Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού ανοίγουν σήμερα Δευτέρα τα σχολεία – Κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, προβληματισμός για τον αριθμό μαθητών, κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού

Σήμερα Δευτέρα (14 Σεπτεμβρίου) χτυπάει το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία της χώρας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021, εν μέσω επιδημιολογικής έξαρσης του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 7η Σεπτεμβρίου, ωστόσο προκρίθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας για την καλύτερη προετοιμασία των σχολείων αλλά και για να δοθεί ένα μεγαλύτερο διάστημα για την επιστροφή των εκδρομέων και την παραμονή των μαθητών σε απομόνωση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία για τη νέα σχολική χρονιά, που διακρίνει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές φέτος διαδέχεται ο προβληματισμός, η ανησυχία και, σε κάποιες περιπτώσεις, ο φόβος.Ήδη έχουν γίνει γνωστά κρούσματα σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία στην Καλλιθέα, στον Πειραιά και στην Καρδίτσα, ενώ επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Μωραΐτη, Κωστέα-Γείτονα και Ελληνογερμανική Αγωγή.

Επιπλέον, λόγω τοπικής έξαρσης της επιδημίας ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου στα σχολεία της Λέσβου και της Πέλλας.

Κλειστά μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου θα μείνουν τα σχολεία:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Αφιερωμένη στα μέτρα προστασίας η πρώτη ημέρα στα σχολεία

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει στις 8.15, με τους μαθητές να παραμένουν στις σχολικές μονάδες μέχρι την τέλεση του αγιασμού. Παράλληλα, η πρώτη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στη συζήτηση και την επεξήγηση όλων των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού, ενώ θα πραγματοποιηθεί η διανομή μάσκας, παγουριού και των σχολικών βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς. Σήμερα, επίσης, θα ανακοινωθούν και τα ωρολόγια προγράμματα της εβδομάδας.

Διαχείριση κρουσμάτων και task force στα σχολεία

Σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε μαθητή ή εκπαιδευτικό, γίνεται διερεύνηση των στενών επαφών, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος για 14 ημέρες. Επιπλέον, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο 24 ωρών με πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός έχει επαφή με περισσότερα άτομα ή τμήματα, γίνεται ειδική εκτίμηση κινδύνου και ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Για την περίπτωση συρροής κρουσμάτων, όπου προκρίνεται η αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας εν συνόλω, ορίζεται η καταγραφή τουλάχιστον τριών κρουσμάτων σε διάστημα 14 ημερών μεταξύ μελών της ίδιας μονάδας, χωρίς να έχουν οικογενειακή σχέση και στενή μεταξύ τους επαφή.

Επιπλέον, συστήνεται ειδική ομάδα διαχείρισης κρουσμάτων στα σχολεία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή στα τηλέφωνα 213.15 10 984, 0985, και 0986.

Με πλήρη σύνθεση τμημάτων, μάσκες και ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η πρώτη «πρόβα» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε τον Μάιο, μετά σχολεία να λειτουργούν με το «σπάσιμο» των τμημάτων σε δύο υπο-τμήματα των 15 μαθητών.

Ωστόσο, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς προκρίθηκε η λειτουργία τμημάτων σε πλήρη σύνθεση και ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

Μεταξύ αυτών είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ για τους «απείθαρχους» προβλέπεται η ποινή της αποβολής.

Παράλληλα, προβλέπονται ξεχωριστά διαλείμματα για τα τμήματα, ώστε να συγκροτούνται μικρές και σταθερές ομάδες επαφών μεταξύ των μαθητών, ενώ θα χορηγηθούν από δύο μάσκες προστασίας και ένα ατομικό παγούρι, στο πλαίσιο της αποτροπής της διάδοσης του ιού. Σε ισχύ είναι ειδικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, με διαβαθμισμένες οδηγίες για κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Έντονες αντιδράσεις για τον συγχρωτισμό στις αίθουσες

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πανελλαδικών ομοσπονδιών ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, αλλά και δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλογικών φορέων των εκπαιδευτικών, για την απόφαση της κυβέρνησης τα τμήματα να λειτουργήσουν σε πλήρη σύνθεση εν μέσω πανδημίας, ενώ το καλοκαίρι ψηφίστηκε διάταξη για την αύξηση των μαθητών ανά αίθουσα (25 μαθητές).

Με τον αριθμό των μαθητών ανά σχολική αίθουσα να ξεπερνά τους 25 μαθητές σε σχολεία στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν επιτακτικά τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, έως 15 μαθητών. Επιδημιολόγοι, όπως η Α. Λινού έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη για περιορισμό του συγχρωτισμού στις σχολικές αίθουσες, παράλληλα με την εξεύρεση νέων χώρων για τη στέγαση των τμημάτων.

Από την πλευρά τους, τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και επιδημιολόγοι της επιτροπής των ειδικών αντιτείνουν το ανέφικτο της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.

Και «κίνημα» κατά της μάσκας στα σχολεία

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το φαινόμενο των «αρνητών» του κορονοϊού και γονέων που διαδηλώνουν κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Μάλιστα, διαδηλώσει έγιναν για δύο συνεχόμενες Κυριακές (στις 6 και στις 13 Σεπτεμβρίου), με την πρώτη να σημειώνει σχετική μαζικότητα.

Δεν λείπουν τα παραδείγματα γονέων που διατείνονται πως προτιμούν να κρατήσουν σπίτι τα παιδιά τους, παρά να τα στείλουν με μάσκα στα σχολεία, ενώ δέκτες απειλών έχουν γίνει διευθυντές, σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει

Η μέθοδος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας (τηλεκπαίδευση) που δοκιμάστηκε την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Στην τηλεκπαίδευση (σύγχρονη και ασύγχρονη) θα συμμετέχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, ενώ η διδασκαλία θα συνεχίζεται με εξ αποστάσεως μεθόδους στην περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας ορίζεται από τον διευθυντή σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων .

Πηγή: alfavita.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.