες οι πόλεις της Ιταλίας έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» ζώνες. Έτσι, και το φετινό Πάσχα τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και η γιορτή σκιάζεται από την πανδημία.

Προχθές Μεγάλη Παρασκευή, ακολουθήθηκε το τελετουργικό της ημέρας, κατά το οποίο αναπαρίστανται τα Πάθη του Ιησού. Ήταν ημέρα αυστηρής νηστείας. Αποτελεί μέρος της τριήμερης γιορτής του Πάσχα, η οποία κορυφώνεται το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου. Στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τον δεύτερο Δρόμο του Σταυρού χωρίς τη συμμετοχή κοινού, παρά μόνο με την παρουσία μερικών παιδιών. Καθισμένος κάτω από ένα θόλο που ανεγέρθη έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προσευχήθηκε για την ανθρωπότητα. Ευχές να μην χάσει το δρόμο της μέσα στην πανδημία.
  

Οι καμπάνες την Κυριακή του Πάσχα θα αντηχήσουν, ανακοινώνοντας τα χαρμόσυνα νέα της Ανάστασης, δίχως την παρουσία κόσμου

Στη Γαλλία το λοκντάουν παραμένει σε ισχύ και το Πάσχα. Παρ’ όλα αυτά, επετράπη στον κόσμο να ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Από την Τρίτη θα απαγορευτούν ξανά οι μετακινήσεις για ένα μήνα. Στην Ισπανία δεν θα πραγματοποιηθούν οι παραδοσιακές λιτανείες, ενώ ελάχιστος αριθμός πιστών επιτρέπεται να εισέλθει στους ναούς. Πολλές ενορίες μεταδίδουν διαδικτυακά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στο Λίβανο, οι Καθολικοί δεν έχουν και πολλά περιθώρια εορτασμών. Ισχύει αυστηρό λοκντάουν μέχρι και την Τρίτη, ώστε να αποφευχθεί η παραιτέρω διασπορά. Αντιθέτως, στην Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες πιστοί επέστρεψαν στην Οδό του Μαρτυρίου. Πρόκειται για τη διαδρομή που πραγματοποιείται, κάθε χρόνο και σύμφωνα με την παράδοση είναι η διαδρομή που ακολούθησε ο Ιησούς μεταφέροντας τον Σταυρό από το Πραιτώριο προς το σημείο της Σταύρωσής του. Ο κόσμος δήλωνε ανακουφισμένος που μπόρεσε να συμετάσχει στις τελετές. Και ιδού η επιτυχημένη μάχη εναντίον του κορωνοιού, το Ισραήλ μετά από μία πολύ επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού άνοιξε εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώρους λατρείας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.