Κορονιοϊός | Πως να αντιμετωπίσουμε τον “πυρετό καμπίνας” που θα πάθουμε όλοι λόγω εγκλεισμού στο σπίτι

Κορονοϊός: Τι είναι ο «πυρετός καμπίνας» που φέρνει ο εγκλεισμός στο σπίτι

Eνας πυρετός, που δεν είναι πυρετός, και δυσκολεύει την καραντίνα λόγω κορονοϊού

Ανεξάρτητα με το αν είμαστε υγιείς και σωματικά έχουμε καλή κατάσταση, η καραντίνα και ο πολυήμερος εγκλεισμός στο σπίτι μας, ενδέχεται να μας προκαλέσει μια πρωτόγνωρη «ταλαιπωρία», η οποία να οδηγήσει σε κάτι που είναι γνωστό ως «πυρετός καμπίνας».

Αυτός είναι ένας πυρετός για τον οποίο δεν είναι υπεύθυνος ο κορονοϊός. Αλλά τι είναι ακριβώς ο πυρετός καμπίνας; Και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε, ειδικά τώρα που ανακοινώθηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας;

Από πού προέρχεται ο πυρετός καμπίνας

Εδώ ο όρος πυρετός δεν χρησιμοποιείται κυριολεκτικά. «Ο πυρετός καμπίνας δεν είναι μια ψυχολογική διαταραχή, οπότε δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός», λέει ο Vaile Wright, ψυχολόγος και διευθυντής κλινικής και ποιοτικής έρευνας της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πυρετός καμπίνας είναι ένα σύνδρομο, που συνδέεται με διαταραχές όπως η κλειστοφοβία. Μάλιστα, ο πυρετός καμπίνας μπορεί να εξελιχθεί και σε φοβία.

Η προέλευση του όρου πιθανότατα χρονολογείται από τις αρχές του 1900 στη Βόρεια Αμερική. Τότε αναφερόταν σε κάποιον που ήταν απομονωμένος σε απομακρυσμένη περιοχή (συνήθως δηλαδή σε κάποια μοναχική καμπίνα στην φύση), ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ήταν απαραίτητο να παραμένουν οι άνθρωποι έγκλειστοι για μέρες κάθε φορά, προκειμένου να επιβιώσουν το κρύο. Μια άλλη εξήγηση έχει ρίζες στις αρχές του 1800, όταν η φράση «πυρετός καμπίνας» ίσως αναφερόταν στο να είναι κανείς κλεισμένος στο σπίτι εξαιτίας πολύ υψηλού πυρετού, λόγω τύφου. Το cabin fever έχει περιγραφεί ως έννοια και στη λογοτεχνία, το 1866 από τον Ντοστογιέφσκι στο βιβλίο «Έγκλημα και Τιμωρία» και στο φιλμ του Τσάρλι Τσάπλιν «The Gold Rush» (1925).

Ο πυρετός καμπίνας μπορεί να προέλθει από το social distancing και την καραντίνα λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πυρετός καμπίνας: Συμπτώματα από την καραντίνα

Ο πυρετός καμπίνας μπορεί να μην είναι μια πραγματική κατάσταση, αλλά τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτόν, είναι. Περιλαμβάνει μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα και δυσκολίες που σχετίζονται με την περιορισμένη κίνηση:

  • Ευερεθιστότητα
  • Πλήξη
  • Απελπισία
  • Ανησυχία
  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Ο Vaile Wright, ψυχολόγος, προσθέτει: «Η προσωπικότητά σας και η ιδιοσυγκρασία σας είναι σημαντικοί παράγοντες για το πόσο γρήγορα θα αναπτύξετε αυτά τα συναισθήματα (…) Εάν είστε πιο εξωστρεφής από την φύση σας και δεν είστε συνηθισμένος στο να είστε στο σπίτι, πιθανότατα είστε πιο επιρρεπής στο να αισθανθείτε αυτόν τον πυρετό καμπίνας».

Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται αμέσως αυτά τα συμπτώματα, δήλωσε ο Paul Rosenblatt, ψυχολόγος και καθηγητής οικογενειακής κοινωνικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, για τον οποίο ο πυρετός καμπίνας αποτέλεσε αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης μεταξύ ενηλίκων κατά δεκαετία του 1980.

«Όσοι βλέπουν την εθελούσια καραντίνα ως… ευκαιρία να καθαρίσουν τελικά το σπίτι τους, να ταξινομήσουν τους λογαριασμούς τους, να οργανώσουν τις ντουλάπες τους, ή να ακολουθήσουν ένα νέο σπιτικό χόμπι, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στον πυρετό καμπίνας. Μπορεί και να μην το νιώσουν ποτέ», δήλωσε ο Rosenblatt.

Σε όποια ομάδα και αν ανήκετε, σε κάποια στιγμή θα νιώσετε τον πυρετό καμπίνας. Ωστόσο οι δρ. Wright και δρ. Rosenblatt συστήνουν κάποιους τρόπους, για να μειώσετε την ένταση στο μυαλό σας και να αισθανθείτε λιγότερο περιορισμένοι μέσα στο σπίτι σας:

  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Κάντε όλα όσα θα κάνατε κανονικά κατά το προηγούμενο πρόγραμμά σας. Ή όσο μπορείτε. Σηκωθείτε το πρωί, κάντε μπάνιο, μαγειρέψτε, καθίστε στον υπολογιστή και γευματίστε στις ίδιες ώρες που είχατε και πριν την καραντίνα.

  • Ανακατέψτε λίγο τον χώρο σας – Μετακινείστε τα έπιπλα

Η ανακαίνιση ενός δωματίου, ώστε να μην είναι το ίδιο στυλ κάθε εβδομάδα, μπορεί να κάνει το σπίτι σας να μοιάζει πιο φρέσκο και όχι κάτι που «σας πνίγει».

  • Μείνετε σε επαφή με φίλους και οικογένεια

Προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε από μακριά. Στείλτε μήνυμα σε έναν φίλο, μιλήστε στο τηλέφωνο με κάποιον συνάδελφο, βρεθείτε “ζωντανά» με βιντεοκλήση με κάποιον άλλο γνωστό, συμμετέχετε σε διαδικτυακές κοινότητες και ανταλλάξτε συμβουλές με άλλους, για το πώς να διαχειριστείτε την πλήξη και τον εκνευρισμό.

  • Αποδοχή των νέων δεδομένων

Η αντιμετώπιση των συναισθημάτων, που έχει ο πυρετός καμπίνας, εξαρτάται από την κατανόηση του τι συμβαίνει και ότι υπάρχει μια διαδικασία με την οποία οφείλετε να συμβιβαστείτε. Να την αποδεχθείτε. Χωρίς να έχετε συγκεκριμένη προθεσμία, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια προσδοκία στο μυαλό σας ότι αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια καινούργια φυσιολογική κατάσταση για λίγο καιρό.

  • Μείνετε δραστήριοι σωματικά και πνευματικά

Ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν σημαίνει οκνηρία. Σηκωθείτε απόν καναπέ ή το γραφείο και κάντε λίγη αεροβική γυμναστική, ή online άσκηση. Παίξτε επιτραπέζια με τα άλλα μέλη που είναι σε καραντίνα μαζί σας και, φυσικά, παίξτε και παιχνίδια σε κονσόλες και υπολογιστές. Οτιδήποτε για να διατηρήσετε σώμα και εγκέφαλο σε εγρήγορση. Όχι ανεξέλεγκτη διατροφή και πολύ νερό.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.