Ανάσταση 2021 στο Λουτράκι [Video]

Αυτή η Ανάσταση θύμιζε μια κανονική Ανάσταση αλλά από την άλλη διέφερε πολύ. Να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι αρκετοί πιστοί πήγαν στο Μοναστήρι της Αναστάσεως και αφού βρήκαν κλειστή την επίσημη πύλη θεώρησαν ότι θα είχε νόημα να κάνουν το γύρο για να βρουν άλλη είσοδο ανοιχτή, ώσπου με τη βοήθεια μιας κυρίας από ένα μπαλκόνι διπλανής πολυκατοικίας που έβλεπε το Μοναστήρι μέσα, ενημερώθηκαν ότι είναι σκοτεινά και μάλλον δεν θα γίνει η λειτουργία της Αναστάσεως για το κοινό στις 21:00.
Έτσι ο κόσμος πήγε στην κοντινή Παναγία Γιάτρισσα βιαστικά βιαστικά μην χάσει την Ανάσταση που υποτίθεται ότι θα γινόταν στις 21:00. Τελικά έγινε η Ανάσταση λίγο μετά τις 22:00 αλλά πριν από αυτό πλήθος πιστών περίμενε στωικά διατηρώντας με δυσκολία το θρησκευτικό συναίσθημα επειδή (λόγω τεχνικού προβλήματος του ενισχυτή υποθέτουμε) δεν ακουγόταν καθόλου η λειτουργία έξω από τον Ναό. Θα ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για εσωτερική θρησκευτική αναζήτηση και προσευχή αν οι σκέψεις των πιστών δεν διακόπτονταν από τα βαρελότα και τις κροτίδες  που έφερναν στο μυαλό κάτι από πόλεμο και μας θύμιζαν όλες τις κακές λέξεις που θέλαμε να ξεχάσουμε όσο νηστεύαμε. Ειδικά οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας τινάζονταν τρομαγμένοι αλλά φυσικά κανένα καλό παιδάκι, από αυτά που έριχναν πυροτεχνήματα και βαρελότα πριν το Χριστός Ανέστη, δεν άκουγε τις παρατηρήσεις τους. Κάτι που είχε πλάκα ήταν οι κουβέντες των βιαστικών πιστών που ήρθαν μόνο για το Χριστός Ανέστη : θα είχα πλύνει το αντεράκι για τη συκωταριά τόση ώρα, άσε θα είχες τυλίξει και το κοκορέτσι, άντε πάπα Νίκο τρέχτο λίγο, προσοχή τα μαλλιά μακριά από τις λαμπάδες  κι άλλα τέτοια βαθιά θρησκευόμενα…
Φεύγουμε όμως από το θέμα και θέλουμε να πούμε ότι κατά τα άλλα ήταν μια λαμπρή λειτουργία,  με όμορφα συναισθήματα να κατακλύζουν τους  πιστούς που είχαν κατακλύσει την γύρω περιοχή με ανεβασμένη διάθεση και αρκετοί ήταν ντυμένοι όντως γιορτινά.
Κλείνοντας νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Παπά Νίκο και στους ψάλτες και σε όλους όσους κουράστηκαν για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με αυτές τις αλλόκοτες συνθήκες, τα τεχνικά προβλήματα  και να κρατήσουν τη θρησκεία μας στο επίπεδο που της ταιριάζει, σεβόμενοι μεν τις απαγορεύσεις, χωρίς ωστόσο να στερούν τη γιορτή της Ανάστασης από τις ψυχές των πιστών.
Χριστός Ανέστη! Καλό Πάσχα!

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.