Οι άνθρωποι αγαπούν περισσότερο τους σκύλους παρά τους ανθρώπους

Το 2017 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Βrill» μια έρευνα που αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν περισσότερη ενσυναίσθηση προς ένα σκύλο που υποφέρει παρά προς έναν άνθρωπο που πονά.

Αυτή η μελέτη συμπεριέλαβε 265 συμμετέχοντες στους οποίους παρουσιάστηκαν ψεύτικες υποθέσεις βίαιων επιθέσεων σε έναν ενήλικα 30 ετών, σε ένα μωρό ενός έτους, σε ένα μικρό κουτάβι και σε έναν σκύλο 6 ετών. Οι υποθέσεις περιλάμβαναν αναλυτικές περιγραφές των σωματικών επιθέσεων με αντίστοιχες εικόνες.

Αφού οι συμμετέχοντες διάβασαν τις αναφορές, τους ζητήθηκε να περιγράψουν την συναισθηματική τους κατάσταση και τον βαθμό ενσυναίσθησης που έδειχναν σε κάθε περιστατικό.

Τα αποτελέσματα ήταν αναπάντεχα. Ή ίσως και όχι.

Αφού οι ερευνητές ανέλυσαν προσεκτικά τα στοιχεία, βρήκαν προς οι συμμετέχοντες έδειχναν περισσότερη ενσυναίσθηση προς το μωρό, τον σκύλο και το κουτάβι και λιγότερο προς τον ενήλικο άνθρωπο. Με άλλα λόγια, ανησυχούσαν περισσότερο για την υγεία των σκυλιών και του μωρού παρά για την ζωή του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα έγραψαν:

«Υποθέσαμε πως η ευπάθεια των θυμάτων- ανάλογα με την ηλικία και όχι το είδος τους- θα καθόριζε τα επίπεδα ανησυχίας και τον πόνο των συμμετεχόντων. Η κύρια επίδραση της ηλικίας και όχι του είδους ήταν πολύ σημαντική. Βρήκαμε επίσης πως υπήρχε περισσότερη συμπόνια προς τα παιδιά, κουτάβια και ενήλικα σκυλιά και λιγότερη προς τους ενήλικες ανθρώπους. Η ηλικία κάνει την διαφορά όσον αφορά τα ανθρώπινα θύματα, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα σκυλιά. Επιπλέον, οι γυναίκες που συμμετείχαν έδειξαν περισσότερη ενσυναίσθηση προς όλα τα θύματα σε σύγκριση με τους άντρες.»

Οπότε, να η απόδειξη!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτά τα ευρήματα είναι ότι οι τετράποδοι φίλοι μας σημαίνουν τα πάντα για εμάς. Επίσης, εκτός από το ότι είναι πιστοί φίλοι και σπουδαία συντροφιά, στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί πως οι μαλλιαροί φίλοι μας ωφελούν πολύ την υγεία μας! Αν αυτό δεν σας φτάνει, έχει επίσης ανακαλυφθεί πως μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο έχει κακές προθέσεις.

Τώρα ξέρετε.

Αλλά η συμπόνια στον συνάνθρωπο είναι αυτή η λεπτομέρεια που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.