Έφυγε ο φιλέλληνας αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ

Ο φιλέλληνας αρχαιολόγος που αφιέρωσε τη ζωή του στη Νεμέα άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα 11 Αυγούστου τα ξημερώματα – Η είδηση έγινε γνωστή από τον διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου

Η11η Αυγούστου 2021 είναι μία μέρα που θα μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη όλων των φιλελλήνων, όλων των Ελλήνων. Είναι η μέρα που η ψυχή της Αρχαίας Νεμέας πέταξε μακριά σε άλλους κόσμους, η μέρα που ο Στέφανος Μίλλερ, ο σπουδαίος αρχαιολόγος και φιλέλληνας που αφιέρωσε τη ζωή του στην κοιλάδα του Ηρακλή άφησε την τελευταία πνοή του.

Η είδηση έγινε γνωστή από μία ανάρτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου και δικηγόρου Γρηγόρη Καρπούζη, ο οποίος είχε στενή φιλια και συνεργασία με τον Στέφανο Μίλλερ. Έγραψε λοιπόν, στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Καρπούζης:

«Είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω από κοντά, να τον υπερασπιστώ στα Δικαστήρια, να συνδεθώ μαζί του, να μοιραστώ τα όνειρα και τις ανησυχίες του, με τον μεγάλο άνδρα, τον φιλ-έλληνα, τον Στέφανο Μυλλερ!!!Αθάνατος στη μνήμη μας, αιώνια η προσφορά του!!!Καλό ταξίδι Στέφανε!»

Ποιος ήταν ο Στέφανος Μίλλερ

Ο Στήβεν Γ. Μίλλερ (αγγλ. Stephen G. Miller) γεννήθηκε στο Γκόσεν (Goshen) της Ιντιάνατων ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το Διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το1973.

Κατά τα 35 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο,κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987,όταν διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα,όπως π.χ. το Nemea II: The Early Hellenis tic Stadium (University of California Press2001), ενώ έχει γράψει και βιβλία που δεν αφορούν τη Νεμέα, όπως τα:

  • The Prytaneion: Its Function and Architectural Form (U.C. Press 1978),
  • Arete: Greek Sports from Ancient Sources3 (U.C. Press 2004),
  • Ancient Greek Athletics (Yale University Press 2004),
  • Ο Πλάτων στην Ολυμπία (Αθήναι2008), και
  • The Berkeley Plato (U.C. Press 2009).

Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εχει τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004 κ. ο. κ.

Από τη συνταξιοδότησή του το 2005 μοιραζόταν το χρόνο του, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, ανάμεσα στην Καλιφόρνια και την Αρχαία Νεμέα, όπου προετοιμάζει σειρά βιβλίων και άρθρων σχετικά με τη Νεμέα και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων μία σημαντική μελέτη σχετικά με τα αίτια της σκοτεινής περιόδου του μεσαίωνα.

Το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος Μίλλερ πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.