Αν δείτε σαμιαμίδι στο σπίτι σας είναι τύχη!

Η μικρή αυτή σαύρα που θεωρούνταν καλός οιωνός όταν εμφανιζόταν στα σπίτια μας.

Πόσοι από σας δεν έχετε έρθει αντιμέτωποι -ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες- με ένα σαμιαμίδι; Αυτή τη μικρή και χαριτωμένη θα λέγαμε σαυρίτσα που σκαρφάλωνε σε τοίχους και χωνόταν σε γωνίες του σπιτιού, ενώ ξεχώριζε στο λευκό φόντο του τοίχου;

Και πόσες φορές είχατε ακούσει την μαμά ή τη γιαγιά σας να φωνάζει για να μην το αγγίξετε και να μην το πειράξετε; Γιατί όμως γινόταν αυτό; Γιατί το σαμιαμίδι θεωρείται “ευλογημένο” ερπετό και πως φέρνει τύχη στο σπίτι που επισκέπτεται;

Ας μάθουμε όμως μερικά πράγματα για το σαμιαμίδι:

Το σαμιαμίδι εμφανίζεται την άνοιξη και κάθε φορά σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα από τα λίγα είδη σαύρας που έχει φωνή και μάλιστα, αν και χαμηλόφωνη μπορεί να την έχετε ακούσει και εσείς.

Όταν νιώθει να απειλείται από εχθρό έχει μία μοναδική ικανότητα… Κόβει την ουρά του και την χρησιμοποιεί σαν αντιπερισπασμό για να ξεφύγει από τον κίνδυνο. Φυσικά όμως η ουρά ξαναφυτρώνει κάθε φορά.

Ένα θετικό για τους ανθρώπους χαρακτηριστικό είναι πως το αγαπημένο γεύμα του σαμιαμιδιού είναι οι μύγες και τα κουνούπια, κάνοντας την ¨συγκατοίκηση” μας μαζί τους πιο ευχάριστη!

Είναι καταπληκτικοί κυνηγοί εντόμων, και απαλλάσσουν το δωμάτιο από τα ενοχλητικά έντομα κάθε βράδυ. Επίσης είναι από τα λίγα ζώα που αψηφούν τη βαρύτητα και περπατάνε ακόμη και στο ταβάνι ανάποδα.

Δίνανε ονόματα στα σαμιαμίδια

Σίγουρα θα το έχετε ακούσει και εσείς ή μπορεί να είστε ένας από αυτούς που έδιναν ονόματα στις μικρές αυτές σαύρες. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας συνήθιζαν να ονοματίζουν τα σαμιαμίδια που είχαν στο σπίτι τους. Πολύ περισσότερο όμως, τα σαμιαμίδια θεωρούνταν καλή παρέα, και μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που τους μιλούσαν.

Από πού ερχόταν, πού και πώς εξαφανιζόταν το σαμιαμίδι του σπιτιού δεν ήξερε κανείς.

Σήμερα, σπάνια μέσα σε σημερινό σπίτι, μπορεί –εντελώς τυχαία – να εμφανιστεί ένα τέτοιο μικρό και αθώο ζωάκι. Κι όταν εμφανιστεί οι άνθρωποι αντιδρούν με τρόμο λες και βλέπουνε τον Γκοτζίλα και πασχίζουν να το ξεφορτωθούν!

Ίσως γι’ αυτό τα σημερινά σπίτια δεν είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα, αφού έχουν απαρνηθεί το καλό στοιχειό του σπιτιού, το μικρό σαμιαμίδι!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.