Από που πηρε το όνομά του ο Ιούλιος;

Ιούλιος: Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στον έβδομο μήνα του χρόνου και οι σημαντικότερες γιορτές που υπάρχουν στο καλεντάρι.

Ιούλιος: Καλό μήνα! Μπήκαμε αισίως στον έβδομο μήνα του χρόνου, ο οποίος χαρακτηρίζει το καλοκαίρι. Πρόκειται για τον μήνα στον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τις άδειές τους και… σκορπίζονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με στόχο να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Με λίγα λόγια, όλοι γνωρίζουμε τι… φέρνει ο Ιούλιος (άδειες, ζέστη, παραλίες, αλλά και πολλές γιορτές), αλλά αρκετοί δεν ξέρουν από προήλθε το… όνομά του. Ο άνθρωπος που… έδωσε το όνομά του στον έβδομο μήνα, ήταν ο σπουδαίος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, Ιούλιος Καίσαρας.

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ (13 Ιουλίου 100 π.Χ.- 15 Μαρτίου 44 π.Χ.), ήταν Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και αξιόλογος συγγραφέας της λατινικής ιστοριογραφίας. Έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στον μετασχηματισμό της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το 60 π.Χ., ο Καίσαρ, ο Μάρκος Λικίνιος Κράσσος και ο Πομπήιος σχημάτισαν πολιτική συμμαχία που κυριάρχησε στη ρωμαϊκή πολιτική για αρκετά χρόνια.

Μέγας στρατηγός και χαρισματικός πολιτικός, ο Ιούλιος Καίσαρ άλλαξε τη μορφή του πολιτεύματος της Ρώμης ενώ με τις κατακτήσεις του έβαλε τις βάσεις της εξέλιξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αν και αριστοκρατικής καταγωγής, τάχθηκε με το μέρος της φιλολαϊκής παράταξης στη διαμάχη της με τη συγκλητική, κατέκτησε τη Γαλατία, ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου, εισέβαλε στη Βρετανία και ανέκοψε τις γερμανικές εισβολές.

Όταν νίκησε τον μεγάλο αντίπαλό του Πομπήιο και επικράτησε οριστικά, κατάργησε ουσιαστικά τόσο τη συγκλητική όσο και τη λαϊκή κυριαρχία και επέβαλε το ηγεμονικό καθεστώς. Δολοφονήθηκε από τους οπαδούς της παλαιάς τάξης πραγμάτων αλλά οι αλλαγές που επέφερε και οι κατακτήσεις που έκανε διατηρήθηκαν για αιώνες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.